Lage prijs? Nul service!

Als ik terugkijk in de tijd en even de vluchten terughaal die ik vanaf pakweg de jaren zestig van de vorige eeuw maakte bedenk ik me ineens weer dat met het dalen van de ticketprijzen ook de service aan boord door de jaren heen sterk onderuit ging. Want beste lezers, wie vroeger vloog wist dat hij naast een avontuur ook lekkere service ging meemaken. Eten en drinken, gratis, geserveerd door geselecteerde jonge dames in een geweldig zittend uniform dat slechts in de luchtvaart gedragen kon worden. Vloog je in de ochtend was er een ontbijt, ’s-Middags een lunch, en in de avonduren een diner. Soms bescheidener dan anders, maar dat hing ook van de maatschappij af waarmee je vloog. Ook of je extra betaalde voor Business-class of zo. Want dan had je soms op een korte vlucht geen tijd genoeg om alles wat lekker was weg te werken.

Op andere vluchten ging de service zo snel, dat als je niet vlot genoeg je voorgezette hapjes en drankjes naar binnen werkte de collega van de service verlenende schoonheid aan boord de ‘lege trays’ alweer kwam ophalen. Het ging lang zo door. Maar op enig moment kwam onder druk van de prijs de klad in dat ‘gratis’ verhaal. Ik dacht dat ik het ergste al had meegemaakt toen ik aan boord van een avondvlucht (rond dinertijd..)van Lufthansa tussen Frankfurt en Amsterdam werd getrakteerd op een mini-Chocoprins en thee. Men had voor die pakweg 25 minuten durende vlucht kennelijk bedacht dat alles wat men meer zou bieden zou leiden tot tijdsdruk voor de bemanning. Dus rits-rats-roetsj. Maar met de prijsvechters als Easy-Jet, Ryanair en anderen kon het altijd nog erger. Wilt u Thee? Kan hoor, kost 2 euro! Koekje er bij?

1 Euro extra alstublieft. En dan denk je dat ik overdrijf? Straks moet je nog betalen voor het uniform van de bemanning ook. Anders komen ze in jeans en t-shirt langs. Goed in de gedachten blijft de service van het niet meer bestaande Trans World Airlines naar/van New York. Service was niet met een hoofdletter geschreven aan boord van die kisten. De dames waren allemaal wat aan de (in mijn toenmalige ogen) seniorenkant en de keuze van menu’s was zeer beperkt. ‘We hebben de keuze uit kip, vlees of vis…’. ‘Doet u mij de kip maar’ ‘O sorry, die is uitverkocht’….. En het eten kon er maar net mee door. Op een vlucht van 8u en 3 kwartier best een dingetje. Ook leuk was de vlucht met DanAir naar Berlijn op en neer. In een tweemotorige turbopropper waarvan de crew militaire truien droeg en de stewardess van de struise Duitse soort bleek. Wie niet snel genoeg besloot wat te eten of drinken werd overgeslagen en de (joodse) passagier die klaagde over gebrek aan kosjher voedsel toch wat werd afgeblaft. Geweldig was de service van KLM in het verleden, ik vond de Tsjechische CSA altijd positief uitspringen boven de rest, maar ook in de gouden tijden van Martinair en Finnair was er weinig te klagen. Mooie tijden. Lang geleden alweer. Vliegen is vervoeren geworden, de passagier moet niet zeuren, maar gaan zitten en van te voren bedenken wat hij straks extra wil bijbestellen. En het liefst zijn eigen broodje kaas meenemen. Want hoe minder gedoe, hoe beter….(Beelden: Yellowbird caerchief)

8 thoughts on “Lage prijs? Nul service!

 1. Dat heb ik niet meegemaakt, wel een paar simpele bruin/grijze broodjes bij Aer Lingus met iets drinkbaars erbij, ik weet niet meer wat. Het was eigenlijk teveel voor het reisje.
  Op de andere vluchten met Transavia kregen we niets. Niet dat het hoefde, vluchten naar Dublin en Pau zijn te kort. Wel koopwaar maar dat bliefden we ook niet.
  Het is m.i. uit de tijd, een rare vertoning ook het geleur met die karren.

  Geliked door 1 persoon

  • Toen de grenzen nog niet open waren en Invoerrechten en Omzetbelasting plus accijnzen van toepassing was het kopen van drank, sigaretten of parfum aan boord een lucratieve geschiedenis. Kom er maar eens om nu. Maar ik was altijd wel van de leuke modellen die ze verkochten. Maar ook afgelopen…

   Like

 2. Het was vroeger niet gratis, het zat in de prijs verrekend . Net als vroeger de “bode” die de premies kwam innen aan de deur inbegrepen zat maar waar we nu zónder prijs verlaging moeten betalen om te mogen betalen.

  Like

  • Nee, gratis bestaat niet. Ik snap dat het in de prijs zat. Maar wat me vooral opviel was dat als je dan toch een beste prijs betaalde net zo weinig kreeg als nu op die budgetvluchten. Dan ging he ttoch mis. Vandaar het voorbeeld van Lufthansa op Frankfurt/Amsterdam en die Chocoprins…

   Like

  • Ik heb die ook meegemaakt hoor. Maar ook geweldige hapjes, warme roastbeef, lekkere gebakken aardappelen en toetjes van lekkere kwaliteit. Kortom, best wel goed gegeten soms. Maar dat is er nu niet meer bij…Overigens….zelfs echt bestek bij het eten, ook zoiets….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.