Grote gebeurtenissen in de wereld om ons heen hadden direct invloed op het functioneren van ons zelf of het bedrijf waar we actief waren. Zo was er de dienstplicht die boven mijn hoofd hing op die leeftijd. En dat was niet iets om naar uit te kijken, want om e.o.a. reden wilde vadertje Staat dat ik mij als onderofficier bij de Luchtmacht zou laten opleiden. Paste totaal niet bij mijn insteek van carriere maken. Daarbij was er de oorlog tussen Israel en de omliggende staten, de enorm onzekere situatie in het Verenigd Koninkrijk waardoor er soms dagenlang geen zeevrachtzendingen (meer het werk voor de andere kantoren van ons bedrijf) plaats konden vinden en je daardoor extra druk op de luchtvrachtketel kreeg. Maar soms was een simpel geval van veel sneeuw al goed voor een hoop stress. Immers, sneeuw vertraagde de vliegerij, maar hoe kwam je naar of van dat vliegveld als alle wegen vol lagen met 25 cm dikke sneeuwlagen of zo?
Echte mannen blijven brommen, tuurlijk, maar het bleek soms best een beetje lastig op Schiphol te komen als de wegen toch min of meer geblokkeerd waren. Vrijmaker Rinus reed net als ik op fiets of de brommer op en neer naar Amsterdam. Hij was geen beste stuurman en als we bij slechte omstandigheden samen een eind op reden in het duister vanaf Schiphol, dwars door het Bosplan heen, kon het voor komen dat ik hem onderweg uit het oog (en oor) verloor. Hij reed nog wel eens rechtdoor waar je rechts of linksaf moest en eindigde dan in het struikgewas. Andere collega’s van Schipholse bedrijven overkwam overigens nogal eens hetzelfde. Mijn toch wat langere rij-ervaring op tweewielers gaf mij in ieder geval een redelijk inzicht in hoe je op gladde wegen moest opereren. Die rijafstanden werden in de loop van het jaar 1967 steeds groter, want in mei van dat jaar verhuisde de totale operatie van Schiphol vanaf het oude vliegveld aan de oostkant van de polder naar het Centrale areaal waaraan men zoveel jaren had gebouwd en gewerkt.
Toch een kilometer of zes verderop die Haarlemmermeerpolder in. Ons bedrijf kreeg op dat nieuwe Schiphol-Centrum de beschikking over drie ruime kantoren op de vijfde etage van het vrachtgebouw. Ruud Breems schonk zichzelf een ‘directiekamer’, wij als medewerkers mochten het grootste kantoor delen en we hadden een opslagruimte voor alle papieren en archieven. Vanaf die vijfde etage kon je ook mooi alle toen gebruikte start- en landingsbanen overzien. Niet gek voor een luchtvaartenthousiast als ik! Achter dat splinternieuwe kantoorgebouw lag een enorme vrachtloods van de KLM die volgens de laatste stand der toenmalige techniek was voorzien van een automatisch laad/los- en opslagsysteem. Neem van mij maar aan dat dit systeem niet functioneerde. Het werkte vanaf het eerste moment matig tot slecht en daardoor kon het voor komen dat levende have ergens in een van de gigantische stellingen op 3-hoog was neergezet en scheepsonderdelen in het aanpalende dierenhotel. Het gaf extra stress voor mensen zoals ik die afhankelijk waren van een goede doorstroming als er weer eens een spoedgeval de deur uit moest. Toch kreeg KLM die loods en dat systeem na een paar stevige ingrepen uiteindelijk werkend. Kostte iets, maar dan had je ook wat. En intussen verloofde ik mij en trouwde aan het eind van 1967 met mijn nu nog steeds echtgenote en waren de toenmalige collega’s bij de festiviteiten aanwezig. Het leven vormde zich rond mijn job, ons leefschema paste zich daarbij aan. Want ik moest er heel vaak zeer laat nog uit. Daarover later meer. (Beelden: Archief Yellowbird/internet)
Interessant om lezen hoe je sociaal leven zowat opgeslorpt werd door je job. Dienstplicht is gelukkig verleden tijd. Daar leerden de meesten enkel zuipen. Ik kon er gelukkig aan ontsnappen.
LikeLike
Ja, dat Schiphol vroeg heel veel uurtjes van me en dus had het invloed op het sociale en thuisleven. De baas betaalde dus ‘haalde’….
LikeGeliked door 1 persoon
Ergens zou ik wel graag een vorm van dienstplicht terug zien. Bijv. voor de jongelui die er op school niets van bakken en gaan rondhangen en klieren. Hoe men er ook op tegen was, de meeste recalcitrante knullen kwamen vroeger toch “als mens” uit dienst en hadden een vak geleerd. Dat jij er niet voor voelde in die tijd snap ik, als je al aan een carrière begonnen bent zou je niet moeten onderbreken. voor dienstplicht.
LikeGeliked door 1 persoon
Indertijd was de dienstplicht zoals mij voorgesteld goed voor 26 maanden dienen. Dat zag ik echt niet zitten. Deels daardoor trouwden wij vroeg en jong, waardoor ik als hoofdkostwinner vrijstelling kreeg en een paar jaar later een oproep kreeg om de toenmalige BB te dienen. Maar dat was toch iets anders dan die militaire dienstplicht…..IK kon mijn carriere verder uitbouwen…
LikeLike
Herkenbaar, zoon Ruud kreeg uitstel omdat hij was ingeloot voor de universiteit en werd later opgeroepen voor de officiersopleiding maar hoefde uiteindelijk niet “te dienen” omdat men genoeg mensen had en hij ondertussen eigenlijk al te oud was.
LikeLike
Dank voor de aanvulling. Herkenbaar. Ik was zelfs op enig moment te oude voor de BB….na vele jaren..:)
LikeLike
Ruud is weer wat jonger dan jij dus de BB was toen ook al niet meer van toepassing.
LikeLike