Van rijlessen en SUV’s….

Terwijl ik dus in mijn straatje nog steeds plezierig woon zijn er wel wat kanttekeningen te maken rond de ontwikkelingen in de buurt. Toen wij hier kwamen wonen, nu alweer zo’n 25 jaar geleden, leefden hier vooral wat oudere lieden. Rust was kenmerk. Is dat veranderd? Nou…wel een beetje. Verjonging vond in die jaren plaats, veel yuppen kwamen onze wijk in en dat zie je niet alleen aan de huizen (je moet zoeken naar originele ramen en deuren bijboorbeeld) maar zeker ook aan de gebruikte auto’s. Veel van die nieuwkomers houden er een kleine vloot voertuigen op na. Soms heeft men twee of drie auto’s en ook nog een reeks scooters. Het moderne leven vraagt er kennelijk om. En het succes van de hoofdbewoners maakt ook dat de eerste auto van zo’n gezin meteen groot en stevig moet zijn. Ik heb de strekkende meters in lengte, breedte en hoogte flink zien  groeien door de jaren heen. Een SUV moet het zijn of een crossover. Wagens die natuurlijk veel ruimte bieden, maar zeker ook niet te zuinig zijn en qua MRB en BPM het nodige mogen kosten. Kennelijk maakt het allemaal niks uit.

Opvallend, veel van die auto’s staan soms dagen stil op dezelfde plek omdat men voor het werk per (prima) Openbaar Vervoer forenst. Of het moet zo zijn dat men met die grote ‘bak’ niet durft te rijden. Want als ik zie hoe er soms mee wordt ingeparkeerd….treurig! Gebrek aan goede rijopleidingen of gewoon geen talent om met zo’n enorme mastodont te rijden? Er zijn altijd uitzonderingen. Expats vinden deze buurt ook leuk en een gezin dat tot die groep behoort rijdt in een enorme Toyota. Echt een soort Hummer. De vrouw van het gezin komt als ze tegenover me staat wellicht tot mijn borstniveau als zij zelf naaldhakken draagt.

Maar die pittige tante klimt in die enorme Japanner van haar en rijdt er mee of ze een dwergformaat Daewoo Matiz bestuurt. Aan de andere kant van de straat het tegenovergestelde. Mensen die zo nodig een soort rijdende zeecontainer moesten kopen, in de vorm van een Zweedse SUV waar je zowat met een ladder in moet stappen. Man en vrouw rijden er bepaald niet behendig mee en inparkeren lukt slechts als er banden of wielen op de trottoirs terecht komen. Hun buren kochten een enorme Ford (voorheen een meer bescheiden Skoda Fabia) en daar hetzelfde beeld. Als ze al met die bak onderweg gaan is in/uitparkeren voor zowel man als vrouw kennelijk een probleem. Het liefst hebben ze 30 meter ruimte om zich heen voor ze die auto netjes van of op zijn plek krijgen. Kortom, er wordt hier wat afgeleden in de buurt met die ego-auto’s. Gelukkig hebben ze allemaal de fiets (al dan niet van het bakfietsmodel) of de scooter. Waarmee steevast tegen de richting van de eenkantopstraat wordt gereden. Dat het altijd goed is gegaan is mij een raadsel. Nou ja, ik heb weer even een beeld gegeven van onze woonstraat. Waar het heel leuk leven is, maar waar je soms ook met vraagtekens gedrag van anderen opneemt…Want lachen om het kleine leed van die anderen ben ik nog niet verleerd…… (Foto’s: Yellowbird archief)

14 thoughts on “Van rijlessen en SUV’s….

 1. Wat zal dat onwennig zijn.
  Buren die laten zien dat het Openbaar Vervoer en de Fiets of zelfs wandelend het beste vervoer is in de Agglommeratie Groot Amsterdam.
  Binnenkort zullen er ook nog eens electrische oplaadpalen komen. En zullen er buren komen met een electrisch aangedreven vervoersmiddel.

  Sommige veranderinge zijn niet tegen te houden.
  Zeker als dat ook voor velen verbetringen zijn.

  Maar pas op: Veel jongeren nemen zelfs niet meer de moeite om een rijbewijs te halen. Zij kiezen voor de meer moderne vervoersmiddelen.

  Vriendelijke groet,

  Like

   • Vreemd, ik ben geen GroenLinkser, geen woordvoerder van GroenLinks, geen werknemer van GroenLinks en geen GroenLinks stemmer.

    Wel volg ik alle publicaties van bijvoorbeeld https://www.amsterdam.nl/ois/

    Feiten en wetenschappelijke studies vormen mijn mening.
    Waarbij er altijd het respect blijft voor andere meningen, mits door echte feiten onderbouwd.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Niet geheel waar, want deelraadslid voor GL geweest toch? Gewoon vertellen dan. Ieder zijn mening. Maar ik heb geen behoefte om overal badinerende commentaren te lezen. GL en haar gevolg maakt een kleine minderheid uit van de bevolking. Met utopische gedachten over opheffen van bestaande samenleving, over opheffing van de bestaande economie, over onderwijs dat maar in een richting mag gaan en leerlingen daarmee indoctrinieert. Dit verhaal gaat over een normale straat met dito mensen. Nergens is ook maar een enkele elektrische auto te vinden. Logisch, men wil ook gewoon op vakantie. Normale mensen leven niet in sprookjes maar in realiteit. Werken hard om dat leven overeind te houden. Maar moeten boeten volgens de groenlinkse kliek voor hun gedrag door steeds maar hogere lasten te betalen. Wees eerlijk en stel je dan ook achter die standpunten op. Mij zul je niet overtuigen. Ik vind Groenlinks/Dedain66/PvdA een ramp voor deze stad. Het maakt alles stuk wat ooit in generaties voor ons is opgebouwd, maar erger, men predikt anarchisme want voert de landelijke wetgeving niet uit. Kortom abject!

    Like

  • Ga er maar vanuit dat men die ruimte echt niet nodig heeft. Maar dat men zich graag wat verheven voelt boven de middelmaat van mensen in kleinere modellen. Naast de grote merken zijn er genoeg budget-SUV’s te koop die dat gevoel zeer aanspreken…Overigens rijden die wagens vaak best heel fijn moet ik eerlijk zeggen…

   Like

  • Ik heb in mijn leven honderden verschillende auto’s gereden. Het is inderdaad gevoel. Mijn enorme Amerikaanse wagens in de jaren tachtig kreeg ik moeiteloos in mijn voor kleinere auto”s gemaakte garage voor de deur. Kwestie van aanvoelen….

   Like

 2. Ik zou graag eens binnen willen gluren bij zulke mensen. Die auto’s kosten een fortuin en dan heb je nog andere kosten in het leven. Zo’n levensstandaart kan van de ene op de andere dag weg zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.