Groene dromen en nachtmerries…

Met name linkse en groene fracties in onze samenleving laten niet af om alles wat modern is en neigt naar wat zij zien als uitstoot te veroordelen en het liefst in de ban te doen. Denk maar eens aan de auto, het vliegtuig, schepen, onze Cv-ketels, open haarden, scooters, vrachtwagens etc. Men denkt in die kringen vaak in termen als windmolens, duurzaamheid, milieu, belasting etc. Zonder daarbij enig inzicht te hebben in feiten en cijfers. Nou ja, men produceert vaak eigen cijfers. Men luistert naar de mening van mensen die menen dat ze ergens last van hebben, men zoekt trouble-spots op en gaat er dan vanuit dat dit voor de hele wereld zo geldt. Ik heb er al vaker op gewezen, met belastingmaatregelen verduurzaam je onze samenleving niet. Je kunt wel denken dat elektrische auto’s de oplossing zijn van het uitstootprobleem, maar dan moet je ook zorgen dat straks 8 miljoen van die dingen zonder dat ze aan het stroomnet hangen als nu bestaat, het milieu niet vervuilen. Wat ze natuurlijk wel doen.

Windmolens (het land staat er intussen vol mee) doen maar voor net 10% mee aan de opwekking van groene stroom. Leuk bedacht, maar in de praktijk een onhaalbare situatie. Daarbij die dingen rijden op accu’s waarvan de grondstofproductie op zijn minst van twijfelachtig allooi is. Om het over de verwerking van afgedankte exemplaren maar niet te hebben. En dan benoem ik nog niet eens de praktische invulling van de dagelijkse ritten. Want veel verder dan 250km kom je niet op een acculading, hoe enthousiast sommige gebruikers en verkopers ook zijn. Elektrische auto’s zijn nog geen oplossing van de problemen. Voor zover die al bestaan. In de realiteit van alle dag blijkt dat de uitstoot van CO2 en NOX jaar na jaar sterk is afgenomen. De grootste vervuilers zijn niet te vinden in het vervoer, maar bij de agrarische sector, de industrie en onze huishoudens. Open haarden zijn idd een bron van vervuiling, hoe gezellig ook. Net als de BBQ in de zomer.

Maar dat willen ‘we’ liever niet zien kennelijk. We wijzen naar sectoren waar we van denken dat ze enorm vervuilen. Zoals de luchtvaart. Want die grote toestellen, dat moet wel enorm veel uitstoten. Dat klopt als je er bij de start recht achter staat uiteraard. Maar in de totale uitstoot voor ons land gaat het om peanuts. Een vliegtuig vliegt namelijk, en dus is dat spul wat ze uitstoten ook snel op andere hoogten verwaaid of het land uit. En dat grensoverschrijdende geldt ook voor veel van die andere meetwaarden. Het waait ons land gewoon binnen. Of we dat nu leuk vinden of niet. Zelfs als we 100% op schone energie zouden kunnen omschakelen hier, de landbouw beteugelen, de industrie uitbannen, vliegtuigen vervangen door zeilschepen en de trekschuit het werk van de autobussen weer laten doen, komt er nog steeds uitstoot voor. Het groene ideaal is in de praktijk dus volkomen onbereikbaar. Echt, dat komt nooit meer goed. Ook niet via milieubelastingen. Die trouwens in de praktijk zelden worden gebruikt voor verbetering van dat milieu. Net zoals de autobelastingen niet worden gebruikt voor verbetering van het wegennet. Nee, die gelden gaan naar het openbaar vervoer, de trein, windmolens etc. Symboolpolitiek dus. Laten we vooral verduurzamen waar het nodig of handig is. Maar stop nu eens met die flauwekul en bezorg ons Nederlanders niet constant een schuldgevoel. Dat is onterecht en volstrekt onnodig. Of geef het goede voorbeeld. Kom te paard naar je werk, gekleed in linnen of berenvel, zonder make-up, en ga wonen in een hutje op de heide. Zonder verwarming uiteraard. Pas dan ben je oprecht en eerlijk. Nu niet!

 

11 thoughts on “Groene dromen en nachtmerries…

 1. Ik fiets op mijn stalen ros, draag katoen of gerecycled kleding, daarbij denk ik er over om naar een duurzaam of grid Tiny house te verhuizen. Ook eet ik vegetarisch.
  Dat anderen anders leven vind ik prima!

  Niet iedereen kan een Makro-Idiotische Geiten Wollen Sok zijn ……

  Vrolijke groet,

  Like

 2. Electrische auto’s zijn in elk geval wel een goed idee omdat je op die manier de energievoorziening ervan onafhankelijk maakt van de energiebron. Ongeacht welke bron er bij de centrale wordt gebruikt, je kunt er electriciteit van maken. En het scheelt wel in lokale uitstoot, in de steden.

  Overigens hebben zowel Denemarken als Duitsland wel eens een volledige dag puur op windenergie gedraaid, dus substantieel is de bijdrage wel. Ik weet niet hoe het staat met de efficiëntie van zonnepanelen, maar daar zou ook wel eens een grote slag mee behaald kunnen worden.

  Een heel grote koolidioxideproducent is de veestapel. Vlees eten is in het algemeen erg energievretend, dus daar zou een grote slag gemaakt kunnen worden. En ik vind vlees erg lekker hoor, daar niet van.

  Het moet aan alle kanten tegelijk aangepakt worden, want die olie is binnenkort gewoonweg op, nog afgezien van het klimaateffect. Op de toendra’s is de permafrost al aan het smelten, en daarbij komt er methaan vrij, dat een veel sterker broeikasgas is dan kooldioxide, dus waarschijnlijk zijn we al te laat om rampzalige klimaatverandering op zekere schaal te voorkomen.

  Met vingers in de oren en ogen dicht hard LALALA roepen gaat niet helpen.

  Like

  • Elektrische auto’s zijn vooralsnog niet de oplossing. Vergis je niet dat ook de Duitsers nog steeds atoomcentrales laten draaien en dat ze die niet even uit kunnen zetten op een energiezuinige zondag. De productie van elektrische auto’s is qua productie net zo vervuilend als normale exemplaren en verwerking van accu’s is nog een onderwerp apart. Wat die vorst betreft, even voor de goede orde. Waar de Noordpool ijs ziet smelten heeft Siberie de strengste winter gekend uit mensenheugenis daar. Extreem lage termperaturen daar. Op de Zuidpool sterven de pinguins omdat ze niet bij hun voedsel kunnen komen door extreem veel ijs en sneeuw. Daarbij verschuiven de magnetische polen op Aarde en zal dit zeker ook effecten hebben op het milieu…

   Like

 3. maar als jij denkt dat belastingen gen effect op fverduurzaming hebben: moet je eens in Amerika kijken hoe men daar leeft zonder al te hoge belasting op energie. Rustig doorrijden in 1 op 5 slurpende pickup trucks, sowieso alles met de auto doen…

  Like

  • De belastingen die men hier heft gaan niet richting een schoner milieu. Die worden benut voor allerlei andere zaken. Zoals dat hier altijd plaatsvindt. Ik ben meer voor belonen en niet voor bestraffen. Stimuleer schonere energie, subsidieer niet alleen windmolens maar ook zonnecellen of andere technieken voor partiuclieren. Maak dat er iets te halen valt en probeer niet alleen met graaien mensen op andere gedachten te brengen. Dat werkt niet. In 1988 kostte een liter diesel nog iets van E. 0,30 per liter. Nu E.1,30. Zijn we minder gaan dieselen??? Nee!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.