Rijvaardigheid

A10trajectcontroleANP-TelgraafZelfs in mijn eigen toch aardig vrouwvriendelijke geest kwam nog wel eens de twijfel voor aan de rij-capaciteiten van sommige vertegenwoordigsters van dat geslacht. Je hoeft maar om je heen te kijken, en snapt waarom. Ik schreef er in ander verband wel eens eerder over. Nu kwam onlangs bij de ANWB, toch een instituut op het gebied van verkeer als het niet gaat over verdedigen van de rechten van autobezitters, een onderzoek uit waarvan de uitslag de haren te bergen doet rijzen. De gemiddelde automobilist heeft niet te veel kaas gegeten van de verkeersregels in dit land. Van de bijna 11.000 deelnemers aan het onderzoek onder Kampioenlezers vielen er 78% door de mand. Driekwart! Dat is best veel. Maar uit het onderzoek bleek ook dat de mannen die regels beter kennen dan vrouwen. Van de vrouwen zou slechts 16% van hen slagen voor het theoretisch examen. Mannen deden het beduidend beter met 28% al is dat cijfer ook niet al te hoopgevend.

foto_nieuweschansWaar men over het algemeen weinig van snapte waren de verkeersregels op rotondes, van het voorrang nemen of geven bij uitritten, het in- en uitvoegen op snelwegen en men bleek ook moeite te hebben met snelheidslimieten. Het woud aan borden en uitzonderingen op bepaalde verbods- of gebodsregels was voor velen een te hoge hindernis. Van al die mensen die men in het onderzoek had kunnen betrekken bleken ouderen het minder goed te doen dan jongeren die hun examen net achter zich hadden gelaten. Veel ouderen hebben moeite met nieuwe verkeersregels en interpreteren die dan maar op eigen wijze. Wie nu tussen de 25 en 34 jaar oud is heeft de meeste kans om een herexamen ook echt te behalen.

Veiligheidsriemen 2Maar dat zegt niets over veroorzaken van schades, want daar scoren ouderen juist weer veel beter dan jongeren. Jeugdige overmoed en een machogevoel spelen daarbij een grote rol. Los van het feit of je nu man of vrouw bent, de slechtste chauffeurs kiezen gek genoeg voor een bepaald merk auto waardoor ze bijna simpel zijn aan te wijzen als notoire verkeersregels aan hun laars lappend. Alfa Romeo, KIA, Mercedes, Daihatsu en Suzukirijders zitten in de gevarenhoek. Niet gek als je ziet dat veel modellen van die merken door vrouwen worden bereden. Mannenmerken als Chevrolet, Volkswagen, Skoda, Audi en Volvo scoren daarentegen juist goed. Hun eigenaren kennen de regels juist bovengemiddeld goed. Binnen de grenzen van die totaaluitslag natuurlijk. Want die is verbijsterend. Zeker voor vrouwen!

3 thoughts on “Rijvaardigheid

 1. Ben ik effe blij dat ik niet meer rij;)
  Overigens zijn dit soort onderzoeken al vaker uitgevoerd, met varianten. Er werd, bijvoorbeeld, gekeken naar het beroep van de merkenbezitters en de hoeveelheid ongelukken die mannen vrouwen maakten. In dat verband herinner ik me een verzekeringsaanbod, speciaal voor vrouwen: zij maakten minder brokken en konden dus een voordeliger verzekering afsluiten. Mijn man lachte hierom, volgens hem kwam dat niet omdat ze beter reden, maar voorzichtiger of banger waren.
  Prompt schampte ik met zijn wagen langs een muurtje en deed een flinke kras op 😉

  Like

 2. Ik ben een vrouw en rij goed. Toch weet ik uit online testen, toen de oudste therorie examen deed, dat ik er niet doorheen zou komen. Waar wij vroeger konden kiezen uit ja of nee had je nu de extra keuze of gas loslaten.
  Pfff blij dat ik nu geen verkeersexamen meer hoef te doen. Maar het zou niet zo’n gek idee zijn dat je bij het verlengen van je rijbewijs ook een therorieles doet. Al is het maar om de boel weer eens op te frissen…..

  Like

 3. Ik bén vrouw en rijd Suzuki…..óeps…ik ga morgen m’n rijbewijs inleveren!
  Maar zonder dollen, ik ben 43 jaar geleden zonder fouten voor de theorie geslaagd, in één keer. Of de huidige manier van examen doen door mij opgepikt zal worden is inderdaad maar de vraag.
  In onze vorige Suziki kreeg ik ooit een keer een achter op de kont , stilstaand voor het stoplicht NB, de bestuurder gaf een poep gas toen het licht voor linksaf groen werd, hij stond achter ons voor rechtdoor.
  De beste chauffeur ter wereld ben ik vast niet maar ik ken m’n sterke en zwakke kanten en houd daar rekening mee, incalculerend dat ook ándere weggebruikers zwakke kantjes hebben.
  Een rotonde is trouwens gewoon een rechte weg waarop je iedereen voorrang heeft die er op rijdt voor je er zelf op kunt draaien. Bij de afslag waar je eraf wilt geeg je richting aan, niet eerder en niet later.
  Wanneer er een fietspad omheen licht hebben op de rotonde rijdende fietsers voorrang op in-of uitvoegende auto’s……. voor zover ik weet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.