Aanpakken die lui…

afpakfun01g16Steeds vaker is te horen dat wij vanuit het westen wel even de boel in het Midden-Oosten moeten opruimen. De chaos die daar is ontstaan is simpel op te lossen door met militaire middelen partijen uit te schakelen die ons niet welgevallig zijn. De luchtaanvallen op doelen van IS zouden een bijdrage leveren aan het tegenhouden van de opmars van die barbaarse heidenen. Maar werkt het zo simpel als je ziet dat meer dan de helft van Syrië nu in handen is van IS en ook in andere landen waar de ‘Arabische Lente’ doorheen trok IS-gelieerde groepen aan een opmars bezig zijn? Is het de taak van het westen om juist daar op te treden? Oliebelangen in het geding zoals in Irak? Dan zou je het nog begrijpen. Maar Syrië is best een brug verder. Het land was nooit echt op het westen gericht en gold tot de taaiste tegenstanders van Israël in het Midden-Oosten. Het Syrische leger had voldoende in huis om het de Israëlische troepen lastig te maken en men had ook betere strategen in huis dan bijvoorbeeld de Egyptenaren en Jordaniërs.

1z3mrk2Stel je een invasie voor van Syrië zoals het nu bestaat. Los van het feit dat het optuigen van militaire macht in dat gebied vele weken zo niet maanden zou duren, welke partij moet je dan gaan zien als onze bondgenoten? De Koerden komen nog het dichtste bij, maar die hebben zo hun eigen agenda en wat daar in staat wordt door de Turkse dictatuur niet gewaardeerd. Het regime van Assad wat daar al decennia aan de macht is heeft ook niet veel op met het westen. Het is al die tijd georiënteerd op Rusland en Poetin zal niet aflaten om zijn modernste strijdmiddelen aan Damascus te leveren om zo westerse expansie te voorkomen. En dan zijn er de diverse strijdgroepen. Bedenk maar eens dat ook Iran en Saudi Arabië, maar ook Qatar allerlei vage maar fanatieke rebellen voorzien van geld en wapens om hun eigen doelen na te kunnen streven. Geloofsconflicten uitvechten over de rug van de bevolking. Christenen, joden, sjiieten, soennieten etc. Een smeltkroes van geloven waarvan IS de barbaarse en meest heidense tak vertegenwoordigt en zichzelf het meest in de kijker plaatst.

saimage0801281m14e4453lk3En wat dat betreft moet je het ergste vrezen voor soldaten die in handen van dit soort extremisten valt. De Conventie van Geneve zal zeker geen garantie bieden voor hen die zich al dan  niet gewond overgeven. Oorlogsmisdaden van de ergste soort zijn er al gepleegd door die lui, die zullen ‘Westerse kruisvaarders’ met plezier een kopje kleiner maken. De wereld is er dus niet gezelliger op geworden. Het zijn rampen die zich daar voltrekken. Niets doen is geen optie, zeker niet, maar laarzen op de grond brengt ook niet veel. Wat blijft is diezelfde oorlogsmisdaden toepassen die de extremisten op die voor hen heilige grond ook benutten. Met kleine strijdgroepen. En als dat niet helpt……’Let’s Nuke them’. Maar dat is iets voor militaire strategen om over na te denken. Want zo door gaan als nu is ook geen optie. Daarbij, de halve Syrische bevolking is al naar Europa getrokken. Dus de kans dat je onschuldigen raakt is niet zo groot….Benieuwd hoe jullie als lezers hier naar dit verhaal kijken….

4 thoughts on “Aanpakken die lui…

 1. Nogal moederloos, als mensen uit die gebieden zélf niet zien dat er veel moet veranderen en de benen nemen naar gebieden waar ze dan alsnog willen leven naar de richtlijnen van een barbaars geloof ( en dat waar het even kan ook in de omgeving ‘aan wil reiken”) wordt ik daar héél moedeloos van!

  Like

 2. Las vano htend prachtcolumn van Yo in het NRC deels over dit onderwerp.
  Las vanochtend dat alle vluchtelingen in Duitsland gratis zorgverzekering krijgen hoe triest het ook is, je verlaat niet Omaar huis en haard, maar wij zijn nu ook niet het toppunt van weelde. Er lopen hier ook zat mensen afhankelijk van steun en voedselbank.
  En wat rietepietz ook terecht opmerkt: als mensen in die grbieden zelf niet zien dan er veel moeder veranderen en je dan in een ander land misdragen, vrouwen die nu verkracht worden in de asielzoekerscentra, word ik er heel verdrietig van.
  Een oplossing heb ik niet, maar zo verder gaan kan ook niet.
  Goed weekend!

  Like

 3. Stoppen met elke wapen leverantie is voor mij een start.
  Stoppen met een interventie is de volgende stap.

  Uiteindelijk zal dat een nieuw of juist oud evenwicht geven in deze regio.
  De huidige grenzen zijn ooit meer dan een eeuw geleden door Westerse mogendheden met een liniaal getrokken, de oorspronkelijke lokale grenzen vergetend.

  Bezorgde groet,

  Like

 4. Dat is een hele moeilijke.
  Syrië is het zoveelste wespennest in die regio. Rusland, Iran en Saoudi-Arabië lijken een geheim agenda achter te houden. Wat zijn zij van plan? Willen ze het westen in een oorlog lokken zodat de geallieerden verzwakt worden in een uitputtende slag?
  De Verenigde Staten van Amerika hebben daar altijd opgetreden als HUN belangen geschonden leken te worden. Ze halen Sadam Hoesein uit een gat in de grond, maar ze kunnen IS niet uitschakelen? Klopt niet naar mijn gevoel. Komen ze te dicht bij Poetin?
  En dan heb je de Arabieren zelf. Zijn zij wel in staat om vreedzaam met elkaar te leven? Blijkbaar wil elke clan zijn eigen “koninkrijk”. In Irak zijn enkel nog moslims en toch vechten ze nog. Nu zijn het soennieten (moslims) tegen sjiieten (ook moslims). Als ik hier met moslims spreek, maakt niet uit van welk werelddeel ze afkomstig zijn, dan zijn ze bijna allemaal TEGEN democratie. Misschien functioneren die landen enkel onder leiding van een dictator. Geef ze vrijheid en er is amok. Met een dictator kunnen ze niet kiezen en blijven ze onder controle. Zoals je hier ziet EISEN moslims die zogezegd “vluchten”, dat de grenzen open gaan. Saoudi-Arabië sluit ze, ZONDER discussie. Daar zie je ook geen protesten. Raar toch. Moslims eisen veel van het westen, maar van hun broeders die hen laten stikken geen kwaad woord.
  Ik zie enkel een oplossing als Rusland, Amerika en Europa samenwerken. Assad is niet te vertrouwen en Turkije moet ook maar eens duidelijk kleur bekennen. Met een macho als Poetin is dat ook niet gemakkelijk en als Trump de verkiezingen wint in Amerika is het helemaal naar de haaien.
  Hopelijk gebruiken ze nog het weinige verstand dat aan de macht is. Dat is het probleem met onze huidige wereld. Het zijn niet de wijze mensen die regeren, het zijn machtsgeile macho’s.

  Vriendelijke groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.