Schiphol….waarheen?

DC3 PH ASR KLM 1555523_10151880888950773_637604716_nJaren lang was ons eigen Schiphol voor luchtreizigers de beste luchthaven ter wereld, later op iets bescheidener schaal, van Europa. De internationale vliegende gasten vonden dat Schiphol comfortabel, klantvriendelijk en er was veel te doen. Intussen zijn we in ons land ingehaald door de andere vliegvelden om ons heen. Parijs, Londen, maar zeker ook Dubai of Singapore doen goede zaken. Vooral de veranderde smaak van (zaken)reizigers trekt ze naar Londen Heathrow of City Airport, maar ook Milaan is een aardige concurrent geworden, net als Keulen-Bonn. Nu weet ik niet wie van mijn lezers vaak met het vliegtuig reist en die andere luchthavens kent, ik heb er de nodige gezien en heb bij sommigen echt mijn bedenkingen. Zo is Heathrow voor mij een soort rampenplan als je van de ene terminal naar de andere moet om een overstap te realiseren. Net als Frankfurt. Zelden zo’n druk en chaotisch vliegveld meegemaakt. Het oude vliegveld Schönefeld bij Berlijn dat nog steeds in gebruik is omdat het nieuwe vliegveld Brandenburg maar niet af wil komen, is een rommeltje.

Airbus A320 IB Express ECLUD OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Airbus A320 IB Express

Het oude veld is door de DDR gebouwd als tegenwicht voor de vroegere West-Berlijnse vliegvelden Tempelhof en Tegel. Maar het kan de huidige verkeersstromen gewoon niet aan. Een rommeltje dus. Dan is Schiphol een verademing. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook best veel kritiek op dat Amsterdamse vliegveld. Parkeren om mensen af te halen of weg te brengen lijkt een soort misdaad. Het is te stringent of slecht geregeld, men wil je maar in die (dure) parkeergarages hebben, ook al heb je tien minuten nodig om familie af te zetten of op te pikken. De treinenloop is veel te vaak verstoord en de verbouwingen zijn er elk jaar omvangrijk. Maar als je er toch gebruik van maakt en alle hindernissen hebt genomen is Schiphol een comfortabel vliegveld. Met heel wat goede of nuttige verbindingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schiphol-O platform zakenjets

Met dank aan de KLM die zorgt voor een lijnennet waar we best trots op mogen zijn. Onderliggende routes worden bediend door de prijsvechters. Easy Jet, Transavia, Vuelling en zo meer. Je kunt echt alle kanten op. Dat is ook van belang voor een luchthaven. Liever dagelijks drie vluchten ergens heen dan geen. Kortom, Schiphol heeft nog veel te bieden, maar het moet links en rechts toch eens vijlen aan de bramen die langzaam aan op het concept zijn gekomen en nu veel titels als ‘Beste Luchthaven’ aan anderen doen laten. Wat is jullie ervaring met Schiphol of andere vliegvelden??? Ben echt benieuwd!

4 thoughts on “Schiphol….waarheen?

 1. De Schiphollijn en de Zuidtangent zijn voor mij de ideale manieren om naar Schiphol te komen.
  De snelheid en het gemak waarmee je direct in de aankomsthal staat vind ik plezierig.
  Het doortrekken van de NoordZuidlijn kan dit alleen maar verbeteren.

  Voor reizigers en dagjes toeristen kan ik dit alleen maar aanbevelen!

  Het gedoe en gerommel met de auto van en naar Schiphol zal nooit naar tevredenheid te organiseren zijn!

  Zomerse groet,

  Like

 2. Ik kom er niet vaak, en dan nog nog alleen om te halen of te brengen. Mijn grootste ergernis is natuurlijk het krankzinnig hoge parkeer tarief krankzinnige . Maar behalve dat erger ik me altijd gruwelijk aan de uitsluitend in het Engels omgeroepen waarschuwing bij het afstappen van de loopbanden.
  “Mind your step” lijkt voor een niet Engels sprekende Nederlander (en dáár ligt Schiphol toch naar mijn mening) van geen kánt op “pas op bij het afstappen” waardoor het op mij altijd overkomt dat iedere Nederlander gerust z’n nek mag breken als alle Engels sprekende mensen maar heel blijven bij het van de band af stappen.

  Like

 3. Ik heb intussen wel wat vliegvelden gezien met mij reizen naar de VS, en Schiphol slaat beslist geen gek figuur, zeker al niet waar het de beschikbare winkels en horeca betreft. JFK New York is de mneest chaotische die ik tot nu toe ken in de VS. Atlanta is daarentegen best fijn, met vriendelijk en behulpzaam personeel. Detroit heeft vrijwel geen voorzieningen buiten het ingecheckte deel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.