Jeugdige indrukken en geloof…

St.Willibrorduskerk buiten-de-vesteIndrukken uit het verleden kunnen veel stempels zetten op het latere volwassen leven van mensen (wellicht ook bij dieren..). Wat we in onze jeugd meemaken, horen of zien nemen we mee in onze vergaarbak aan herinneringen waarmee we later onze smaak, voorkeuren of beslissingen inkleuren. Mijn eigen jeugd speelde zich af in een wonderlijke mengeling van auto’s en vliegtuigen, een buurt vol winkels en een groep vrienden die allemaal zowat vanuit hetzelfde startpunt richting toekomst gingen. Ik schreef al eens eerder een verhaaltje over de keuzes die toen al werden gemaakt op basis van afkomst of inkomen ouders. Dit keer gaat het meer om de keuzes die je maakt met in het achterhoofd wat je zoal zag en hoorde thuis. Zo was ik een katholiek kind. In de jaren dat dit geloof nog zwaar drukte op de parochie om de grootste kerk van Amsterdam heen. De invloed van het geloof op sociaal gedrag, op onderwijs en hoe je in het leven stond was groot. De sociale druk om de kerk te bezoeken ook.

Studebaker Starliner wit 279548713_a7457fd55b_mToen ik daar al op jeugdige leeftijd van los kwam, eigenlijk met dank aan mijn oudere broer, raakte ik nooit helemaal kwijt dat kerken best mooie gebouwen zijn als ze bijvoorbeeld door bouwmeester Cuypers werden opgezet. Het dogma van de kerk dat alles wat niet katholiek was als ‘afvallig’ of ‘heidens’ moest worden gezien bleef me altijd (zij het verwaterd door eigen ervaringen)bij. Ook al doe ik dan zelf niets meer aan beleving van dat geloof, dan nog. De vakjes in de bol werken nog steeds na. Geldt ook voor de automerken waarmee ik opgroeide. Sommige daarvan kleurden mijn leven, anderen vond ik altijd suf en onbetrouwbaar. Nooit bezeten en zelden bereden. Een Amerikaanse Studebaker als ‘Company Hack’ voor mijn in auto’s handelende stiefvader zorgde voor een grote voorkeur voor dit soort sleeën, tot ik er als volwassen ventje zelf een stuk of drie had bereden.

LKC-SPL-dateunkLeuk, maar onbetaalbaar! Vooroordelen speelden een grote rol, rijk bekommerde zich niet om arm, en armoede of nog erger, domheid maakte kansloos. Leren, leren en nog eens leren. Het werd er in gestampt. En dat is me altijd blijven achtervolgen. Niets aan het toeval overlaten, uitzoeken en opslaan. Dat er door overvliegende vliegtuigen in die jaren indrukken werden gestempeld in mijn ziel vol voorkeuren zal niet verrassen. Het was alsof iemand me leidde om vliegtuigen als hobby te gaan zien, als beroep, als passie. Maar daarvoor moet je dan geloven in….. en dat is nog steeds een grote twijfel. Meer nog dan die vogel waar ik tegenaan kijk in de spiegel. Daar twijfel ik veel minder aan. Zouden meer mensen moeten doen….

5 thoughts on “Jeugdige indrukken en geloof…

 1. In “mijn tijd” was opleiding voor meisjes nog onbelangrijk, het kwam er voor jongens trouwens óók meestal niet van. Ik heb later wél alsnog mavo en havo gedaan en mijn ervaring is toch iets anders dan de jouwe. Dom zijn heeft veel minder te maken met een gebrek aan onderwijs dan men tegenwoordig denkt, doorleren wordt nú een beetje overschat. Wie openstaat voor “het leven” komt óók waar hij/zij zijn wil . Ik heb niet zo héél veel meegenomen waar ik in m’n jeugd mee bezig was en al helemaal geen geloof al ben ik daar wél in opgevoed.Misschien omdat het hervormde geloof destijds al veel minder ” indoctrinerend” was dan het katholieke geloof!

  Like

  • Mijn stelling ging vooral over het feit dat je soms door demografische en sociale omstandigheden op voorhand al achterstand zou kunnen oplopen. Op de katholieke scholen waar ik verkeerde werd door de leerkrachten bepaald welke vervolgopleiding voor jou in het verschiet lag. Daar werd niet over gediscussieerd of gecorrespondeerd. Mijn broer moest naar de Ambachtsschool, ik naar de ULO. Dat het allemaal anders liep had meer van doen met ons eigen inititatief….

   Like

   • Mijn redenatie is toch altijd geweest, wat erin zit komt er wel uit , áls het kind maar wil.
    De lagere school waar ik , en later onze kinderen, de basis legden was niet direct de beste springplank naar de universiteit, tóch kwam onze zoon daar wél terecht en dat niet alleen, hij promoveerde zelfs.

    Like

 2. Een mooi en helder geschreven stukje.
  De dwingelandij van een geloof maakte ik wel mee (katholieke nonnenschool, rk vervolgonderwijs) maar minder ingrijpend dan anderen het lijken te voelen.
  Het was de Zaanstreek waar we opgroeiden; industrie (dus geld!) had een grote invloed; pastoors en dominees pasten zich aan aan heersende opvattingen. Met name de katholieken waren vrij soepel vergeleken met de christelijken van ‘De School met den Bijbel’.
  Waarschijnlijk is de invloed van mijn moeder het grootst geweest. Zij was weinig volgzaam en dat zal een grotere stempel op ons hebben gedrukt dan de kerk.

  Like

 3. Ik had thuis geen echt katholieke opvoeding, het was de school en de kerk die maakten dat we bezig waren met de zaken die het geloof voor ons bedacht had als relevant. Toen wij niet meer naar de kerk gingen was het geen enkel thema. Maar de oude dogma’s gingen als een brandmerk mee naar de toekomst…dat wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.