Dilemma

01-Persbericht-Prijzen-nieuwe-SKODA-Fabia-en-First-Edition-oktober-2014Al een jaar of twee schrijf ik nu aan mijn verhaal over het leven met de Vliegende Pijl. Dat is voor enkelen wellicht bekend, andere fronzen nu de wenkbrauwen en denken ‘waar heeft die meninggever het over?’. Dat laatste snap ik goed hoor. Het gaat om mijn leven met het merk dat dit logo al sinds haar bestaan in haar kern heeft staan en via haar producten uitdraagt. Vele jaren van mijn werkende leven, maar ook daarvoor en na stonden op een of andere manier in relatie tot het Tsjechische automerk Skoda. Een fabriek die sinds 1905 auto’s bouwt maar al in de 19e eeuw faam en naam opbouwde doordat men staal, wapens, locomotieven en zo meer construeerde. Ik ben wellicht de enige figuur in Nederland die van een met Skoda’s opgevoed kind, opgroeide naar een Skoda-rijder, dealer, importeur, adviseur en daarna weer berijder van het merk. En dit over een tijdsspanne van pakweg een dikke halve eeuw.

ANE46 - Skoda Tudior 1949 - Voorschoten 030792 - Scan10120 In die jaren maakte ik heel wat met dit merk mee. De tijden van het communisme waren spannend, soms bijna beschamend, daarna kwam de opleving met het grote geld van Volkswagen, nu zien we de enorme groei van het merk met deze lange tradities. Er was en is veel onkunde over het merk. De meeste mensen die er iets over menen te weten kennen de geschiedenis of de gebouwde modellen eigenlijk helemaal niet. Ze oreren wat over het ‘Oostblok, tweetakt, plastic, pruttelen’ maar doen daarmee zwaar onrecht aan wat er bij Skoda allemaal plaatsvond en vindt. Het is uit die streken een van de merken met een volkomen eigen productontwikkeling door de decennia heen, waar de Russen., Polen, Joegoslaven, en Roemenen slechts licentiemodellen van oudere westerse auto’s wisten te vermarkten. Hoe dan ook, dat leven met dat merk maakt me productief als het over verhalen gaat. Ik kan er dagen mee vullen.

WP_002810 Dat is soms niet zo leuk voor de ontvanger die er niks mee heeft. Dus besloot ik een tijdje terug om er eens een boek over te schrijven. Dat is nu bijna af. Maar ik heb wel geleerd dat boeken schrijven een is, die dingen verkopen een tweede. Daarbij hoef je niet per definitie te rekenen op hoge aantallen verkochte exemplaren als bepaalde lieden de inhoud niet welgevallig is. En dat maakt dat ik ben gaan twijfelen. Wellicht handiger om het geheel in stukken en brokken, inclusief leuke foto’s digitaal te delen? Gewoon via dit of mijn autoblogs? Dan kan iedereen die het leuk vindt om te zien hoe zo’n malloot als ik tot deze passie is gekomen daar meelezen en kost het zelfs helemaal niks. Of toch gaan voor het ego van de auteur en alsnog een boekje laten produceren? Dilemma, lastig, nadenken, overwegen en aan jullie vragen. Hoe kijken jullie hier naar? Ik beloof je dat het in beide gevallen heel goed leesbaar zal zijn en veel vertelt over een automerk dat zich echt voor helemaal niets zou hoeven schamen. Net zo min als ik. Nou, kom maar op met jullie commentaren……

5 thoughts on “Dilemma

 1. je kan je werk als PDF bestand of e-book aan de man brengen op het internet, al dan niet tegen betaling. Er zal altijd wel volk zijn dat hierin interesse toont. Via een uitgever is moeilijk heden ten dage daar de verkoop drastisch gedaald is en in eigen beheer is duur en meestal zit je dan met de zolder of kelder vol exemplaren die je niet aan de straatstenen kwijt raakt.

  Like

  • Mijn eerste boek ging nog via een uitgever de deur uit in gegarandeerde oplage. Ik was nog blij er zelf een exemplaar van te hebben overgehouden. Het tweede boek deden we in eigen beheer, omdat het lijdend voorwerp, het Nederlandse Pon-Concern overdwars lag rond de uitgave. We hebben met heel veel druk en het nodige werk een paar honderd exemplaren kunnen verkopen. Die weg wil ik niet nog eens gaan, vandaar het dilemma…..

   Geliked door 1 persoon

 2. Op het internet zijn vast wel bedrijven te vinden ter ondersteuning van een prive-uitgave.
  Op Linkedin zijn wat schrijversgroepen waar zinvolle informatie voor het zelf uitgeven van een boek te vinden en bevragen is.
  Printing on Demand is de nieuwe oplossing tegen boekenoverschotten.
  Voor elke koper wordt er gewoon een druk / print gemaakt.

  Een autoboek met veel foto’s vind ik nu nog een papierenboek.
  Maar wellicht is er juist veel interesse voor een e-book versie?

  Met jouw blogervaring stel ik mij voor dat een boekuitgave juist een nieuwe uitdaging is.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Het zou mijn derde boek worden, en de ervaring met het tweede leerde me veel over de veranderde marktomstandigheden. Vandaar dat ik overweeg om het dan maar als feuilleton uit te brengen….
   Een boek als dit zou in de verkoop toch al snel richting de 17,50E gaan…..en wat zijn dan je kansen?

   Geliked door 1 persoon

 3. Tja, dit is iets voor de liefhebber denk ik, en dat ben ik per definitie niét. Wanneer ik wél “liefhebber ” was zou ik toch het liefst iets op papier hebben maar ik begrijp je bezwaren, de boeken markt is niet meer wat het geweest is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.