De ene winkelketen na de andere lijkt het loodje te leggen in deze lastige tijden. Na Vroom & Dreesman, Mexx, Blokker en Schoenenreus volgen er vast nog meer. Het waarom ligt voor de hand. Als ik naar mijzelf kijk als gemiddelde consument zoek ik even naar de koopmomenten bij een van die in de problemen verkerende winkels. Nou, dan constateer ik dat ik bij V en D weliswaar vaak een hapje eet of wat drink, maar zelden iets koop. Waar zit hem dat in? Domweg het aanbod en de onoverzichtelijkheid van de betrokken filialen in combinatie met het personeel dat er rond loopt. De laatste keer dat ik er iets vond naar de gading werd ik bij de kassa getrakteerd op een kind van een jaar of 18 dat er weliswaar prachtig genoeg uitzag om er als jonge volwassene op te vallen, maar die me behandelde als schobbedebonk. Ze was ook druk met haar collega en besprak wat ze dit weekend had gedaan met wie. IK wilde het niet weten, haar collega wel. Bij de Blokker gaat het vaak niet veel beter.
Als je een aanbieding zoekt (krantje of website) is het vaak een hele zoektocht om net dat item te vinden, meestal is het op voorhand ‘uitverkocht’. De rest van wat men daar verkoopt is bij de Action voor de helft te koop en wat men in de aanbieding doet is die term eigenlijk niet eens waard. Wel goed is het omruilsysteem bij Blokker. Zonder problemen of gezeur. En zo kan je nog wel even doorgaan over het falen van die ketens. Wat voor toekomst ligt er voor hen? Mag ik het eerlijk zeggen? Ik zie het de Blokkers nog wel redden, maar voor de V&D wordt het echt afzien. Wie mij kan uitleggen in welk marktsegment de winkel opereert is een knappe jongen/meid. En ooit zag ik hetzelfde in Duitsland bij Karstadt. Zelfde soort warenhuis, maar vrijwel ten dode opgeschreven. Moesten aardig inkrimpen om overeind te blijven en hebben hun bestaande winkels aardig omgetoverd tot luxe shopping-experiences.
Net als de Bijenkorf, waar je het gevoel krijgt dat het iets speciaals is wat men daar verkoopt. Men liet het ‘warenhuis’ idee wat los, ging voor shop-in-shop en zoekt de exclusievere klant. Geeft rust, duidelijkheid en genoegen. Zeker als je een goed gevulde beurs of niet overgewaardeerde creditcard bezit. Dat ze een paar winkels durfden op te geven bij deze keten om daarmee de anderen te kunnen blijven vullen met koperspubliek getuigt van moed. En klanten zijn gesloten winkels snel vergeten. Wie treurt er nog om The Record Shop? Om Polare? Ik bleek onlangs de enige in een gezelschap die het vervelend vond dat De Slegte er niet meer is. Maar ja, dat zit hem in de leeftijd. Kortom, over tien jaar mensen, dan is het winkelaanbod zo veranderd dat we niet eens meer weten wie er in 2015 ook al weer dominant was in het straatbeeld v.w.b. die winkels. Als die straten dan nog bestaan. Want het wordt lastig in retail-land en dat gaat heel breed…..heel breed!
De enkele keer dat ik mij in het centrum van Amsterdam waag zie ik vooral grazende consumenten.
Kopers in bijvoorbeeld de Kalverstraat zie ik niet tot weinig.
Maar ik koop dan ook nog maar heel weinig.
Vriendelijke groet,
LikeLike
In elke stad wordt er stevig geconsumeerd. Dat is ook goed, houdt die steden overeind. De dorpen lopen op dit punt achter of leeg. Dat is jammer.
LikeLike
V&D is al jaren geen goed gesorteerd warenhuis meer, dát heeft ze de das omgedaan. Je bent een warenhuis óf je bent een veredelde Blokker met een véél te modieus restaurant.
LikeLike
Daar zit idd een deel van hun probleem……
LikeLike
Precies zo ervaar ik V&D Leo. We eten er wel eens iets als lunch bij La Place maar iets kopen bij V&D is er zelden of nooit bij. Ze hebben gewoon niets wat ik wil hebben en qua kleding al helemaal niet. De Hema gaat het denk ik ook niet redden trouwens. Ze hebben hun assortiment wel veranderd maar of dat genoeg is? Als ik iets koop is dat heel vaak via internet. Het gemakkelijkste wat er is. ’s Avonds voor negen uur besteld en de volgende dag wordt het aan de deur bezorgd.
De winkels zullen het alleen redden als ze iets van toegevoegde waarde gaan bedenken. Bijvoorbeeld gratis parkeren en een bon voor een gratis kop koffie. Want daar zijn Nederlanders tuk op hoor, iets wat gratis is. Daar kunnen ze bijna geen weerstand aan bieden:-) Of iets qua entertainment, iets te bekijken, ets te proeven, iets te lachen. En inderdaad het personeel! Heel vaak staan ze met elkaar te kletsen, tonen geen belangstelling voor de klant. Schoenen passen? Je denkt toch niet dat ze de moeite nemen je even in je schoenen te helpen?? Nee hoor, je krijgt ‘m aangereikt en zoek het verder maar uit. Alsof je blij mag zijn dat je bij hen schoenen mag komen kopen… Winkels zullen ofwel heel goedkoop moeten zijn zoals de Action of iets bijzonders te bieden moeten hebben qua collectie.
Hier in Spanje is het personeel in winkels of horeca overigens nog ongeïnteresseerder en onvriendelijker dan in Nederland! Hier hebben ze duidelijk nog geen cursussen klantvriendelijkheid gehad 🙂 Fijne avond Leo.
LikeLike
Ik heb die ontwikkelingen in Duitsland al heel lang geleden zien aankomen. Daar vielen de grote ketens ook om. Stevige namen, soms een eeuw oud, en toch…. Oorzaken? Zelfde als nu bij ons. Breed, maar weinig interessant aanbod. Personeel met een klantvriendelijkheidssyndroom, lange levertijden als je iets bestelde en ook een prijsstelling die best een beetje neigde tot vraagtekens.
LikeLike