Dankzij verbod; groei!

Ooit verbood men Zwarte Piet uit angst voor de extreme actievoerders die er allerlei dingen inzagen die niks met het fenomeen van doen hadden. Ik blijf even weg van die discussie maar voorspel wel dat in Nederland bij weinig Sinterklaasfeesten nog zwart geschminkte kindervrienden voorbij zullen komen. En dat er dan altijd wel ergens iemand gaat roepen dat Nederland ‘vrijwillig’ koos haar eigen identiteit opnieuw voor een deel aan de kant te mikken. Net zo gaat het met alle jubelverhalen over de meerverkopen van elektrische auto’s of scooters.

Als ik die persberichten met hun jubelende inhoud tot me neem weet ik uit ervaring natuurlijk hoe die dingen werken, maar de gemiddelde leek zal denken dat de vergroening van ons wagenpark en binnensteedse tweewielervloot met rap tempo plaatsvindt. Nou ja….in percentages wel natuurlijk. Want met name bij die scooters is het aandeel elektrische exemplaren ontwikkeld met 50%. Bij de iets langzamere snorfietsen gaat het nu om 47%. Is dit een teken aan de wand?

Voor een deel zeker, want de gemiddelde koper van die dingen is jong, wordt op school geindoctrineerd met het Groenlinkse virus en wil er bij horen. Toen in mijn jeugdjaren de keuze tussen een Kreidler of Puch het verschil maakte tussen erbij horen of niet kocht ik een nieuwe Puch. Dan kon je met je kolbertje aan over een coltrui de blits maken. Ditzelfde fenomeen zie je nu bij die elektrische dingen. Maar er komt nog iets meer bij kijken. In overwegend door #links bestuurde gemeenten verbiedt men gewoon de normaal gemotoriseerde scooters. Voert ‘milieuzones’ in waardoor je als bezitter van een scooter met viertaktmotor al snel een paria bent die graag bekeuringen verzamelt als je toch die zones binnenrijdt. Eerder al waren de tweetaktmotoren bij scooters in de ban gegaan. En dan is het niet gek dat je onder deze dwang de verkopen van elektrische machientjes voor de jeugd en de grachtengordelridders ziet stijgen. Het is geen liefde maar nood. Gelukkig hebben de fabrikanten van die dingen (een deel komt uit China) geinvesteerd in de kwaliteit en actieradius van scooters op batterijen waardoor ze wat bruikbaarder zijn dan vroegere exemplaren. En men ook de prijs wat kan laten zakken.

En met dit soort dwang komt het met die zo gepropageerde ‘transitie’ wel goed. Iedereen op de scooter of fiets, straks nog voorschrijven dat we allemaal een milieuvriendelijk gemaakt liefst groen pak aan moeten, en we zitten bijna op de weg van het Maoisme in de jaren zestig van de vorige eeuw. De lucht wordt er niet schoner door, maar het orgasme van de naar een linkse maatschappij snakkenden wel heftiger. Voor mensen op het platteland is er het vooruitzicht dat zij op termijn ook in versteende gebieden zullen wonen, met dank aan het ‘stikstofbeleid’ van deze regering. Dan kunnen ze daar ook van die leuke elektrische snorfietsen gebruik maken. Want nu, wind en weer tegen, op hun Solexen scheurend over lange kronkelende dijkweggetjes, is zo’n elektrisch ding volkomen zinloos. Maar ja, nog maar een paar jaar….(Beelden: Yellowbird archief)

28 thoughts on “Dankzij verbod; groei!

 1. Dat het niet zo goed gaat met het milieu is een feit. Dat die electrische spullen nog niet op punt staan is ook een feit. De consument zal wel betalen, als hij het nog kan betalen tenminste. Het leven is al duur genoeg en wordt nog duurder.

  Like

  • Het is een illusie te denken dat elektrische scooters of auto’s het milieu gaan redden. Het totale verkeer is in ons land goed voor 16% van alle uitstoot. 84% komt dus van andere bronnen. Bedenk maar eens dat 17% van de uitstoot binnenwaait vanuit het buitenland…

   Geliked door 1 persoon

 2. Als opvolger van jouw Saab-blogpost had ik vooral een ofe en lofzang voor de Puch gelezen.
  Als techneut had jij haarfijn het verschil tussen een Puch en een Tomos kunnen beschrijven.
  Maar ook het vernieuwende en frappante ontwerp van een Solex lees ik graag bij jou.

  In plaats daarvan lees ik een politieke tirade? En dan ook nog volledig voorbij gaand aan de Troonrede?

  Stille groet,

  Like

  • Mijn afkeer van linkse leugens is evident. Over de Puch schreef ik jaren geleden al. Dat waren nog tweetaktmachientjes, de #gektesekte zou me direct op de vingers tikken als ik het daarover zou durven hebben. Mijn verhaal gaat vooral over dat gegoochel met cijfers waarmee we elke dag van doen hebben. En over de politieke reflex op links om zaken te verbieden, alternatieven aan te prijzen en dan te roepen dat de verkoop van die alternatieven sterk is gestegen. De logica verpakt in wervende teksten. Die ik graag een beetje relativeer of ontmantel. Daarvoor gebruik ik dan mijn kennis van de materie die dagelijks wordt aangevuld met nieuwe input…

   Like

 3. Die kronkelende dijkweggetjes worden zomers geteisterd door motorrijders met bijbehorende herrie, tot ergernis van aanwonenden, fietsers en wandelaars. Daar zullen fluisterstille scooters wel welkom zijn. Dat er creatief met cijfers gegoocheld wordt naar een gewenste uitkomst is bekend.

  Like

   • Hoe je daar bij komt is mij een raadsel. Die vroegere motoren van auto’s, motoren, brommers etc maar ook de toenmalige trams waren best lawaaiig. Tegenwoordig zijn overal normen voor. Zelfs banden mogen maar een kleine hoeveelheid lawaai maken. Het is wel drukker in de steden. Hoe komt dat? De steden groeien. Met name omdat de bevolkingsgroei door immigratie vooral is gericht op de steden waar werk en huisvesting te vinden is. Vroeger hoorde ik de schepen in de haven toeteren, de wolken uitstoot van stoom/oliestook hing boven de stad. Allemaal verdwenen. En echt, vorige week nog ervaren, in hartje Amsterdam zijn hele stille gebieden te vinden. Nu ben ik er niet zo gevoelig voor, maar het is zeker niet zo als jij het hier voorstelt…

    Like

   • Geluidsbeleving is deels een persoonlijke beleving.
    Al zijn er een aantal hoogleraren die aantonen dat de gezondheid van velen achteruit is gegaan door de voortdurende bewuste, maar ook onbewuste, geluidsomgeving.
    Niet alleen psychische , maar ook talloze lichamelijke klachten en ziektebeelden, wijten deze deskundigen aan overmatige geluidsprikkels.

    Stille groet,

    Like

   • Het wonderlijke is dat men die onderzoeken altijd doet bij hen die gevoelig zijn voor…. en wellicht ziek werden van. De gezonden die b.w.v.s. 50 jaar in een olieraffinaderij werkten hoor of zie je niet. Daarbij is een stad geen dorp, een grote stad geen kleine en is stilte iets voor het platteland, al wil juist de naar stilte zoekende inwoner van dit land het platteland inruilen voor versteende woonwijken….Kortom, geluid is iets persoonlijks. Ik vind het geluid van buren hoogst irritant. Was reden om ooit een van de redenen uit de Bijlmermeer te verhuizen…werd er mesjogge van…

    Like

  • Geluid is emotie. Ik heb er al eens iets over geschreven. De emotie van geluid, snelheid, dat bijzondere merk tussen de benen, het hoort allemaal bij dat motorrijden. Ik ben zelf geen liefhebber hoor, maar ik snap de emoties. Met een elektrische scooter kom je niet ver, dus zeker niet op dijkwegen om daar eens lekker door de bochten te sleuren. Elektrische motoren zijn geen succes. Het waarom zit hem vooral in die zware accu’s en beperkte actieradius, maar zeker ook het totale gebrek aan emoties bij het rijden….

   Like

 4. Deels is de populariteit van de elektrische fiets te verklaren uit het feit dat er (nog) geen helmplicht en geen rijbewijs voor nodig was of is. Zo ging het ook met de snorfiets die dan steeds meer snelheid krijgt … daarna kwam er een verplicht rij toets en een helmplicht. Nu de elektrische fiets óók steeds meer vermogen heeft wordt de roep om helmplicht al duidelijker en er zijn al fietsen waarvoor je een kenteken nodig hebt. Hoogste tijd voor iets niets dus waarmee alle mazen weer omzeilt kunnen worden… een step?

  Like

  • Bij de snelste elektrische fietsen (pedelecs) is een helm noodzaak, die rijden 45km/u of zo. De normale elektrische fietsen zijn afgetopt op 20km/u wat heel verstandig is. Bij scooters ligt dat allemaal anders. Een beetje elektrische scooter is op te voeren met een beetje (illegale) software. Maar hoe sneller je rijdt, hoe korter de rit zal duren….

   Like

 5. Het lijkt erop dat wetenschap zichzelf tracht te verbeteren.
  De techniek voortvloeiend en ontstaan uit wetenschap heeft ons ver geleid, tot op vandaag de dag veelal draaiend om de energievraag. Gaan we dit oplossen met zonnecel- en windmolenparken? Mijn gevoel zegt van niet, en mijn verstand laat zich niet verblinden door de cijfers en percentages. Ik vind het ridicuul en krampachtig tot armoedig toe om zo op cijfers af te gaan en besluiten op hoger niveau hiernaar af te stemmen. Wat is wijsheid?? Wetenschap??… Nee!! Wetenschap is een middel ten dienste van de mens en niet andersom.
  Kijk maar wat uitvindingen met een mens kunnen doen en andersom. Met techniek gaan we niks ècht oplossen, m.i.!

  Like

  • Veel techniek is niet nieuw. Elektrische voertuigen zijn er al dik een eeuw. Maar ze blijven de zelfde bezwaren vertonen, actieradius veel kleiner dan bij de moderne verbrandingsmotoren, zwaar gewicht accu’s en eigenlijk alleen maar interessant als het spul zwaar gesubsidieerd wordt. Die scooters zijn eigenlijk alleen leuk in de stad. Daar buiten is het geen optie. Al die zgn. milieuvriendelijke technologie danken we aan de politieke dwang om op enig moment geen verbrandingsmotoren meer toe te staan. Alsof we dan minder afhankelijk zijn van fossiele materialen. Zolang voertuigen of huizen niet worden gebouwd van gras of pakweg hout en aangedreven door de wind en niet door accu’s vol grondstoffen die gewoon worden gedolven uit mijnen door veelal slaven, is dat linkse verhaal niet overeind te houden. Maar men gelooft graag in de eigen utopie….

   Like

  • Was een heel fijne brommer. Ik kocht hem ooit nieuw, gespaard door veel (bij)werken, een witte met chroom en wat hoger stuur. Je sloeg het uitlaatpotje door en je reed 60km/u. Ben er mee naar Texel gereden, maar ook naar Nunspeet vanuit Amsterdam. Maar toch vooral in de stad en op en neer naar het werk op Schiphol..

   Like

 6. Ik denk dat de meeste berijders van een elektrische scooter zo’n ding kiezen vanwege het gemak: nooit meer benzine tanken en het ding is lekker stil. En weinig onderhoud aan de motor. Heeft dus niks met ‘indoctrinatie’ te maken, wat dat betreft zie jij spoken volgens mij.

  Like

  • Je gaat voorbij aan het punt dat centraal staat in mijn betoog. Elektrische scooters zijn prima voor in de stad. En dat wordt ‘gestimuleerd’ door een verbod op de meer normale scooters. Daarnaast is de actieradius lager dan die van benzine-aangedreven tweewielers waardoor je juist meer aan het stroomnet hangt dan een normale scooter bij de pomp. Indoctrinatie is het woord dat je later nog eens zult tegenkomen. Omdat ik allergisch ben van elke vorm van dat fenomeen en dat juist nu zo sterk in de samenleving wordt doorgevoerd. Als realist zijn spoken mij vreemd….Linkse retoriek zie ik altijd direct….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.