Failliet maar niet vergeten; Saab!

Als er een merk is dat mensen uit de hoek van doktoren of juristen nog steeds aanspreekt is het wel het van oorsprong Zweedse Saab. Een naam die het merk dankt aan Svenska Aeroplan A.B. en met wortels die zeer diep in de luchtvaartsector staken voor men uberhaupt dacht aan de bouw van auto’s. En dat laatste was ook nog een noodgreep om na WO2 werknemers aan de slag te kunnen houden. De eerste Saab, de 92, zag er zeer gestroomlijnd uit maar had onder de motorkap een van Auto Union/DKW afkomstige tweetaktmotor van slechts 764cc inhoud. Latere modellen kregen steeds meer verfijning en vermogen mee.

Maar duidelijk was dat dit merk een buitenbeentje zou blijven tussen de anderen uit andere streken. Want een Saab had ook nog eens voorwielaandrijving, onafhankelijke vering rondom en zou door de jaren heen ook meeliften op het veiligheidsdenken van de Zweedse merken in het algemeen. In 1967 bouwde Saab de 96-reeks, in feite een sterk gemoderniseerde 92/3, nu met een van Ford overgenomen V4 motor waarmee de auto sneller werd en wat handiger bij de benzinepomp.

Een stationcar van de Saab 96 was nu ook leverbaar wat de aantrekkelijkheid voor de specifieke doelgroepen vergrootte. In 1968 kwam de 99 de aloude reeks uit de jaren veertig aflossen. Motorisch ging men nu te rade bij Triumph in Engeland, later werd die motor zelfs leverbaar met brandstofinspuiting. Nog meer bijzonder was de keuze van Saab om op haar model 99 vanaf 1977 een turbolader te leveren waardoor de auto ineens als een zeer sportieve broeder bekend werd. Als je er mee gereden hebt weet je hoe leuk het was als de gierende turbolader zijn werk deed. De 200km/u was voor een Saab nu geen taboe meer.

In de jaren tachtig werd de 99 de 900 en die kreeg nog meer aanhangers onder kopers die zich echt wilden onderscheiden van het typische Opel of Fordpubliek onderweg. Jammer was wel dat Saab erg lang vasthield aan haar modellijnen en niet echt in de breedte haar gamma uit wist te breiden. Op enig moment werd de boel overgenomen door General Motors en dat merk drukte al snel eigen techniek door voor de nieuwe Saab’s. Daardoor kregen die soms een minder karakteristiek uiterlijk, en motoren die je ook bij Opel tegenkwam.

Ook liet men bij Saab compacte Cadillacs bouwen die dan weer deels baseerden op Saab en Opel. Tijdens de bankencrisis van een jaar of 10/12 terug moest G.M. veel van haar merken verkopen. Zo ook het sterk verliesmakende Saab. Waarvan de auto-divisie overigens los stond van de vliegtuigafdeling die gewoon prima draaide. Diverse kopers meldden zich voor Saab, maar op enig moment, de banden stonden al stil in Zweden, meldde de Nederlandse eigenaar van het toen zeer exclusieve Spyker, Victor Muller, zich en trachtte die met staatgaranties van de Zweedse overheid en de nodige financiers de boel weer aan de gang te krijgen. Tevergeefs naar later zou blijken. Saab ging failliet. Van alle plannen om o.a. elektrische voertuigen te gaan bouwen kwam niks terecht. Er is sprake van Chinese belangstelling voor de restanten van de boedel, maar de kans dat Saab in haar oude glorie weer terug komt is klein. Jammer voor die lieden die nog steeds menen in iets bijzonders rond te rijden waarmee ze zich kunnen afzetten tegen de ‘kleine luiden’…. (Beelden: Yellowbird/Internet)

10 thoughts on “Failliet maar niet vergeten; Saab!

 1. In mijn professionele leven heb ik er heel wat zien komen gaan. Zelfs merken die nu totaal vergeten zijn. Zo zal het nieuwe merken ook gaan. Daarbij zijn met name Chinese fabrikanten meesters in het bedenken van weer een nieuw merk voor een specifieke markt waar men dan met speels gemak weer afscheid van neemt als het even niet goed werkt. Imago bouw je er niet mee op. Dat kunnen mensen die ooit in een oud en goed gebouwd merk als Saab reden niet zeggen. Die koesteren wat was en hopen terugkeer van wat in hun ogen goed was…

  Like

 2. Eerlijk gezegd vond ik de Saab geen mooie auto. Wel heel degelijk en ging lang mee. Mijn schoonvader zaliger reed alleen met Saab. Mijn schoonmoeder rijdt nog steeds met zijn laatst aangekochte auto van ergens in de jaren 2000.

  Like

  • De Zweedse auto’s hebben een zekere naam en faam. Volvo wat meer dan Saab overigens. Maar Saab was altijd wat innovatiever dan het behoudende Volvo. Maar ik weet uit mijn professionele en eigen ervaring dat roest ook aan Zweden niet voorbij ging en bijvoorbeeld contactsloten van Saab’s een best zwakke constructie kenden…

   Geliked door 1 persoon

 3. Het was duidelijk een lelijk eendje, ik zie dat eigenlijk niemand het een mooie auto vond en daar sluit ik me van harte bij aan. Een voormalige werkgever reed jarenlang Saab maar bekeerde zich later tot de Porsche.

  Like

  • Ik lees ergens dat Porsche bezig is met een beursgang?

   Techniek, marketing en zakelijk inzicht zijn alledrie noodzakelijk voor autofabrikanten.

   Al denk ik als buitenstaander dat innovatief vermogen ook een grote rol speelt.

   Zou het zijn dat juist dat laatste bij een aantal autofabrikanten ontbreekt?

   Iets van de eerste zijn en daarna achter de feiten aanlopen?

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.