Vleeskoeien…

Voor de goede orde, ik ben geen vegetarier of lid van de linkse Gektesekte die alles wat een beetje behoort bij het moderne leven af wil zweren om zo terug te keren naar de duistere Middeleeuwen waarin alles wat mooi en fijn is moet worden opgeofferd aan het grotere welzijn van de nieuwe elite. Nee, ik ben een realistisch mens. Houdt van een stukje vlees, maar doe geen overdreven dingen op dat punt. Komt ook omdat vlees ooit pure luxe was.

Ging het ons in vroeger jaren goed kwam er vlees op tafel, maar veelal werd er ook niet veel verdiend in die wat schrale jaren en was de keukenmeester in de weer met groenten en aardappelen. Vandaar dat ik vlees zie als een lekker luxe goedje. Typisch stadsmens ook. Vlees haalde je bij de slager en die leverde gehakt of andere stukken vlees keurig verpakt aan je af in een papiertje of later een bakje met wat folie er omheen gewikkeld. De supermarkten deden er nog eens een schepje bovenop en wie er van houdt kan de meest bijzondere vleessoorten vinden.

Van Argentijnse biefstukken tot Italiaanse ham, afgewisseld met Franse tournedo’s of Hongaarse goulash. Noem het maar en we kunnen er van genieten en smullen. Een industrie is ons deel geworden. Een industrie die de schaduwkantjes van dat consumeren van vlees vooral uit zicht weet te houden. Want hoeveel dieren moet je slachten om onze behoefte aan vlees (of vis) overeind te houden? Het is een groot aantal. Wie wel eens over onze wegen toert in de ochtend ziet vrachtwagens vol richting een van de vele slachthuizen rijden. Dieren die soms een geweldig leven hebben gehad, maar vaak ook in grote stallen opgesloten vooral vet werden gemest om onze karbonades te verzorgen.

Zelfde geldt voor pluimvee. Kip is een van de goedkoopste vleessoorten, zowel in de supermarkt als op de wereldwijde fysieke markten. En we zijn als Nederlanders bepaald niet als enige dol op dat vlees. Veel in/uitheemse gerechten baseren nu net op die geslachte vogels. Voor wie het lekker vindt zijn er kalfsvleesgerechten, of lamsvlees. Vertaal het eens letterlijk en zie welke diertjes er voor het leven moesten laten. De trek neemt meteen af. Nu is schuldgevoel ook zoiets natuurlijk. Immers, vlees zit vrijwel overal in, al was het maar in dierenvoedsel.

De Chinezen (en andere Aziatische volken) eten alles met poten op, behalve de tafels en stoelen waarop ze dat verorberen. ‘s-lands wijs ‘s-lands eer en we moeten nu niet net doen of alleen die Nederlanders zo veel vlees verorberen. Ik ben zelf een matige eter, geldt dus ook voor vlees. Maar ik ga het ook niet uit de weg. Dat kan beter, vast, maar het is net als met dat milieu, als wij totaal zouden stoppen met vlees scheelt dat 0,05% van het totaal in de wereld. Misschien is het goed om kinderen eens mee te nemen naar een slachthuis en ze te laten zien hoe het daar toegaat met die dieren……Wellicht dat we dan dwars door culturen heen komen tot het besluit om minder vlees te consumeren. Iets voor een schoolreisje?? Ben benieuwd wie het voortouw daartoe neemt…..en intussen…smakelijk eten. (Beelden: eigen archief..)

20 thoughts on “Vleeskoeien…

 1. Linkse GekteSekte, Middeleeuwen, ik mis nig 2 van jouw stokpaarden …

  Het aantal dieren dat op onze Aarde wordt gevoed is velen malen groter dan het aantal mensen dat op aarde leeft. Dat een groot deel van deze mensen honger lijden?

  Gezien de leefomstandigheden van slachtvee in Nederland lijkt mij een excursie naar de mega stallen zeer zinvol.

  Aanvullend stel ik dan voor dat er ook zelf geslacht gaat worden.

  Ach het zijn zo maar ideeën.

  Feiten en n wetenschappelijke cijfers intrigeren mij altijd!
  0,05% van wat ???

  Vragende groet,

  Like

  • Simpele berekeningen, als wij allemaal stoppen met uitstoten van gassen of wat ook scheelt dat 0.05% van het totaal in de wereld. Is dus ook zo voor de consumptie van vlees of vis. Ken een tiende procentje meer of minder zijn maar het zet geen zoden aan de dijk. De grote vervuilers of vleeseters wonen niet in ons land. Dat zijn de feiten, en daarom wijs ik altijd op de #gektesekten in dit land hun verhalen niet onderbouwen met juiste feiten. Zoals onlangs weer werd bevestigd toen bleek dat 15.000 klachten over Schiphol vorige maand (alleen dat getal al…) werden ingediend door nog geen 90 personen. Gefrustreerd, namaakomwonenden en beroepsklagers. Een enkele meneer uit Nijmegen met een grote haat tegen de samenleving spant het ene proces na het andere aan om zo onze bouw en economie te frustreren. Noem dat maar geen gekte…..En wie alles wil frustreren is in mijn optiek iemand die streeft naar een terugkeer richting de Middeleeuwen. Verpaupering en armoede het gevolg. En natuurlijk is mijn verhaal ook bedoeld als waarschuwing, het mag allemaal qua vleesconsumptie een tandje minder. Niet door dwang, maar door inzicht. Zou dat ook eens toepassen op immigratie (daar is hij) en zelfs de meest linkse types moeten toegeven dat dit zo niet kan door blijven gaan.

   Like

 2. Als ik minder vlees eet in vergelijking met vroeger dan is dat uit gezondheidsoverwegingen. Een beetje vlees is gezond maar veel vlees leidt op den duur tot kwaaltjes. Of minder vlees eten beter is voor de dieren zelf betwijfel ik. Ze worden hoe dan ook geslacht, fijn leven achter de rug of niet.

  Like

  • Slachten gaat zeker door. Dat is onderdeel van de agrarische sector of pluimveehandel. Maar industrieel en op heel grote schaal, schuren met 100.000 kippen er in die nooit buiten komen, koeien speciaal voor de slacht vet mesten, varkens ook voor dat doel houden en schapen onverdoofd slachten voor een of ander godsdienstig ritueel……Het is wel eens wat veel…..

   Like

 3. Bizarre hoeveelheden vlees naar binnen schuiven tijdens een bbq staat me al tegen sinds de pubertijd. Meer dan eens vegetariër geweest maar mag het niet meer, pillen vervangen het niet en ook al vega dingen die er verkocht worden deden het niet. Misschien als je een regelmatige kantoorbaan en een auto hebt, ik kreeg zeer ernstige tekorten.

  Like

 4. Ik zie wel wat raakvlakken, totdat ik een jaar of 12 was kwam er slechts op zondag een (klein) stukje vlees op tafel. Heel geleidelijk kwam daar eerst 1x en later 2x in de week vlees bij. En ook ik houd van m’n stukje vlees en dat blijf ik ook zeker eten. Ik sta zeker wel stil bij dierenleed dat grote productie meebrengt en koop vlees dus niét in de supermarkt maar bij de ambachtelijke slager (die naar zijn zeggen en ik hoop dat ik dat mag geloven) nog “eigen kuddes” heeft. Ook zijn de porties in de loop der jaren gehalveerd en koop ik geen vlees van kalveren en ander jong spul.
  Ik ben ervan overtuigd dat de mens “omnivoor” is en helemaal zonder vlees niet optimaal gezond kan blijven. Maar ik ben het met je eens, het mag, nee moet wel allemaal in verhouding gezien worden om overproductie te voorkomen.

  Like

  • Als je ziet welke keuze we tegenwoordig hebben aan vlees en vissoorten leven we in weldaad en overvloed. Helaas is het zo dat het alternatief, de zogenaamde vleesvervangers, veelal baseren op soja en de productie daarvan is ook niet meteen goed voor het milieu of het klimaat om het over het leven van verdreven diersoorten maar niet te hebben. Daarnaast zag ik diverse malen beelden van het leegvissen van de zee rond Afrika door Aziatische vissersschepen met een omvang waar wij met onze kottertjes alleen maar tegenop kunnen kijken. We laten de Japanners gewoon op walvissen jagen, de Canadezen op pelsdieren, het kan allemaal wel iets minder….

   Like

 5. Mijn neef heeft eens een ochtend in een slachthuis gewerkt. In de eerste koffiepauze is hij naar huis gegaan en nooit meer terug gegaan, haha. Hij eet overigens nog wel vlees, maar vooral kip.
  Ik eet alles, maar niet altijd. Officieel heet dat “flexitariër”, geloof ik. Onofficieel boeit dat me geen steek. Alles met mate, dan geniet je het meest (en het langst).

  Like

  • Dat we denken aan het klimaat is prima, aan het milieu ook. Dus doen we wat we kunnen als normale mensen om dat allemaal te redden. Terwijl we aan de andere kant zaken toelaten die met dat alles niets van doen hebben. Weigeren in te zien dat ons Madurolandje op het totaal niets uitmaakt. Het enige dat ik wil betogen is dat we wellicht omwille van al die slachtdieren af en toe even nadenken over hoe het moet zijn als dier om zo te komen tot je eindje…..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.