
Het Franse automerk Panhard was altijd een beetje een buitenbeentje in autoland. Men was heel innovatief, bouwde grote en kleine wagens, trucks en onderdelen voor andere merken. Bemoeide zich met de bouw van militaire uitrustingen en was als onafhankelijk bedrijf een van de oudste merken ter wereld. Had men voor de oorlog allerlei grote personenwagens in het aanbod, na WO2 zette men in op vooral bijzondere wagens. Klein, maar fijn. Zoals de Dyna. Een compact maar elegant model dat werd ontworpen door Gregoire, uitgerust met een 2-cilindermotor van eerst 610cc, later met een wat grotere inhoud.

De wat rauw lopende motoren bleken in combinatie met het lage eigen gewicht van de auto te zorgen voor beste prestaties. Daarbij was die motor luchtgekoeld en had de Dyna anno 1946 al onafhankelijke wielophanging voor. Nog opvallender, de Dyna werd op enig moment geleverd met een vier versnellingsbak met een overdrive, waardoor je nog zuiniger reed. Zijn tijd ver vooruit dus. En dat zou het merk op veel terreinen blijven. Zo was de Dyna Z uit 1954 een zeer futuristisch vormgegeven auto met een aerodynamisch zo goed vorm gegeven body dat je uit een tweecilinder blokje van 850cc dik 160km/u peurde.

Daarbij was de auto zo ingericht dat je op de twee banken zes mensen kon meenemen. Neem van mij maar aan dat geen enkele concurrent binnen dit segment dat kon bieden. De opvolger van deze wagen werd de PL-17 die er met optische retouches net zo goed uitzag. Alleen gingen de voordeuren nu meer normaal open i.p.v. dat ze naar achteren scharnierden. Met net zo’n futuristische vormgeving was ook de B en C serie uitgerust. Coupe-achtige wagens waarbij de B wat langer was dan de C en waarvan een deel in Belgie werd geassembleerd.

Deze wagens waren wel het summum van wat Panhard kon halen uit haar bekende tweecilinders. De auto’s barstten van de nieuwe snufjes en waren anno 1963 daardoor alleen al hun tijd ver vooruit. Wie van auto’s hield zag ook dat o.a. de ruitenwissers bij die Panhards heel anders functioneerden dan bij andere wagens. Ook zat het elektrisch systeem heel anders in elkaar dan bij andere wagens. Was dat allemaal beter? Nee, niet bepaald. Veel Panhards leden onder een reeks van technische problemen, deels veroorzaakt doordat men zo pionierde. In 1967 kwam het merk onder Citroen terecht en verdween het vrijwel in stilte van de markt. De klassieke markt zorgt er voor dat de prijzen relatief hoog zijn. Ook al omdat er zo weinig Panhards in goede rijwaardige toestand overbleven. En het best een dingetje is om aan onderdelen te komen. Maar hoe we het wenden of keren, dat Panhard was bijzonder. En dat alleen zorgde voor mijn enthousiaste verhalen over het merk…(Beelden: Archief)
Pionieren en innoveren levert soms teleurstellingen op.
Maar de mooiste uitvindingen komen van doorzetters!
Optimistische groet,
LikeLike
Daar was men bij Panhard in ieder geval goed in….tot het financieel onhoudbaar werd….
LikeLike
Goede Technici zijn nog geen goede verkopers.
Die combinatie blijft goud waard.
PS: tot 3 keer kreeg ik de melding dat deze blogpost niet bestaat/verwijderd is ….
Stille groet,
LikeLike
Hij staat er toch echt….:)
LikeLike
Pionieren en innoveren geven de mooiste uitvindingen.
Doorzetters zijn hier voor nodig!
Optimistische groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ziet er goed uit op foto’s maar in het echt ken ik alleen de naam.
Van Citroen herinner ik me de Snoek, uiteraard. De wagens hadden vaak een heel ‘eigen’ uiterlijk waar andere merken meer en meer op elkaar gingen lijken. Althans, in de ogen van een leek.
LikeLike
Veel van de opvallende techniek bij Citroen kwam deels van Panhard…..
LikeLike
Het merk Panhard ken ik niet, ook nooit iets over horen vertellen tot nu hier.
LikeLike
Wat bij verbaast gezien de Belgische connectie…
LikeGeliked door 1 persoon
Dit is dan één van die merken waar bij mij maar dan ook niet het állerkleinste belletje gaat rinkelen. Nooit van gehoord of (bewust) gezien, maar Franse automerken waren hier vroeger toch wat ondergeschoven kindjes.
LikeLike
Voor veel mensen, en toch, als je oude foto’s ziet van steden in die jaren, staan er voldoende op. Er moeten dus klanten voor gevallen zijn….:)
LikeLike
Ongetwijfeld.
LikeLike
Panhard met zijn typische ruitenwissers. Kenmerkend ook het geluid, wat rauwer door zijn luchtgekoelde motor. Heb er nooit in mogen zitten; ken ze alleen van buiten. Oldtimers, altijd de moeite waard, jongens!
LikeGeliked door 1 persoon
Boxers zijn zeker anders van geluid. Bij Panhard viel dat nog meer op omdat men dacht dat de auto qua uiterlijk vast een vierpitter onder de kap zou hebben….
LikeLike