Invasie..

Vandaag precies 82 jaar geleden vielen de Duitsers ons land binnen. Dat deden ze niet zo maar, ze hadden strategische doelen voor ogen. Zoals de havens van Rotterdam en Amsterdam. Maar ook die van Antwerpen stond op de agenda. Onze strijdmacht stond min of meer klaar om een Duitse inval op te vangen. Maar met zeer beperkte middelen en manschappen die voor een deel maar matig getraind waren. Waar dat wel het geval was deden de Nederlanders wat ze konden om het de Duitsers moeilijk te maken.

Prachtig weer, een behoorlijk overzicht en nieuwe wapens aan de kant van de Duitse invasiemacht zorgden er voor dat de vijand al snel ver kon doorstoten in Nederland en al op de eerste dag de nodige paratroepen voor de poorten van Den Haag kon neerlaten. De luchtmacht weerde zich kranig met de niet door de vijand vernietigde kisten die men links en rechts in het land verdekt had opgesteld. Maar de sterkste wapens op dat gebied, zoals de geweldige vliegende slagkruiser als de Fokker G1, werd voor een groot deel op de grond vernield door Duitse bombardementen.

De Nederlandse bevolking was verbijsterd. Duitsland werd tot kort voor de invasie gezien als vriendschappelijk broedervolk. Maar de Nazi’s die Europa wilden onderwerpen hadden niets met dat broederlijke gevoel. Opvallend genoeg bleek dat men zich toch had vergist in de Nederlandse weerstand. Er werd fel teruggevochten door delen van onze krijgsmacht. De Mariniers, piloten, soldaten op de Grebbelinie, maar ook in de Friese kazematten bij de Afsluitdijk. De Duitse Luftwaffe alleen al verloor de nodige vliegtuigen door dat verzet van die dappere Nederlanders. En dat ging zo een dag of wat door.

Tot men in Berlijn besloot het verzet definitief te verbreken. Rotterdam werd gebombardeerd. Gewoon burgerdoelen, burgers, niks militaire doelen. Duizenden verloren het leven, huis en haard. En het Duitse opperbevel maakte duidelijk dat men niet zou schromen ook andere Nederlandse steden de zelfde behandeling te geven als er niet werd gecapituleerd. Op 15 mei was dat zover. De Nederlandse regering allang overgestoken naar Engeland, samen met het Koninklijke Huis. Vijf zware jaren zouden volgen. Wie goed op let ziet parallellen met wat nu in Oekraine gebeurt. Invasie, verzet, terreur, onderdrukking. Mensen leren maar weinig van het verleden. En dat is een heel trieste constatering. (Beelden: Archief)

15 thoughts on “Invasie..

  • Je bedoelt die enge dame van de Moslim Broederschap bij Groenlinks die de moord op Fortuyn min of meer naar zich toe trok en goed keurde? Die zou met pek en veren uit de kamer moeten worden gejaagd….

   Like

 1. Al veel over gelezen, het moet inderdaad ceel indruk hebben gemaakt. Je leest dat.
  Maar ik denk dat als we een goed getraind leger hadden, we het toch moesten afleggen tegen de overmacht.

  Like

  • Ons leger was numeriek groter dan de Duitse invasiemacht. Maar die kwam met tanks (hadden wij niet) en grote hoeveelheden parachutisten (kenden wij niet) en vlogen en walsten zo over de schaarse verdedigingslinies heen. Alleen de Grebbeberg, Friesland en rond de steden in het westen waren de verdedigingslinies taai en lastig doorheen te komen. De luchtmacht schoot veel transportkisten van de Duitsers in puin. Dat verlies kwamen de Duitsers eigenlijk niet meer te boven. Bedenk ook maar dat ons leger uniformen had uit 1920, de Duitse para’s droegen aangepaste Hugo Boss uniformen. Onze geweren waren uit 1918, die van de Duitsers modern en licht van gewicht. Nee, qua mankracht hadden we ze aangekund, maar het materieel was echt beneden elk peil….

   Like

 2. De oorlog heb ik niet bewust meegemaakt , ik moest nog drie worden bij de bevrijding. Als ik eerlijk ben heb ik me er ook nooit in verdiept. Het maakt geen fluit uit wat ik er van weet of vind, ik ben niet degene die een oorlog zal beginnen. En heel veel andere mensen ook niet , maar die paar die daarvoor niet terugdeinzen hebben jij en ik geen invloed op.

  Like

  • Nou, het is wel goed om te beseffen dat we nu, onder linkse druk, dezelfde fouten maken als indertijd. We bouwden het leger af, sloten bases, verkochten schepen en vliegtuigen plus alle tanks, en blijken die nu weer nodig te hebben. Op Europa hoef je niet te rekenen, dat is vooral bezig met zichzelf of het klimaat (..). Dus helemaal gerust op de ontwikkelingen ben ik niet…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.