Nostalgisch puinruimen…

Onlangs, het regende op een aprilmaandag pijpenstelen, bedacht ik me dat ik wel eens wat kon gaan opruimen. Ons huis kent vele ruimten waar in de loop van de tijd van alles en nog wat is opgeslagen geraakt. Uit het zicht, uit het hoofd, was de gedachte door de jaren heen. En dat was te zien. Sommige opslagruimten (met name na de verbouwingen hier van een jaar of 12/13 geleden zorgden daarvoor) zaten propvol. Zo had ik daar o.a. een jarenlang trouw gebruikte attachekoffer in staan vol allerlei paperassen.

In mijn actieve jaren voor autobranche, trainingen, redactie- en advieswerk nam ik vaak allerlei voorbeelden mee die ik kon gebruiken als ondersteuning voor vocale uitingen mijnerzijds. Het werd een ontdekkingstocht. Maar het meeste werd verscheurd en in bakken gemikt die later richting vuilstort gingen. Een krat uit een van de vroegere auto’s die van kofferbak naar kofferbak werd gesjouwd maar op enig moment ook opgeslagen, werd nu weer bevrijd en gaat naar de kringloop. Inclusief oude autokrik, onderdelen, gereedschap en flessen intussen over de houdbaarheidsdatum heen zijnde flessen olie en koelvloeistof. Een oude doos vol papieren dossiers bleek ook de eerste ontwerpen en voorstellen te bevatten die ik ooit met mijn nieuwe reclamebureautje deed in 1991 voor mijn toen eerste klanten. Jaren kwijt geweest, en nu weer teruggevonden.

Kijk die kunnen terug in het bedrijfsarchief. Een robotstofzuiger die ik ooit Robbie 2 noemde omdat we er al een hadden die als Robbie door het leven ging stond ook al een tijdje op zolder opgeslagen. In mijn mancave heeft dat ding geen enkele kans om zijn werk goed te doen, veel te vol, dus hup naar de kringloop. En zo verging het wel meer dingen op die dag. Het gaf een plezierig gevoel. Binnenkort ga ik weer verder. Nu eerst even de rug rechten want opgevouwen in een bergruimte aan het werk is niets voor oudere meninggevers. Maar het doel heiligt de middelen en het bleek ook aardig bevredigend. Daarbij las ik weer wat zaken terug waarover ik me een jaar of wat terug enorm kon opwinden. Achteraf is alles relatief natuurlijk. Zelf ook wel eens aan het opruimen geslagen?? En?? Bevredigend?? (beelden: Prive)

8 thoughts on “Nostalgisch puinruimen…

 1. Opruimen vind ik érrug lastig, ben een behoudend type blijkbaar.Maar zo af en toe gaat er wel wat oude administratie door de schredder. Maar natuurlijk gaan spullen die kapot zijn naar het groot vuil. Voor spullen die nog bruikbaar zijn zoek ik bij voorkeur een nieuwe baas. Gisteren nog een mixer meegegeven aan iemand die erom verlegen zat, ik gebruik dat soort spullen zelf nooit en koop ze dan ook nooit, maar soms word je ermee “verwend”.

  Like

  • Ik ben ook een hobbyist, naast dat werk wat ik met zoveel plezier deed. Kortom het is soms best veel, maar ik redeneer nu dat als ik het een jaar of wat niet heb ingekeken, er kennelijk geen noodzaak meer aan vast zat of zit om het te bewaren…

   Like

 2. Ik moet dringend onze zolder en garage opruimen. Leuk vind ik het niet om er aan te beginnen, maar eens gestart ben ik moeilijk te stoppen. Dus even in een hoekje kruipen en bezinnen vooraleer te beginnen. 🙂

  Like

 3. Je begrijpt een huisvrouw van vroeger na de voorjaarsschoonmaak, weggooien was er een belangrijk onderdeel van. 🙂
  Tevredenheid, dat voel ik meestal naderhand, zolang het niet al te emotionele dingen betreft. Foto’s, brillen, sieraden. Die worden teruggelegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.