Maria…

Devoot was hij, al van jongs af aan, en dus was het niet zo gek dat hij uiteindelijk had gekozen voor een roeping als priester in het enige ware geloof, dat van Rome. Na een uitgebreide opleiding waarin hij zich de leer van de kerk en die van de Opperheer had eigen gemaakt voelde hij dat hij toe was aan verspreiding van het geloof en het besturen van een door hem aangestuurde parochie. Hij deed zijn Gelofte in het bijzijn van mede-studenten die tot het ambt waren geroepen en de bisschop van dienst en kreeg een eigen Gemeente in het zuiden van het land. Een oude pastoor had daar de schapen tot Christus gebracht maar was nu toe aan nog een paar jaar rusthuis in het nonnenklooster van Sint-Jacob-aan-de-Geul. Aan hem om de boel wat op te frissen. Dat deed hij vooral in zijn onderkomen, een groot en oud huis dat naast de kerk was gebouwd in de 17e eeuw. Gemaakt van mergelsteen en koel in de zomer, heet gestookt in de winter. De kerk zelf was sfeervol en hij maakte er een gewoonte van veel kaarsen te branden om zo gelovigen te trekken die iets zochten wat alleen het ware geloof zou kunnen bieden. Lastig had hij het met de gelofte van kuisheid. Hij was jong en af en toe overmande gevoelens die hij toch als duivels omschreef zijn fysiek. En hij moest toegeven, hij kon de verleiding soms niet weerstaan om even stoom af te blazen. Natuurlijk vroeg hij de Heer dan de volgende dag om vergiffenis. En soms dacht hij dat hij het grote beeld in zijn kerk zag knipogen. Dat deed ook de fraaie huishoudster die hij had overgenomen van Meneer Pastoor. Een blonde deerne die ook nog eens naar de naam Maria luisterde. Ze oogde vroom, werkte hard in huis en deed zijn huishouden met verve. Op een avond, hij was alleen en bereidde zijn volgende preek voor, overviel hem weer dat gevoel van….. Hij werd er onrustig van. Wilde niet toegeven, maar ja…. Langzaam ging de deur open. Tot zijn verbazing stapte Maria binnen in zijn werkkamer. Normaal sliep ze ergens op zolder in dat grote huis, nu zag ze er uit of ze op weg was naar de badkamer…. Ze keek hem aan, met een blik die hem deed denken aan die andere Maria, vol liefde en warmte. Even later lagen ze samen in zijn bed. Schoon opgemaakt, de lakens strak gestreken. Zij had haar voorwerk gedaan. Hij deed hetzelfde. En toen ze samen kwamen was het net of de Hemel open ging en een engelenkoor de kerkklokken deed klingelen. Maria glimlachte hem na afloop toe. Uiteraard was hij direct verliefd op haar. Een wonder was geschied. Alleen deelde hij dit niet met zijn boven hem gestelden of de andere gelovigen. Die zouden hem wellicht met pek en veren weg sturen. Nee, hij hield zijn liefde voor Maria maar voor hem en haar. In de kerk kwam een speciaal ingericht Maria-altaar. En elke dag brandde hij daar zelf een stevige miskaars. En deed een schietgebed. Dat Maria maar altijd bij hem zou blijven…

26 thoughts on “Maria…

 1. En wil wel even benadrukken dat , hoewel ik Maria heet ik hier niét bij betrokken ben al werd ik wel min of meer aanbeden. Ik heb nooit zo begrepen waarom katholieke geestelijken celibatair zouden moeten leven. Integendeel, hoe kun je mensen helpen bij relatieproblemen, wat toch tot hun taken behoort, wanneer je er zelf helemaal niéts vanaf weet.

  Like

   • Je hebt een mooi blog, meninggever! In veel meningen kan ik je volgen. Ook in de visie naar de RK toe heb ik deels overeenkomstige ideeën gehad. Toch moet ik eerlijkheidshalve vermelden dat niet alles lijkt te zijn zoals het is. Met name het ‘uiterlijk vertoon’, de rituelen, en de niet vlekkeloze geschiedenis waren voor mij storende factoren en ook mijn eigen persoontje was nog niet eraan toe. Ik begreep er geen snars van. Nu denk ik beter te weten! Dit betekent dat ik (weer, zoals in mijn jeugd) kerkganger ben geworden. Ik ben door het Christelijk geloof geraakt en weet beter, Godzijdank. Ik heb tevens respect voor menig geestelijke. Geloof is en blijft een persoonlijke zaak, en daar waar op dit terrein afgedongen wordt (sektes e.d.) ben ik niet thuis. Vele uitwassen bereiken de voorpagina’s van kranten en andere media. Dieperliggende kwesties kom je pas tegen als je erin duikt, erin meegaat zonder je direct te laten storen door ‘wat is of lijkt te zijn’. Alles heeft zijn funktie, ook beschimpingen.
    Door overal doorheen te prikken, kom je tot het bestaansrecht van een geloofsovertuiging en kan een innerlijk gestuurd proces jou eigen worden…..

    Geliked door 1 persoon

   • Wat me aan staat is vooral de persoonlijke keuze. Wie wil geloven moet dat vooral doen. Wie in het geloof aantrekking zoekt tot het celibaat, vooral doen. IK kan me dat laatste nauwelijks voorstellen want vind zelf de opvolgsters van Eva te aantrekkelijk om die niet te bewonderen en koesteren. Mijn opvoeding was zwaar katholiek. Veel geleerd, ook over hoe het niet moet. Ik snap alleen nooit de claim van veel geloven op dat eenduidige gelijk. Alsof wetenschappelijk bewezen is dat God bestaat of Allah of Jaweh als het daar om gaat. Wie wil geloven moet dat vooral doen, maar laat het vooral een binnenshuis verhaal zijn. In de openbare ruimte hoort het niet thuis….

    Like

   • Ik moest even “Nadenken…” lezen, een bericht van je geplaatst op 19 okt. 2021…
    Daarin schrijf je: “Deze moraal zie je ook bij predikers van welk geloof ook. Je bent prooi voor hen, ze willen je bekeren tot het ware geloof en eventueel een weg helpen vinden naar de Hemel. Indoctrinatie doet de rest.”
    Dat laat ik… 😉

    Like

   • Veelal zijn het de fanatici die je willen bekeren. Met woorden of geweld. Het is maar welk geloof er aan ten grondslag ligt. Gek genoeg komt dan altijd in mij naar boven dat ik ooit werd opgevoed en opgeleid door mensen van het enige ware geloof (..) dat van Petrus. Helpt om niet om te gaan naar een andere keuze…..Al doe ik officieel helemaal niets meer aan geloof of zo….

    Like

   • Veel gebeurt in stilte ook, maar wie merkt ’t op? Dit heeft daarom mijn voorkeur, net als bij jou.
    Soms word je toevallig geraakt door iets/iemand en dat kan een push in een bepaalde richting geven.

    Like

   • Niks mis met de eigen keuze. Blijft persoonlijk. Maar zodra het wordt opgelegd zoals ik toch veel zie bij die nieuwe geloven die onze stranden bestorm(d)en en waarbij met dood en verderf wordt gedreigd als je toevallig een andere keuze wilt maken, dan zet ik er even de rem op. Dat moeten we niet willen. Geloof is prachtig in een kerk of achter gesloten deuren. Op straat heeft het niks te zoeken…

    Geliked door 1 persoon

   • Het is niet zo in ’n paar zinnen te vatten. Duidelijk is jouw visie geformuleerd van hoe en wat. Onduidelijk is in hoeverre opvattingen en geloof met elkaar verweven zijn. Het ligt niet zo expliciet. Jouw agitatie (als ik het zo mag noemen) is duidelijk en vraagt er niet om het e.e.a. te betwisten, m.i …… alhoewel jij wel kan incasseren wat dit betreft, maar dit gaat aan het doel voorbij, zoiets, en dat vind ik niet zinvol.

    Like

   • Voor mij is geloof een duidelijk persoonlijke keuze. Zodra dat wordt opgelegd aan grote groepen mensen gaat het om dwang en krijg je de discussies over wat wel of niet in de openbare ruimte zou moeten mogen en in hoeverre anderen zich moeten aanpassen aan de wensen van de gelovigen in kwestie. En daar ligt voor mij de grens. Geloof is niet meer dan dat. Er zijn mensen die geloven in d e ondergang van de aarde als we ons niet bekeren, en anderen geloven hetzelfde als we ons gedrag niet aanpassen. Altijd met onderliggende dwang, dreiging, soms met geweld. Daar moeten we tegen knokken. Altijd. Omdat de vrijheid die ons is gegeven niet zomaar over ons heen kwam. We ontworstelden ons juist aan de dwang van geloof of repressie. Moeten we vooral zo houden. Geloof of doctrine mogen nooit de baas worden in onze vrije wereld….

    Geliked door 1 persoon

 2. Ja, dat is inderdaad het cruiciale aan geloof, lijkt mij. Het persoonlijke aspect versus het gemeenschappelijke gebeuren. Ik ben niet echt een groepsmens die graag meebeweegt met de meute, maar ben er wel onderhevig aan. Dat is het telkenmale bijstellen van mijn grenzen om het unieke van mijn persoon niet laten oplossen in de massa. Daarom heb ik bijvoorbeeld geen TV in huis omdat dit medium erg inbreuk deed op mijn leven. Het werkt hypnotiserend en nu hou ik ‘ruimte’ over voor andere impulsen en, net als jij meninggever, hou ik er mijn eigen mening erop na. 😉

  Like

  • Ik heb lang geleden zelf bepaald wat ik al dan niet wilde geloven. Juist door me te interesseren voor alles in/op/naast onze wereldbol kwam ik tot de overtuiging dat een centralistisch geloof niet echt bijdroeg tot een beter leven. Integendeel. Het spirituele zeer te koesteren, de menselijke regelgeving moet je echt niet willen. Als dat dan ook leidt tot moord en doodslag, of voorgeschreven haat richting anders denkenden met alle gevolgen van dien, is het voor mij klaar. Dat soort geloven en culturen moeten we niet accepteren en ook niet willen hier. Geloof dus iets voor achter de voordeur, niet op straat of het openbare leven. Of we moeten ook nudisten(s) alle vrijheid geven zich overdag en zo op straat te begeven in de door hen gewenste outfit. Maar daar is vaak minder acceptatie voor…

   Like

   • Woorden schieten waarachtig tekort.
    Het laatste woord zal dan ik ook niet hebben. (Kan ik wel weer een ‘ingang’ bij je vinden door te stellen dat ik niet voor ghetto-vorming ben…… enz.enz.)
    Jij hebt een goede taalontwikkeling meegekregen, meninggever. Wat moet het worden van mensen met beperkte of geen (taalkundige) uitdrukkingsvaardigheid? Worden die ‘gehoord’? Ik wil hiermee zeggen dat jij, en dat wéét jij, hier niet zozeer in gebreke schiet v.w.b. het ventileren en beargumenteren van jouw eigenste oprechtste opvattingen. Het lijkt er eerder op dat jij verstrikt raakt in het woordenspel. Tip: GENIET ook van de stille momenten.
    Dat doe ik ook! ……………………………………. groet van Hans. 😎

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.