De tand des tijds…

In mijn interessegebieden zitten wat Social-Media-groepen die af en toe fraaie oude plaatjes posten waarop bijvoorbeeld auto’s uit de jaren 60/70 of zo met daarbij allerlei aantrekkelijke dames. Al dan niet in de toen gebruikelijke vrouwelijke dracht. De vertrutters van deze wereld hadden toen nog geen grote invloed en over het idee dat de dames wellicht achter de schermen door fotografen of zo werden betast (ik overdrijf nu even schromelijk) dacht niemand na. We spraken nog gewoon Nederlands, Frans of Spaans en het Engelse #Metoo gedoe was onbekend. Hoe dan ook, tijdens een van die sessies merkte iemand van die groepen op dat het toch wat is, die dames waren intussen ook klassiekers (..) geworden net als die auto’s. Ik vond het wel een confronterend idee.

Net zo als wanneer ik door die oude dia’s heen ga en zie dat indertijd bezochte artiesten intussen oud zijn of al zijn hemelen, familieleden of vrienden het pad naar boven allang hebben gevonden en eventuele slanke en soepele lijven en leden wel enkele kilo’s geleden zijn. Zelfs mensen die altijd jonger waren dan ik ben of was, zijn intussen op leeftijd gekomen. Overgang, grootouderschap of zelfs pensioen wordt nu ook door hen bereikt. Het gaat zo snel allemaal. Bij een van de op zo’n beeld aantrekkelijke dames ging ik eens zitten berekenen hou oud die nu moet zijn als ze nog in ons land der levenden rondloopt op haar toen zo slanke benen. Nou, ware zij toen pakweg 20, is ze nu 72.

Mai mai toch een mooie leeftijd om tenminste moeder dan wel oma te zijn. De glans van de jeugd verdwenen, de ondeugd uit het lijf verbannen, van korte rok naar lange lappen, van blond naar grijs, van staand naar hangend. De oude Meninggever voelde zich meteen een stuk plezieriger. Het ouder worden is dus niet alleen voor hem van toepassing, we lijden er allemaal aan. Zelfs de toen zo mooie dames. Van filmster tot fotomodel. Sommigen daarvan doen er alles aan om zich via kunst/vliegwerk jonger te laten lijken. Ze doen aan sport, yoga of wat ook om het functioneren nog wat soepeltjes te laten verlopen. Net als die oldtimers. De nieuwe wagens van toen, goed onderhouden, altijd binnen gestaan en met weinig kilometertjes op de klok. En vaak kunnen die dames dat allemaal niet beweren. Geen wonder dat ze dan niet meer zo fraai ogen als toen…… Zijn net mannen….. En meteen een waarschuwing dat ons allen dit bij goede gezondheid zal overkomen. (Beelden: Eigen archief)

17 thoughts on “De tand des tijds…

 1. Ik vraag mij soms af hoe ik eruit zal zien als ik 50 jaar ouder ben (als ik het haal). Ik weet niet waarom, maar de ouderdom fascineert me. Wie wil er nou eeuwig leven en jong zijn? Die rimpels, grijzend haar en dat alles hort er toch bij? Maar goed, dat zeg ik nu als dertiger. Moet je me eens horen als straks mijn haar dunner wordt :p

  Like

  • Het is ook een kwestie van waar jij je zelf lekker bij voelt. Ik zie soms 30-ers die al grijs haar koesteren en niet doen aan leuke kleding of make-up dan wel kappersbezoeken. Ik ken ook 60-ers die dat wel doen en die er nog patent uitzien. Jeugd zit van binnen, en sommigen is het gegeven om het leven lang te flirten. Gewoon omdat het spel hen jong houdt….

   Geliked door 1 persoon

   • Ik zag laatst iemand op TV van bijna 60. Toen zag ik haar moeder (die dan toch logischerwijs ergens richting de 80 moet zijn op zijn minst). Die moeder zag er eigenlijk jonger uit dan haar dochter… Bizar. Maar tsja, er zijn zoveel factoren die meespelen in hoe oud je eruit ziet. Ik kies elke dag mijn leeftijd. Soms voel ik me oud, meestal niet. En als mijn neefje/nichtjes langskomen ben ik opeens weer PIEPjong, haha.

    Like

   • Zaterdag heb ik dat kind nog eens losgelaten. Toen ik IN een ijssalon vroeg of ze me de weg konden wijzen naar een tent waar ze softijs verkochten (ik kom met alles weg, zo blijkt maar weer). En daarna heel blij met een softijsje (ik had nootjes, de vriend waar ik mee was – ook al zo’n heerlijke innerlijke kind vrijlater – had spikkels) GENOTEN van het weer, het ijsje en het gezelschap. Ik heb niet veel nodig om blij te zijn, haha.

    Like

 2. Tja, net als die oldtimers hebben wij vrouwen uiteraard wat meer “onderhoud” (ik wil het in dit verband niet over een “een beurt” hebben wat wel bewijst dat ondeugend zijn ook als vrijwel 80jarige nog mogelijk is) en vooral liefde nodig. De vergelijking is trouwens best leuk want zowel bij vrouwen als bij oldtimers is het oppimpen met nieuwe onderdelen die niet uit het bouwjaar komen zélden een succes.
  Ach hoe ik als oldtimer overkom is op mijn site regelmatig te zien, hoe ik in mijn (oude) vel zit als oldtimer weet ik alleen zelf, en eerlijk, ik zit nu écht beter in m’n vel dan vroeger als slanke jonge vrouw.
  Misschien is als vrouw je uitstraling wel veel belangrijker dan je “carrosserie” . 😉

  Like

 3. Sinds mijn moeder opgenomen is in het rusthuis zie ik regelmatig andere bejaarden. Dan vraag ik me af hoe ze als jongeman of dame geweest zijn. Ooit waren zij jong. Dat doet me nadenken over hoe vlug het allemaal gaat in een mensenleven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.