Afschrijving…

Een begrip dat in verschillende kringen een andere betekenis krijgt tegenwoordig. Ik ben vooral vergroeid met de economische kant van dat begrip. Afschrijving van roerende goederen meestal stevig, lineair en goed uitlegbaar. Immers een nieuwe auto die je net de showroom uitreed is na ingebruikname meteen een stuk minder waard dan die door jou betaalde aanschafprijs. Het waarom is economisch. Zouden we een buiten op straat gebruikte en aan invloeden van weer en wind dan wel een mateloos slechte of veel kilometers rijdende auto niet afschrijven zou hij altijd zijn nieuwwaarde behouden en komt de economie op dat punt tot stilstand.

De kracht van de afschrijving is dan ook dat we (in meerderheid het geval) anders tweedehands auto’s, motoren, of fietsen nooit zouden kunnen betalen. Het ene merk schrijft meer af dan het andere. Klein en zuinig behoren tot de gunstige afschrijvers, groot en dorstig tot de ongunstige. En dan speelt het land van herkomst, merk en ook imago een rol. Maar over het algemeen ben je na een jaar of drie bijna 45% van de nieuwwaarde wel kwijt. Rijdt je tegen een boom en vertel je dat nog na is de auto wellicht total loss en krijg je de dagwaarde uitgekeerd bij all-risk-verzekeringen.

Daarbij hanteert men vaak een net even andere restwaarde dan in de reguliere handel. Valt soms mee, in andere gevallen tegen. Een auto die tien jaar oud is nog steeds all-risk-verzekeren is dus een dure hobby, omdat de dagwaarde dan (enkele uitzondering daar gelaten) vrijwel nul is. Wat schrijft nog meer af dan auto’s? Nou meubels bijvoorbeeld. Die prachtige nieuwe zitbank die je net geleverd kreeg en neergezet in je huiskamer is direct tweedehands op het moment dat de billen het stof of leer beroeren. En raak je meteen meer dan 50% van de waarde op kwijt. Een jaartje gebruik maakt dat zitmeubel voer voor kringloopwinkel of marktplaats.

Ook boeken ondergaan dat lot. Kijk maar eens hoe snel die in waarde verliezen, als ze niet behoren tot de groep boeken die in kleine oplage zijn uitgevoerd, een bijzonder onderwerp beschrijven en/of in goud zijn uitgevoerd. Vraag en aanbod bepalen dan verder wat die fraaie en interessante boeken nog waard zijn. De rest is voer voor de shredder of kringloopwinkel. En daar zie je de vergankelijkheid van beroemde titels heel goed. Zoals onlangs het zeer goed verkochte boek ‘vijftig tinten grijs’ waarvan ik drie exemplaren zag bij een kringloper voor 25 cent per stuk. En in nette staat ook nog. Afgeschreven. Net als we sommige mensen doen. Kanslozen, sommige daklozen, drinkebroers, hongerigen, mensen die knel zitten in een oorlogsgebied of niet passen in onze denkwereld.

Afgeschreven. Verdreven. Maar veelal ook zonder meerwaarde voor de samenleving. Zou er een kringloopsysteem voor bestaan? Of inruilen mogelijk bij de Schepper als die al bestaat. Ik zelf heb die laatste al veel eerder afgeschreven. Te veel voorbeelden gezien van wat niet deugt in die schepping. En dat gaat dan echt niet om mooie auto’s, lekker zittende bankstellen, of een warm aanvoelend huis. En wat dat laatste betreft, de meeste huizen schrijven niet af maar worden steeds meer waard. Maar ja, die zijn ook onroerend. Maakt bijna ontroerend. Stenen gaan voor mensen….nog altijd…(Beelden: eigen archief)

10 thoughts on “Afschrijving…

 1. Ik heb de mooiste herinneringen aan het werken met door de maatschappij afgeschreven mensen.

  Waarbij ik ook jaloers ben geworden op de kennis van n vaardigheden die in die afgeschreven mensen.

  Het beschikbare potentieel bij deze mensen kan Nederland uit talloze problemen trekken.

  Maar onze maatschappij is ziende blind en horende doof …..

  Stille groet,

  Like

  • Was het maar waar dat alles wat we hier naartoe halen niet in het afvalputje terecht kwam. Velen zijn geroepen, weinige uitverkoren. Zo worden de Poolse arbeiders node gemist in de land/tuinbouwsector of logistiek en zijn daar vrijwel geen andere groepen voor te vinden. Ook zie ik veel mensen met psychische problemen al dan niet i.r.t. alcohol/drugsproblematiek die uiteindelijk op straat leven. Als we zoals in Utrecht of Amsterdam vanuit de beste (maar erg naieve) gedachten de seksindustrie oprollen of willen verhuizen, ontstaat elders weer een nieuwe ellende voor de meiden die echt niet ineens over de bol worden geaaid en aan de slag kunnen in een bovengrondse industrie. Daarbij is taal en inzet nog altijd een kwestie van instelling of talent. Raketgeleerden worden dagelijks naar NL gehaald, in de praktijk blijkt dat we hier maar weinig raketten afschieten….

   Like

 2. Inderdaad bi huizen is dat wel heel wonderlijk, Het huis dat ruim dertig jaar geleden kochten is ondertussen minimaal 4x over de kop. Daar heb ik helemaal niets aan want als ik zou verkopen heb dat allemaal weer nodig om iets nieuws te kunnen kopen.

  Like

 3. Behalve onze huizen worden onze bezittingen heel rap minderwaardig tot waardeloos. Als ik bedenk hoeveel we destijds voor ons huis betaald hebben en hoeveel het nu zou opbrengen. Ik spreek dus over de afgelopen 30 jaar.

  Like

  • Zolang men die AOW niet zo behandelt als de even rechtmatige pensioenen….IK merkte dat door de jaren heen daarvan de waarde steeds minder wordt omdat men geen waardestijgingen wil doorvoeren…Ook al heb je daar als werknemer dan al die werkende jaren gewoon premie voor betaald….Geldontwaarding (afgelopen maand -5.2%) doet de rest. Pure afschrijving….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.