
Tegenwoordig onderdeel van een Chinees bedrijf is de naam M.G. nu vooral verbonden aan elektrische wagens met de uitstraling van een rijdende badkuip. Maar ooit was het een van de visitekaartjes van de Britse auto-industrie. En was het ook een echt aansprekend sportwagenmerk dat werd opgericht onder de naam Morris Garages. Waarbij die naam dan weer verwees naar de eigenaar van die garages onder wiens dak de eerste MG’s het levenslicht zagen. Dat was al voor de oorlog het geval en die wagens waren goed gebouwd, bleken aardig betrouwbaar en reden weliswaar niet comfortabel, wel sportief. Na de oorlog werden ook bij ons MG’s verkocht aan liefhebbers en zag je de TC nog wel eens voorbij komen.

Een auto die zich baseerde op de vooroorlogse TB (ook befaamd door RAF-piloten die er graag in reden), maar dan met een verbeterde versnellingsbak. Vrij smalle spaakwielen deden gek genoeg niet veel af aan de wegligging. Die was gewoon goed. MG experimenteerde ook wel met normale ‘saloons’ zoals de toenmalige burgermansauto’s in het VK heetten, en werkte die dan om tot een MG-versie. Zo ontstond de YA en YB, op basis van een best saai aandoende Morris 8. Met de TD en TF zette MG hele stappen. Wagens met normale wielen, onafhankelijk geveerde voorkant, tandheugelbesturing en een wat hogere topsnelheid dan je met een oude TC kon bereiken. Met 130km/u was de koek overigens wel op.

Een beetje Opel of Renault reed dat indertijd ook, maar het open rijden langs de typische Britse landwegen vroeg om een andere stijl. Kon in een MG net even beter. Bij de TF ging de opwaardering steeds verder. Je kreeg zelfs het comfort van een paar op volwassen mensen ingestelde zijdeurtjes. Met de MGA zette MG een heel andere klasse sportwagens neer. Mooi welvend, rond, een Britse sportwagen die model zou staan voor alles wat ook de concurrentie wilde bieden. Door de jaren heen doorontwikkeld tot je er zelfs 180km/u mee haalde. Moest je wel wat centjes neerleggen, maar voor een MG had men dat best over. Gold ook voor de opvolger, de MGB.

Voorzien van een zelfdragende carrosserie, draairaampjes, naar keuze een harde of zachte kap. MG-adepten in Engeland vonden het maar niks, maar de auto bleek een enorme hit in de Verenigde Staten. En voor die markt werd de ‘B’ ook steeds verder ontwikkeld. Een GT kwam in het gamma, waarmee je ook een auto had voor in het dagelijks verkeer, je kon er zelfs je boodschappen in kwijt. Voor de VS kwam er zelfs een MGC die naar keuze een 6- of 8-pitter voorin had liggen. Het werd een beetje een mislukking omdat de auto eigenlijk geen vlees noch vis meer was. Met een top van bijna 200km.u was hij wel snel. MG werd door de jaren heen ook steeds meer een badge bij andere Britse merken die dan een van hun eigen sedans of hatchbacks lieten opkloppen bij MG tot sportieve variant en een meerprijs vroegen voor dat concept.

Het hielp niet echt voor wat de echte MG-fans van hun merk verwachtten. In de jaren daarna bleef het wat stil bij MG tot men de TF bracht, een soort retro-sportwagen met moderne techniek. Het was het laatste kunstje, of we moeten de door Rover op basis van de 90 nog uitgebrachte wagens met een MG-logo nog zien als echt de allerlaatste Britse auto van het merk. MG stierf net als Rover een relatief stille dood. Dat was tijdens de bankencrisis van na 2008 het geval. Een paar jaar later kochten de Chinezen de rechten en nog wat mallen. De hoop was er dat het merk MG herboren terug zou komen. Dat deed het ook, maar met relatief bescheiden wagens waarmee men eerst in het VK zaken deed, later ook het Europese vasteland opzocht. Elektrisch is nu de boodschap, saaiheid kennelijk ook. En dat maakt dat MG nog wel een naam is om rekening mee te houden, maar dat de ware adepten zich met walging afkeren van die nieuwe accu-gedreven wagens die er uit zien als dertien in een dozijn. Nee, dan was het vroeger allemaal veel mooier, leuker en sportiever…. (Beelden: Archief)
Mooie nostalgische terugblik!
De sneer naar de toekomst haalt deze blogpost helemaal onderuit.
Grumpy old man leest zuur en verzuurd.
Terwijl er zoveel moois op de wereld is.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Alles van doen met niet verzuurd maar realistisch zijn. Een prachtig merk dat door Chinezen door de wringer is gehaald en nu 13-in-een-dozijn elektrische rijdende dozen bouwt. Dat is iets heel anders dan een lekker knorrende en sportief rijdende auto met een historie die teruggaat tot ver voor WO2. En soms moet je ook even de ironie in die laatste zin met een glimlach zien. Dat is nou Mokumse humor…
LikeLike
Die platte sportwagentjes deden het leuk op plaatjes bij romantische verhaaltjes, in de Margriet of zo. In het echt zag ik ze zelden. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Echte liefhebbersauto’s…..:)
LikeLike
Ik neem aan dat mijn neef het met je eens zal zijn, hij koestert zijn rode MG uit 1965.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat bedoel ik maar…..
LikeLike
Maar daar rijdt hij natuurlijk niet dagelijks mee, dat is maar “een speeltje”
LikeLike
Dat is het bij de meeste mensen…..:)
LikeLike
Een duur speeltje dus meestal de wat oudere jongere.
LikeLike
De man of vrouw met een midlife-crisis….en iets te veel geld…
LikeLike
In het geval van mijn neef, die al voor zijn veertigste aan de MG ging is het mee compensatie voor het feit dat het leven ze een aantal zaken niet gunde, waaronder kinderen.
LikeGeliked door 1 persoon
In de jaren 80 reed een vriend van mij met zo’n sportieve MG; Daar kwamen de meiden massaal op af.
LikeLike
Ja, want toch iets anders dan de gemiddelde Fiat of Renault om maar iets te noemen….
LikeGeliked door 1 persoon