
Een van de fraaiste musea in onze stad is niet een van de door toeristen zo geliefde adressen als het Rijks of Stedelijk, maar het in Amsterdam-Oost te vinden TropenMuseum. Het gebouw is niet zo lang geleden schitterend verbouwd en gerestaureerd. De sfeer en akoestiek zijn er geweldig. Komt ook door de belichting. Met wisselende exposities nam men afscheid van de soms wel erg donkere sferen en gevoelens rond Afrikaanse kunst. Men had op het moment van ons meest recente bezoek een expositie lopen op de bovenste (tweede) etage rond Winti, Sjamonisme en Hekserij. Over dat laatste schreef ik eerder (31-8jl) al een blog. In dit museum zie je dan deels hoe daarmee wordt of werd omgegaan.

Wat ik zelf ook leuk vond was de expositie over het geven van cadeau’s in diverse culturen. De uitleg is soms erg verrassend maar geeft je als bezoeker wel wat meer inzicht in hoe men bij verschillende volkeren bezig is met dat begrip. Een etage lager kom je vanzelf terecht in de wereld van de vroegere ‘Tropen’ toen Nederland nog een koloniale macht was en had en dat men toen bijna vanuit naiviteit omging met de ‘inheemsen’ zoals men deed.

Het superioriteitsgevoel van toen nauwelijks meer denkbaar in onze wereld anno 2021, maar paste prima in het tijdsbeeld van toen. Vrijwel alle grote Europese landen koloniseerden grote delen van de wereld. En elders deden landen als China niet veel anders. Wie de geschiedenis echt wil begrijpen moet toch eens langs gaan bij die TropenMuseum. Helpt meer dan vaak alleen maar politiek ingestoken propaganda rond het thema. Op de begane grond was op het moment dat wij het museum bezochten een stel losse exposities over o.a. Arabisch schrift en iets over Suriname. Een kunstenaar uit het Midden Oosten had een kunstwerk gemaakt met allerlei bootjes van blik en verbrande lucifers en noemde dat ‘De duisternis ontvluchten’. Je snapte vrij snel de insteek van het werk.

Een deel van de 1e etage was overigens ook ingericht met foto’s uit de World Press Photo tentoonstellingen, maar dan speciaal gericht op Afrikaans foto-journalistiek werk. Voor de liefhebber vast veel mooie beelden. Het museum is voor iedereen goed toegankelijk. Er is een lift, flink wat toiletvoorzieningen, kluisjes, een erg aardige koffieshop en er is een winkel met wat leuke spullen voor je eigen collectie thuis. De Museumjaarkaart is van toepassing, dus dat scheelt je het nodige entreegeld. Om het restaurant te kunnen bezoeken krijg je de toegangskaart mee en in coronatijd moest je ook een tijdspanne reserveren. Tijdens ons bezoek was het heerlijk rustig in het museum (buiten tropisch warm), terwijl het daar heerlijk koel vertoeven was. En wie klaar is met bekijken van al dat fraais kan om de hoek in het aardige Oosterpark nog even een stukje stadsnatuur opsnuiven. Want ook dat behoort bij de ambiance. Andere wijk dan het centrum maar zeker de moeite van het bezoeken waard dat Oost, al was het maar voor dat prachtige museum. (Beelden: eigen archief)
Bij deze aanvullende info over het Tropen Museum:
https://www.duurzaam-ondernemen.nl/grootste-rijksmonument-van-amsterdam-gaat-van-het-gas-af/
Duurzame groet,
LikeLike
Mijn hemel, is het dan nooit over?? Maar dank voor de link….
LikeLike
Het barst in Amsterdam van de musea als ik het zo bekijk, en echt voor elk wat wils.
LikeLike
Ja, een deel vlak bij elkaar, anderen best een eindje lopen….of trammen….:)
LikeLike
Ik zag gisteren op TV ook een stukje Vondelpark, voor een natuurliefhebber ook een soort museum denk ik. 😉
LikeLike
Is een aardig stukje natuur in hartje stad. Groen voor de mensen die er omheen wonen, soort achtertuin.
LikeLike
Wel een flinke achtertuin, maar dan wel onderhoudsvrij voor ze.
LikeLike
Elke Amsterdammer betaalt mee aan het onderhoud van alles in de stad, net als andere stadsbewoners elders in het land…
LikeLike
De geschiedenis van het Vondelpark is het waard om erns te beschrijven.
Wellicht doe ik binnenkort een poging?
Vriendelijke groet,
LikeLike
Is zeker een verhaaltje waard. Dan houd ik me even in, en kijk uit naar jouw geschiedschrijving….
LikeLike
Lijkt me een mooi uitstapje. Zou iets voor scholieren zijn.
LikeLike
Er komen af en toe wel wat klassen langs….
LikeLike
Het spreekt me niet zo aan moet ik zeggen maar dit is wel goede reclame. Als ik daar ben zou ik toch wat andere musea bezoeken.
LikeLike
Het is een van de vele musea en het ligt bepaald op een andere lokatie dan de meer bekende musea als het Rijks of Van Gogh, maar zeker de moeite waard. Al was het maar om de prachtige archictectuur…
LikeLike
Ik probeer het een en ander eerst te rangschikken.
Bedachtzame groet,
LikeLike
Ik wacht het met belangstelling af….
LikeLike