Zomerse vertrutting..

Ooit wierpen vrouwen de ketens af van de veelal door mannen en kerken over hen heen gelegde deken van grauwheid en zuur ruikende normen en waarden.

Zij kwamen voor zichzelf op en zagen zich niet meer als alleen maar huisvrouwen die moesten doen wat hun mannen of familie van ze wilde en waardoor het werpen van nageslacht ook door hen zelf werd gezien als ultiem levensdoel. Nee, de vrouw zag zich ineens als een volwassen menstype, trots op wat ze bezat en keuzes makend die het midden hielden tussen doorstuderen, geen huwelijk, geen kinderen willen of zelfs die voor de eigen sekse. De schok die dat veroorzaakte duurde toch al snel een jaar of tien. Het werd pas echt heftig toen vrouwen hun beha’s afdeden en al dan niet in de brand staken waarmee ze opnieuw een stukje vrijheid terugkregen. Veel mannen, indertijd veelal voorzien van lang haar en baarden, jubelden over al die vrijheden, want ook voor hen werd de wereld een beetje leuker. Een dame er bij of zelfs een heer als men daar van was, het kon allemaal en de bekende hippie-cultuur maakte dat de verkoop van spruitjes en bloemkool toch minder groot werd dan voorheen. Later ging die ontwikkeling verder. De bikini’s werden kleiner en kleiner, de ondergoedjes volgden die trend, en de monokini werd op het strand gemeengoed.

De vrouw als volwassen menstype die trots was op haar lijf en volledige bruining zag als ultiem bewijs. Daarbij kwamen er ook speciale naaktstranden voor hen die dat wilden, al moesten heel wat kerkelijke leiders en bestuurders van gebieden waar die stranden of bospercelen te vinden waren wel even slikken bij het idee. De mens was volwassen geworden, zeker in onze streken, en liet zich niet meer in een hokje stoppen. Brazilie werd het voorbeeld voor veel kleding van vrouwen, vrouwelijkheid onderdeel van de voort razende revolutie. Het tuinpak maakte plaats voor de minirok en zo meer. Maar er kwam een kentering. De bevolkingssamenstelling veranderde. Immigratie maakte dat de revolutie van vrouwen een abrupte rem doormaakte. De stranden niet meer het domein van de revolutionairen of hippies. Digitale technieken maakten ook dat privacy nog wel eens werd geschonden. Vond men dat eerst niet zo erg, een leven lang bekend staan om je prachtige borsten of meer op het www is anno nu vaak wel een wat al te grote en vooral ongevraagde eer.

De echte onafhankelijke vrouw toonde zich dapper en ging door op de ingeslagen weg. Maar een generatie later zag je al dat dochters van die hippiemoeders zich ingetogener gingen gedragen. Bloot was eng, preutsheid het nieuwe denken. Steeds groter werden de badbroekjes en beha’s gingen niet meer af, zelfs op het strand. Mannen droegen geen Speedo’s meer maar zwemshorts, en in sommige situaties zelfs onder de douche. In de landelijke zwembaden werden boerkini’s toegestaan, in 2021 ontstaan al bewegingen om aparte zwembaden of uren te maken voor islamitische vrouwen die al dat bloot uit onze samenleving verwerpen en terug willen naar onze Nederlandse geschiedenis anno 1950. De vertrutting slaat toe. De boezem verbannen en weer opgesloten in de veilige cocon van de degelijke beha. Marlies Dekker voor de wat oudere vrouwen die nog een beetje sexy willen zijn. Men koestert nog wel, experimenteert, maar showt veel minder. De revolutie is voorbij. De contra-revolutie onder leiding van mensen die ofwel het geloof aanhangen dan wel menen dat zij die geimigreerde geloofsgenoten moeten beschermen tegen al te veel Nederlandse (westerse) vrijheden, in volle gang. En ik, meninggever en toeschouwer kijk vol verbazing en ontzetting toe.

Jezelf inperken om het zelf gekozen nieuwkomers mogelijk te maken het meegenomen geloof dominant te laten zijn, ik zal er me nooit bij neerleggen. Want wat die revolutie duidelijk maakte is nu juist dat mannen en vrouwen gelijke menstypen zijn, ook al verschillen ze dan fysiek nogal. We hebben mekaar domweg nodig. En bepaald niet alleen om het eten klaar te maken en kinderen te baren. Helaas zien we dat laatste nu net in de kring van de vertrutters steeds meer als norm. En ik kreun. Heb de recente geschiedenis meegemaakt. En weet wat dat deed voor de positie van de vrouw en de vrije mens. U bent gewaarschuwd…..(beelden: archief)

16 thoughts on “Zomerse vertrutting..

 1. Ik ben voor algehele vrijheid, zonder het beschimpen van een vrouw of groepen vrouwen.
  De keuze om bedekt, verborgen, naakt of met eigen kleding laat ik aan een ander.

  In de praktijk maakt dit dat ik met alle soorten vrouwen prima overweg kan. Wel in de wetenschap dat zij mij vaak een ietwat rare man vinden.

  Vredelievende groet,

  Like

  • De kern van de zaak is toch dat wij de in Nederland verworven revolutionaire dan wel liberale waarden opofferen aan een knechting die wij juist in de jaren ver achter ons hebben los gelaten en nu weer invoeren. Waarbij ik het meest opmerkelijk vind dat juist zij die als stroming indertijd voorop liepen in die feministische golf en dat hippiedenken nu de vertrutting helpen vergroten en dat open denken om zeep helpen. Schaamte zou juist die mensen passen en niet de blootlopers…

   Like

 2. De ongelijke leeftijdsopbouw van de bevolking telde m.i. ook mee.
  Ik herinner me de ergernis van mijn ouders en hun kring over ‘blote’ buurvrouwen (lees: minirok). Een man die ‘bijna in zijn nakie’ (ontbloot bovenlijf) in de tuin werkte, ‘schunnige’ vrouwen op de tv en films bekeken ze niet meer. Ze hadden invloed op enkele clubs, ze waren met veel, in verhouding meer dan andere leeftijdsgroepen en reageerden hetzelfde als menig moslim.

  Like

 3. Zo héél erg druk maak ik me er niet over , ook in de hippie tijd had ik m’n eigen grenzen. Inderdaad wel topless op het strand maat toch even iets om wanneer ik een strandpaviljoen in ging. In het nu heb ik er de leeftijd niet meer voor om , anders dan in de sauna naakt te lopen al zóu ik dat op een daartoe aangewezen strand zeker niet nalaten. Die BH is ook nooit uitgegaan omdat borsten een beetje ondersteuning wel kunnen gebruiken om tijdens bewegen niet voor ongemak te zorgen. Maar zolang vrouwen dan maar doen waar zij zich prettig bij voelen zul je mij niet horen. Ik heb dat ook altijd zelf bepaald en had niéts met die “baas in eigen buik” schreeuwen vrouwen.

  Like

  • Dat topless of bloot zijn is slechts een metafoor voor het vrije denken dat we vrouwen en mensen moeten toestaan. We zijn zo geboren, hoeven ons er niet voor te schamen dunkt mij. Het zijn de restrictieve geloven die de rem er steeds weer op zetten. En geloof is net als naakt zijn op een strand of thuis een persoonlijke keuze. Wie die keuze inlevert om andere een dwangkeuze toe te staan, geeft zijn/haar vrijheid ook op en verdient die ook niet….

   Like

  • Bloot zijn is een symbool voor de ontworsteling aan het juk van geloof en dwingelandij door hen die vanuit zo’n geloof of namens gelovigen redeneren. Die vrijheid van de jaren 60/70/80 is niet zo maar gekomen. Dat moeten we dus koesteren. Want de dwingelandij ligt al langer dan een enkel jaar op de loer…

   Geliked door 1 persoon

   • Ik vind het een discussie die alle kanten opwaait.
    De kleding van wie dan ook laat ik aan anderen.

    Als docent zag ik soms teveel huid bij zowel jongens als meisjes.
    Maar ook hoorde ik de trukjes om buitenshuis dat te dragen wat de jeugd wilde.

    Bij volwassenen vind ik het juist geen onderwerp: leven en laten leven.
    Mijn normen en waarden wens ik niemand op te leggen!

    Vredelievende groet,

    Like

   • Het gaat mij vooral om de bevochten keuze-vrijheid. Bloot of bedekt, mits de ene sekte de andere niet gaat opleggen wat de norm is. In Nederland kennen we de liberaal/sociale vrijheden al pakweg 50 jaar. Terugdraaien daarvan is een gruwel. En geloof is en blijft net zo’n persoonlijke keuze als die voor al dan niet bloot lopen of pakweg te geloven in klimaatverandering door de mens. Dat is de kern van de democratie. Elke andere vorm van samenleven neigt naar dictatuur. En dat wil geen enkel verstandig mens dunkt mij…

    Like

 4. Ik ben vooral van mening dat ieder voor zich moet doen wat ie wil, waar het kan. Mij niet gezien op een naaktstrand of in een sauna. Maar dat gezeur op de olympische spelen dat vrouwen te naak of te gekleed zijn. Het gaat om sport en dat ze bij het turnen een lange broek aan hebben vind ik prachtig. Ik vind al jaren de korte broeken van meisjes te kort.

  Like

  • Morgen voert men boerkini’s in bij de zwemsport….ook goed? Nee toch? Dat men zich wil bedekken is exact het gevolg van dit denken. Vertruttting bij de jongere generaties die de blote lijven voorliefde van hun ouders akelig vinden. Maar de volgende stappen zijn nu juist waarover ik me druk maak…Niet over dat beetje bloot wat wellicht nog wel op een of ander strand te zien valt…

   Like

 5. Het lijken omgekeerde wereld : het echte leven tegenover bepaalde sociale media en andere plekken op het www. Aan het strand wordt alles zedig bedekt en moppert men dat de turnsters te bloot zijn, maar op tiktok staan dames van alle leeftijden en maten en gewichten in piepkleine bikini’s te dansen om de aandacht te trekken. Idem porno met dames van zowat alle leeftijden binnen handbereik of moet ik zeggen muisklik wat dan weer als dubbelzinnig kan beschouwd worden. Dit leidt tot in mijn ogen hypocriete situaties. Meneer pastoor zal wel tevreden zijn met deze evolutie net als hun aanhang en die van den dominee.

  Like

  • Zeker zijn op de sociale media plekken te vinden waar jongeren uitdagingen aangaan om af en toe iets bloot te geven wat ze in het normale leven bedekt houden. Daar is overigens wel een vrij strenge controle op bloot of wat we vroeger nudisme noemden. Mag allemaal niet meer…zeker niet in Engelstalige landen en die waar dat geloof zo’n grote rol speelt…

   Geliked door 1 persoon

  • Precies daarover gaat het ook. En geen dwang van iemand anders die je veroordeelt om wie je bent, wat je doet, of in welke staat je het strand of wat ook bezoekt. Wie respect wil voor een of andere geloofsbeleving, moet dat ook opbrengen voor hen die daar niets van moeten hebben en gewoon in alle vrijheid hun leven willen leiden..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.