Lekker…

Veel van wat we zoal ‘lekker’ vinden baseert zich op ervaringen uit de jeugd. Werd je opgevoed met stamppot of rauwe groenten zal je dat vast op een bepaalde manier als lekker omschrijven. Wellicht ook omdat de kookkunsten van je moeder (of vader naar gelang de huishoudelijke indeling) goed of minder werden beoordeeld. Ik heb mijn voor/afkeuren daaromtrent al eens gegeven hier en kan je verzekeren dat ik veel van ‘toen’ nu als niet lekker omschrijf. Nog steeds. Wel lekker vond ik patat friet, toen een noviteit, of Chinese nassi. Mijn moeder was goed in de kippensoep, dus die vind ik nog steeds het lekkerst als ik een soepsoort mag kiezen. Ik was niet zo van de snoep, wel van de chocolade. En dan van de pure soort. Nog steeds een passie. Maar ik weet dat anderen een totaal andere smaak volgen. Zo ken ik mensen die op een boterham pindakaas smeren (brrr) en daar hagelslag overheen mikken. Of kaas met frietsaus. Mijn leasevader had ook zo zijn eigenaardigheden. Zo smeerde hij zijn brood soms met boter, strooide daar hagelslag overheen en dan weer een lading boter.

Het was een soort gebakje. Ik heb het lang op dezelfde manier nagedaan. Heerlijk. Maar natuurlijk ook dik makend. Dat gold ook voor zijn ontbijt. Hij nam dan de keukenmixer, gooide daar twee stuk geslagen eieren in, suiker en wat melk (en in zijn geval een cognacje) en zette die mixer aan. Dronk dan in een keer al die zaken op en kon er tegen voor de ochtend. Zwaar werk, dus altijd behoefte aan wat versterkends….Of zoiets. Zonder die cognac vond ik dat ook een lekkere start van de dag. Maar na de jeugd nooit meer gedaan. Lekker vind ik nu de na mijn huwelijk leren eten zaken als wat vrouwlief kookt, ingegeven door ervaringen bij haar thuis. Uit een familie afkomstig waar vrouwen gewoon goed kookten en smakelijk. Groenten waar ik voorheen omheen liep, of met grote afschuw naar binnen harkte, eet ik nu met smaak op. Wat  bleef op ‘lekker’ gebied is mijn voorliefde voor friet. Ik zie dat nog steeds als een traktatie. Of dat geweldige broodje kroket van Kwekkeboom in Amsterdam.

Aangevuld door vele zaken die ik door de jaren heen leerde eten. Maar o wee als ik ergens anders te gast ben en hoor wat men daar lekker vindt. Veelal weinig vrolijkmakend voor iemand met een eigen interpretatie van ‘lekker’. Iedereen kookt weer anders, en soms bevalt de smaak me beter dan anders. Ik prijs mij (om diverse redenen) gelukkig met mijn schoondochter die ongeveer elk kookboek uit de hele wereld bezit en telkens weer in staat is om me te verrassen met iets bijzonders. Soms moet ik even ‘blussen’, maar veelal kom ik toch aardig voldaan van tafel na een opnieuw geslaagd maal met voor/nagerecht. Ik bezit (nou ja…) wat vriend(en)innen die ook geweldig kunnen koken, en ook daar is het dan een feestje om uitgenodigd te worden voor een maaltje. Lekker komt in vele vormen en smaken. Ben benieuwd wat jullie als mijn lezer(essen)s hierbij naar boven weten te toveren…Zoveel mensen, zoveel smaken en meningen uiteraard. (Beelden: Yellowbird archief)

4 thoughts on “Lekker…

 1. Waar het aan ligt weet ik niet, alweer werd mijn reactie niet opgenomen.

  Een bijna eetbaar logje.
  Alle clichés over snaak zijn waar, er valt idd net over te twisten.
  Het ontbijt van je leasevader is bijna een mop, de ultieme smoes voor een borrel, 😁 ik heb mensen gekend die dit graag hadden willen weten.
  Over goed eten had ik niet te klagen. Mijn moeder kookte de gerechten van vroeger maar had een goede hand van zout en peper, het smaakte meestal. Ook de modernere dingen waren snakelijk.
  En voor patat kunnen ze me nog altijd wakker maken.

  Like

  • Frietjes waren toen nog nieuw en dus was ik er gek op. Vooral als we weer eens in Limburg vertoefden, met een daar bereide knakworst er bij. Zalig. Kan er nog naar verlangen. Ja, dat ontbijt was wel een dingetje. “Het verdreef de kater’ werd me altijd gezegd, en ik wist niet beter dan dat wij gek waren op onze zwarte poes. Later snapte ik het wat beter allemaal….

   Like

 2. Van huis uit , en nog altijd, een echte Hollandse pot eter. Al heb ik wel de Chinese maaltijd leren eten maar veel exclusiever moet het niet worden. Voor mij liever géén patat bij de maaltijd, dat eet ik uitsluitend als ik onderweg door honger overvallen wordt , als maaltijd vind ik het niks. Je zei het al, smaken verschillen.

  Like

  • Eens per week frietjes….het hoort er bij. Heerlijk! Verder ben ik later wel erg omgebogen naar iets exclusievere gerechten. Ben gek op Italiaans, Chinees, Thais en onlangs vegetarisch Japans. Heerlijk. Daar konden we vroeger alleen maar over dromen….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.