Echte schandvlek…

Toen Columbus met zijn vloot van vrij kleine schepen op ontdekkingsreis was en hoopte via de westelijke zeeroutes, tot dan onbekend, want de aarde was toen immers nog plat…, naar Indie te varen, werkte zijn ‘kompas’ minder goed dan gedacht en kwam hij terecht in wat we nu Zuid-Amerika noemen. Hij wist zeker dat hij op de juiste plek landde en was verbaasd over de mensen die daar rondholden. Veelal in bonte kledij, soms half naakt. ‘Wilden’ vanuit zijn katholieke optiek en al snel tot ‘Indianen’ omgedoopt. Dat deze lieden niet wild of achterlijk waren bleek wel uit de geweldige geschiedenis van die volken. De Azteken en zo meer. Zowel de Spanjaarden als Portugezen gingen later graag nog eens buurten en brachten het voor hen belangrijke heilige geloof van Rome tot in de verste uithoeken van het nieuwe continent aan de man en vrouw. Wie vasthield aan zijn eigen cultuur of geloof kon rekenen op kerstening of erger. Samen met de uit Europa overgebrachte ziekten decimeerde men zo de oude volken tot een minimaal bestaan.

In het deel van de Amerika’s wat we nu de V.S. noemen en Canada kwamen ook de andere Europese ‘beschavingen’ even kijken en namen stukje bij beetje lappen grond in bezit die kennelijk van niemand waren. De lokale ‘Indianenstammen’ werden niet gezien als eigenaren van de grond en al snel werd Noord-Amerika toegevoegd aan o.a. het Britse Koninkrijk. Een paar stukjes kwamen nog wel in handen van andere staten, daaronder Nieuw Amsterdam dat door de Nederlander Peter Stuyvesant werd ontgonnen tot een handelsvestiging. Ook de Fransen maakten delen van het nieuwe Amerika buit. En de nieuwe bewoners die door de eeuwen heen die kant op trokken vochten stevige conflicten uit met de lokale bevolking. Sioux, Cherokee, Pawnee etc de verengelste namen voor die volken. Het ene volk was daarbij wreder ten opzichte van de Europese pioniers dan het andere.

Cowboys en Indianen. Tot niet te lang geleden was de keuze waar je uit verhalen over die gevechten sympathie voor had simpel. Die enge roodhuiden waren wreed en die arme gezinnen die vanuit Engeland of Ierland daar heen trokken om een nieuw bestaan op te bouwen en de Heer te dienen natuurlijk alleen maar van het goede doordrongen. Toen de V.S. een eigen staat waren geworden en een federaal leger op trok tegen de Indianen ontlokte dat een grote burgeroorlog die in het wrede nadeel van de oer-bewoners in het land werd beslecht. Zij werden steeds meer teruggedreven naar reservaten waar ze in hun eigen cultuur mochten samenleven zonder met de andere bewoners van het land in aanraking te komen.

Die als het zo uitkwam, graag knabbelden aan die reservaten om zo hun land en macht nog wat verder uit te breiden. In het huidige Amerika is de Indiaanse bevolking nog steeds te vinden. Met een vergrootglas, dat wel. En men behandelt die lui echt als tweederangs inwoners. Als je dus weer meeloopt in demonstraties voor de zwarte bewoners in de VS die zo slecht worden behandeld door de politie(wat je daar ook van moge denken of vinden), wellicht ook goed om nog eens mee te nemen in de besluitvorming dat juist die oerbewoners van Amerika alle rechten en reden zouden hebben om eens goed te demonstreren en om geweldige schadevergoedingen te vragen. Wat ook geldt voor andere oerbewoners van gebieden op aarde waar ooit in hun geschiedenis ontdekkingsreizigers hun voet aan wal zetten. Soms heb je de geschiedenis nodig om het heden te duiden. Zonder vervalsing, met open ogen, en een dito instelling. Je schrikt dan denk ik van de gevolgen van al dat exploreren. Overigens zonder alleen naar het zgn. witte ras te wijzen. In vroeger jaren was ontdekken wat elders te vinden (of te halen) was normaal bij vele volkeren. Al waren die Europeanen over het algemeen wel grote zeevaarders. En daar begon niet alleen de triomf, ook de ellende….voor anderen! (Beelden: Internet )

11 thoughts on “Echte schandvlek…

 1. Inderdaad een treurige manier van doen. Kolonialisme werd nog lang verdedigd met: ‘we hebben die inboorlingen veel goeds gebracht’ en immigranten wisten niet beter, ze meenden rechten te hebben op nieuw land.
  Niet alleen het geloof was een ramp, dat gold en geldt nog steeds voor religies.
  Ook imperialisme was een barre eigenschap van veel landen, het christendom was een handig vervoermiddel voor de machthebbers.

  Like

  • Het patroon van overheersing middels de lijnen van het geloof zijn al vele eeuwen van toepassing. Maar ook andere doctrines kregen zo voet aan de grond in vele verre landen. Denk maar eens terug aan het communisme dat tot in Zuid-Afrika, Azie en Centraal/Zuid-Amerika verankerd raakte. Democratie is een lastig concept om te bewaken in dat kader, want al die doctrines hebben eigenlijk maling aan vrijheid van meningsuiting, of de mening van het individu.In het verlengde daarvan verdwijnen dan al snel de mensenrechten…

   Like

 2. Vreemd dat Europeanen altijd de eigen normen en waarden menen te moeten exporteren.
  Of is dit iets dat ook in andere werelddelen en culturen de gebruikelijke gang van zaken is?

  Accepteren en respecteren is voor mij hogere beschaving.
  Al geeft ik direct toe dat ik daar ook regelmatig missers bij bega.

  Vredelievende groet,

  Like

  • In het verleden bewezen wel meer culturen in staat te zijn om hun doctrines en geloven op te leggen aan anderen. Musea liggen vol van dit soort veroveringsdriften. Zo vonden de Japanners (maar ook de Chinezen) ons Europeanen ooit maar erg ongeletterde boeren. Het geloof gaf ons (maar ook hen) het gevoel boven die andere volken uit te steken. Het inzicht dat een ander wellicht even ontwikkeld was werd afgeleid van kleding, taal en gedrag. Zij die hier komen zouden idd meer moeten accepteren en respecteren. Wellicht dat het dan ooit nog iets wordt…

   Like

 3. Bij volksverhuizingen verhuizen niet alleen de mensen, maar ook hun cultuur, gewoontes, relegie enz.
  Dit zie je nu ook bij volkeren die vanuit het middenoosten en noord Africa hier komen wonen. Gelukkig is er hier nog geen burgeroorlog, maar wat niet is kan altijd nog komen.

  Like

  • Wie verhuist past zich aan bij de buurt of de stad/dorp waarheen wordt getrokken. Pas als we ons niet aanpassen bij de gebruiken en cultuur van het doelgebied komt echt in de problemen. Opmerkelijk genoeg zijn er altijd weer stromingen die menen dat aanpassing eenzijdig moet plaatsvinden, namelijk bij de gastheren en vrouwen. Integratie wordt daarmee niet bevorderd. Kruiken gaan overigens net zo lang te water tot ze barsten. En als het dan barst roept iedereen moord en brand of weent krokodillentranen…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.