En na Corona….wat dan??

Ik miste ooit (gelukkig) de Tweede W.O. maar maakte wel andere mijn persoonlijke wereld bedreigende situaties mee. Laten we wel zijn, in 1953 verdronk een belangrijk deel van ons land tijdens de Watersnoodramp. Mensen, dieren, huizen etc. Duizenden doden en nog veel meer mensen in de nodige ellende achter zich latend. We maakten de invasies mee van de Sovjet-Unie in Hongarije (1956) en Tsjecho-Slowakije (1968). Maar ook de Cubacrisis (randje WO3) en de moord op President Kennedy. Het was indertijd vooral voor de mensen in generaties boven ons duidelijk dat de wereld zou vergaan. Zeker omdat het communisme (en vanuit die hoek achter het IJzeren Gordijn bezien het kapitalisme) de wereld zou overnemen. We hebben alle toekomstscenario’s voorbij zien en horen komen. Rampspoed en ellende zou ons deel zijn. De nieuwe ijstijd kwam er aan in de jaren zeventig, zure regen volgde in de jaren tachtig, de Ozonlaag vertoonde gaten in de jaren negentig en in deze nieuwe eeuw wordt ons voorspeld dat het klimaat zodanig verandert dat we al heel snel met een meter meer water in de oceanen moeten rekenen. Wat we daarna kregen was de golf van terreur uit islamistische hoek. 9/11, Londen, Madrid, etcetc. Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

De lezer kan zelf wel inschatten wat van al die voorspellingen is uitgekomen. Maar een onverwacht ongenoegen bleek toch dat van vleermuizen op mensen overgesprongen Coronavirus. Klein maar zeer venijnig. Waren we eind februari nog wat terughoudend over de mogelijke negatieve gevolgen voor ons land en volk, intussen is wel duidelijk dat de totale menselijke beschaving onder druk is gekomen door de enorm besmettelijke en in sommige gevallen dodelijk aard van dit virus. In Nederland, maar zeker ook omringende landen, vielen of vallen de doden met honderden per dag. Het is dus bepaald geen grapje en het openbare leven kwam door allerlei beperkingen abrupt tot stilstand. Geen cultuur meer, geen reizen, geen winkels, geen samenscholingen, geen kerk, geen familie en ook geen vrienden. We zijn van elkaar vervreemd geraakt en hebben niet veel meer contact dan via de telefoon, app of mail. Ontwennen van onze collega’s omdat er zoveel thuis wordt gewerkt en krijgen als gezin ook nog eens de taken van onderwijzers toebedeeld.

Enkele groepen daargelaten houdt iedereen zich aan de opgelegde maatregelen. Maar bij mooi weer toch even wandelen of fietsen, liefst in groepsverband, anders zien we niemand meer. Jaja. Ellendig is het vooruitzicht. Want dit virus is niet zomaar verdwenen bij een wat hogere temperatuur of zo. Onzin, want delen van de wereld kennen bij onze kilte juist zomerse temperaturen en ook daar sloeg het Coronavirus toe. Doctrines bleken er ook niet tegen bestand. Ook zwaar gelovige christenen of moslims moesten er aan geloven en zelfs in het communistische  Noord-Korea kwam het virus voor al wilde men het in dat streng bestuurde land niet weten. Mensen blijken zeer kwetsbaar voor dit soort dingen. Meer dan we willen toegeven. En je ziet ook meteen dat een samenleving als de onze waar het winstmodel gaat voor het sociale en het principe van de solidariteit, uiterst kwetsbaar is. De zorg uitgekleed, zoals de defensie voor mei 1940, en je weet dat je het niet redt tegen de bedreigingen van buiten.

En stel dat we van dit virus op enig moment zijn verlost, hoe ziet de wereld er dan uit? Ik voorspel een en al economische ellende. Zoveel bedrijfstakken die nu op Point Zero zijn neergezet dat er faillissementen zullen regenen. Ondanks staatssteun. De waarde van onze welstand zal dalen. De huizenmarkt weer onder druk. En pak weg….800.000 werklozen? Het zou zo maar kunnen. En dan is duidelijk dat een piepklein virusje sterker is dan alle vijanden of doctrines waarover wij als mensen beschikken. En dan heb ik het nog niet eens over alle sociale contacten die zijn verdwenen. Want ik vermoed dat we straks ook vriendschappen of collegiale banden zullen zien verbleken. Het wordt weer ieder voor zich en God voor ons allen. En wie God is bepaalt de toekomstige mens helemaal zelf…Ik wens u allen sterkte…op afstand…dat wel!

12 thoughts on “En na Corona….wat dan??

 1. Wie gelooft no dat de mensen hierna verstandiger worden? Ze zijn er.
  Voor wat het waard is:
  Ik verwacht dat, al zal het enige jaren, we op een vergelijken punt staan als nu.
  Alleen het klimaatbesef, dat zal misschien doordringen.
  Maar ja, ik ben dan ook niet deskundig.

  Like

  • IK denk dat het handig is om nu eindelijk eens te gaan nadenken over het feit dat als een land, werelddeel, of zelfs de hele aarde te druk wordt we eens moeten kijken of we daar niet eens iets aan moeten doen. Overbevolking is het echte probleem. Nederland is een land dat 10 miljoen mensen kan blijven voorzien van alles wat nodig is. Met 20 miljoen gaat dat niet. Dat is ook voor de hele wereld het geval. En hoe meer mensen, hoe meer verstening (rood/groen ideaal wonderlijk genoeg), uitstoot, vervoer, dierenfarms of leed, en zo meer. Het klimaat verandert ook zonder ons mensen wel. Net als de magnetische Polen of de invloed van de zon….

   Like

 2. Na deze pandemie voorspellen ze reeds een volgende.
  De wereld dreigt in een economische crisis te geraken. Het kan decinia duren eer we daar uit geraken.
  Al die werklozen zullen niet wakker liggen van het milieu en opwarming der aarde.

  Like

  • Als we naar 8-10% werklozen gaan die allemaal aan een uitkering geraken is het snel gedaan met alle wensdromen rond de topics op dit gebied. Overbevolking het grootste, volksverhuizing ook zo een. Opeens kunnen we wel grenzen sluiten. Het blijft bijzonder…

   Geliked door 1 persoon

   • En bij nog véle anderen hoor, de laatstee 2 generaties zijn opgegroeid in een tijdperk van luxe en alles moet kunnen, Daar hebben veel ouders helaas nooit in gerelativeerd, de goede niet te na gesproken natuurlijk want die zijn er écht wel.

    Like

   • Hoewel ik nooit meer terug wil naar die situatie, weet ik nog wel hoe het vroeger wel een schraalhans keukenmeester kon zijn thuis.We leerden er mee omgaan en te overleven. Ouders met een tik uit de oorlog die meer leefden als krekels dan mieren. Tegenwoordig zijn er steeds meer krekels in ons landje en die weten nog niet hoe het moet zijn als de voorraden opraken en ze moeten gaan werken voor de kost. Terwijl er even geen werk meer is. Dat wordt wennen…..

    Like

 3. In mijn pessimistische buien ben ik bang dat we van deze Corona Crisis niets zullen leren.

  In een spaarzaam optimistisch moment hoop ik dat we alle nieuwe kansen en mogelijkheden zullen benutten

  Stille groet,

  Like

  • Elk model wijst er op dat dit soort ziekten om zich heen kan slaan omdat we te dicht op elkaar wonen met veel te veel mensen. Ook leren we dat kantoren dit tot in de hemel reiken eigenlijk overbodig zijn als we de boel wat anders inrichten. We zijn digitaal in staat gewoon te werken in bepaalde beroepen. Die kantoren kunnen dan weer dienen als woongebouwen. Hoeven we geen groen meer op te offeren voor verstening. In ons land een stapelkrankzinnige gedachte…Daarnaast is ongebreidelde volksverhuizing een slecht plan gebleken. Hoogconjuctuur trekt aan, maar dat is straks echt over met een depressie die zal zorgen voor meer dan 8% daling van onze economie. Met 1 miljoen werklozen is straks geen enkele rechtvaardiging meer voor open grenzen. Nederland kan 10 miljoen mensen zelfstandig voeden. Geen 20 miljoen. En huist in dat laatste groeimodel zit het probleem. Ook op milieugebied…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.