De ene dierenarts is de andere niet…

Met drie katten in huis zoek je natuurlijk naar mogelijkheden om de beste zorg in geval van nood te koppelen aan een betaalbare prijs. En dat laatste speelt best een rol als je ziet hoeveel de normale dierenartsen tegenwoordig vragen voor een simpel consult. Nu speelde voor ons ook mee dat we in de afgelopen jaren niet alleen kapitalen brachten naar het professionele adres om de hoek (relatief dichtbij) maar ons meteen ook koppelde aan kort na elkaar voorkomend leed en verdriet. De oplettende lezer zal het niet ontgaan zijn wat ik daarmee bedoel. Kortom, toen we onze veestapel dus weer wat opbouwden met kittens zochten we naar een betaalbaar alternatief. Nou dat was er. Los van elkaar kregen we van de lieve mensen die ons deze kittens leverden het advies om toch vooral te gaan voor de dierenklinieken die zijn gevestigd in een tuincentrumketen die in ons deel van Nederland te vinden is.

Het scheelde inderdaad wel erg veel geld om de katten volgens de regels te laten vaccineren tegen de ras-kenmerkende ziekten en controleren op groei en gezondheid. Bleek allemaal prima geregeld en zeer betaalbaar. De dierenartsen zijn er veelal van de jonge soort en de assistentes lief en begaan. Alles liep dus een tijdlang goed tot we aanliepen tegen een bijzonder probleem bij onze twee toen jongste kittens. Na de verplichte injecties tegen kattenziekten en zo meer kregen ze een dag of twee later ineens een soort uitvalverschijnselen. Heel akelig om te zien. Dus snel naar die kliniek terug. De een na de andere kat (er zat enig tijdsverschil in de verschijnselen) gebracht en laten onderzoeken. Maar men kon niks vinden. Zat niet in het serum, kon niet! Maar wij hadden het wel. Dat gaf een ongemakkelijk gevoel. Het werd pas vervelend toen men ons opriep voor een vervolgvaccinatie en kennelijk niet meer wist wat we eerder al hadden meegemaakt.

Slordig. Dat vervolg gaven we daarom niet aan het verzoek. Eerst weten wat die uitval had veroorzaakt. Snapte men niet. Vond ons wat vreemd. Onlangs kreeg onze grote grijze vriend (net 1,4 jaar oud) last van zijn blaas. Leek op blaasgruis, maar daar was hij wel erg jong voor. Wij brachten hem dus weer voor onderzoek naar dat tuincentrum. Waar men liefdevol keek, voelde, en foto’s maakte. Maar niet echt wist wat te doen. Dezelfde dag tegen de avond bleek het probleem niet opgelost en belden we opnieuw. ‘Wat moeten we nou???’ ‘Helaas is de dierenarts er nu niet dus ik verwijs u door naar de spoedkliniek’. En die zat dus in een plaats op 20 minuten rijden. Gedaan…natuurlijk. Maar zonder echt resultaat. Men vond niks bijzonders. Maar het dier had wel last van spasmen. En de rekening voor dat consult was best pittig. Volgende dag weer naar de dierenarts in het tuincentrum. Die nam de kat op. Wilde zelf wel eens na een dag zien wat er loos was.  Bij ophalen na die hele dag kliniek was er weinig goeds te melden. Men had nl. eigenlijk niets te melden.

Niets gevonden. Maar de kat had ook slechts een drupje geplast. Niet goed, maar ja , wat moet je er mee… Dat was definitief het einde v.w.b. ons vertrouwen in die lui.. We brachten wat urine van de kat naar onze oude dierenarts om de hoek. Onderzoek daar leerde dat hij geen gruis of bacteriele infectie had. Maar als advies voor de compleetheid nog even naar dezelfde kliniek buiten de stad waar we eerder waren voor nog een zekerheidscheck. Deden we. De rekening was intussen opgelopen tot een aardig bedrag. Maar je wilt het beste voor je diertje. Trauma’s uit het verleden geven garanties voor heel wat ellendige frustraties in het heden. Met een pilletje en de zekerheid dat het vermoedelijk geen fysieke oorzaken had wat de kat meemaakte, wachtten we het af. Twee dagen later was het dier weer monter en gezond. Het lijkt uiteindelijk iets stressachtigs te zijn. Kan komen door geluiden uit de omgeving, maar ook door de andere katten. Hoe dan ook, daar houden we rekening mee. En voor de rest hebben we toch het kaf van het koren kunnen scheiden. Geld maakt niet gelukkig. Verkeerd besparen ook niet. Dan maar over die trauma’s heen zien te komen en de kliniek om de hoek onze dieren in geval van nood toevertrouwen…Scheelt ook veel rijden..En de liefde voor die dieren gaat toch boven veel, zo niet alles..(Beelden: Yellowbird)

12 thoughts on “De ene dierenarts is de andere niet…

 1. Voor je dieren heb je veel over, ik weet het. Zijn ze nu helemaal in orde? Lastig als je de dokter niet kan geloven…
  Ik kan niet vergelijken, er was één dierenkliniek met een paar artsen.Ging prima, wel vond ik ze duur Alleen maar contrôle kwam steevast op 15 gulden, gaven ze een vitamine-injectie werd het een paar tientjes. Maar je doet het. Voor vaste vaccinaties en bij klachten.
  Gelukkig was er een apart trimcentrum waar ook de kat kon worden bijgeknipt, oren schoongemaakt. e.d.

  Like

  • Het zijn vaak startende, jonge, en dus wat goedkopere dierenartsen die hun expertise delen met het tuincentrum. Waar men ook een grote afdeling heeft met dierenvoedsel en andere benodigdheden. Vandaar dus dat die combi voordelig kan functioneren. Bij onze reguliere d.a. is het binnenlooptarief al 40 euro. Dan moet de medicatie vaak nog volgen. En toen we in de afgelopen jaren geconfronteerd werden met twee helaas zieke en later overleden diertjes van 1,5 en 4,5 jaar oud, stapelden de kosten bovenop de frustraties en verdriet. Ook al konden ze er niks aan doen, even rust was goed. Maar nu is die rust weer nodig bij het idee dat om de hoek toch handiger is dan 15km rijden met een jonge kat achterin de auto…

   Like

 2. Bij goede dierenartsen zou je willen dat je er zélf patiënt kon worden, Heb een nichtje die dierenarts is en komt in de nacht zélf aan de telefoon en zo nodig kan je komen met je dier, ook in de nacht. Maar ook bij dierenartsen zie je steeds meer de “kliniekvorm” waardoor je vaak andere artsen krijgt, omdat de ander geen dienst heeft. Maar alles bij elkaar kun je vaak makkelijk hulp krijgen voor een huisdier dan voor “mensen”.

  Like

  • Dat liefdevolle is tegenwoordig wel een belangrijk onderdeel van klantvriendelijkheid. Daarover geen enkele klacht, ook niet in dat tuincentrum. Maar expertise verschilt nogal hebben we nu de indruk.

   Like

   • Ze werken tegenwoordig vaak in deeltijd en dan duurt het natuurlijk dubbel zo lang eer je een arts bent die alles wel eens bij de hand gehad heeft.

    Like

   • Dat laatste lijkt me zeker een argument. Maar dat kom ik ook tegen bij de kliniek om de hoek. Waar jonge dames de boel draaiend houden, maar af en toe ook moet bevallen of bemoederen. Dat helpot niet mee voor de continuiteit…

    Like

  • Toen wij de helaas verloren katten qua rekeningen eens hadden geteld bleek dat het toch wel een rib uit het lijf had gekocht. Omdat bleek dat met name de particulieren die ons de nieuwe kittens leverden, afkomstig uit twee verschillende plaatsen overigens, gebruik maakten van die tuincentra, vonden we dat een prima tip. Ging ook voor reguliere zorg prima. Tot we ineens aanliepen tegen de geschetste situaties. En daarna werd het alsnog duur….

   Geliked door 1 persoon

 3. De dierenkliniek waar wij met onze hond Stef naar toe gaan staat bekend als een van de duurste in de omgeving. Maar ook als een van de beste, er is laatst een heel televisieprogramma aan gewijd. Dus dan maar een slikken als je de rekening ziet….

  Like

  • Voor onze hond indertijd was een d.a. in een zustergemeente ons vaste adres. De hond vond het daar prachtig. Kreeg koekjes en rende naar binnen. Bij de toenmalige d.a. hier om de hoek (voor de kliniek werd overgenomen door de nieuwe lichting waar we nu ons vertrouwen weer aan geven) wilde hij echt niet naar binnen. En het beestje werd 16,5 jaar oud. Dus het onderhoud was goed….:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.