Hoezo integratie??

Stel je deze situatie eens voor. Uw meninggever, toch een geboren en getogen Amsterdammer besluit om hem moverende redenen naar Rotterdam te verhuizen. Een op zichzelf ondenkbare en wonderlijke gedachte maar voor dit verhaal wellicht aardig illustratief. En als hij dit dan heeft gedaan en een half jaartje aan de Nieuwe Maas zetelt hangt hij de Ajax-vlag buiten en begint af te geven op de Rotterdamse samenleving. Dit deugt volgens hem niet en dat ook niet. Hij wil dat men in supermarkten Amsterdamse uitjes gaat verkopen en ook dat Johnnie Jordaan meer aandacht krijgt bij TV West. Ik denk dat ik dan op zijn minst met afkeer wordt bejegend als het al niet verder gaat in die stad van meer daden dan woorden. Als omgekeerd een Rotterdammer Amsterdam beledigt levert dat uiteraard ook allerlei strijd op. Nederlanders blijken dan best lange tenen te bezitten. Nu neem ik u als ander voorbeeld mee over de grenzen. Ik ga naar Turkije en vestig me daar. (ook ondenkbaar uiteraard…) Wat ik daar van meet af aan wil is dat mijn woonomgeving wordt aangepast opdat ik daar een katholieke kerkdienst kan bijwonen en dat mijn buren mijn taal moeten gaan spreken.

Ik verwacht dan ook nog dat mijn gedrag respect krijgt van de lokale bevolking. Zie je het voor je? Wonderlijk genoeg is dit in ons land wel het geval bij veel nieuwkomers. Zoals ik onlangs weer mocht zien en horen bij de revival van het aardige programma over de Akbarstraat in Amsterdam-West. Waar een ‘deskundige’ uitgebreid de tijd krijgt om uit te leggen dat de voor 85% uit allochtonen bestaande wijk vooral was mislukt omdat de Nederlanders geen moeite deden zich aan te passen. Huh?? Opvallend was ook dat allerlei sociale aspecten werden opgevoerd als oorzaak en reden, maar dat men het dominante islamitische geloof en alle culturele aspecten daarmee verbonden volledig buiten beeld hield. Mensen die daar woonden spraken na soms 40-50 jaar hier wonen de taal nog steeds niet. Je wordt er echt moedeloos van. Wat is Nederlanderschap dan precies? Nou dat wat is opgebouwd in de loop van de geschiedenis, bevochten soms. Een liberale, vrijzinnige maar soms ook wat kleinzielige gemeenschap waarin iedereen samen wel het gevoel heeft Nederlander (of specifieke stedeling) te zijn. Waarin we soms met respect met elkaar omgaan en de kerk 50 jaar geleden als culturele hoofdstroming buiten de deur hebben gemikt.

We zijn blank, zwart, licht getint, geel, rood, Europees, Chinees, Afrikaans of wat ook, maar toch vooral samen Nederlands. Mits je maar integreert. En dat kan alleen als je de taal leert, de geschiedenis respecteert en een bijdrage levert aan de samenleving die jou opnam. Gek genoeg namen we (willekeurige volgorde) Molukkers op, Indische Nederlanders, Spanjaarden, Italianen, Fransen, Russen, Polen, Tsjechen, Hongaren, Iraniërs enz. enz. Vaak volledig opgegaan in die Nederlandse samenleving. Maar juist met bepaalde groepen wil dat maar niet lukken. Het waarom zit hem vast ergens in de wil om er iets van te bakken hier. Die wil is er wel, maar integratie is ook trouwen en kinderen krijgen. Over en weer zonder geloofsgedoe. En daar gaat het fout. Dus kan integratie niet van twee kanten. Of je moet bedoelen dat wij Nederlanders allemaal de islam gaan aanhangen. Kijk, en dat is een stapje te ver. Kortom…Er is veel werk te verrichten nog….En daarbij zijn uitgestoken handen nodig. En verlaging van opgeworpen drempels. Pas dan is sprake van succesvolle integratie….toch?

 

10 thoughts on “Hoezo integratie??

 1. Zucht…. ja hier kan ik alleen maar héél diep bij zuchten omdat het zo waar is. En ik heb het zien gebeuren in ons vorige huis ( dat we onder de waarde moesten verkopen) . Waar de overheid ( al meer dan 30 jaar geleden) alle communicatie in in vier talen liet bezorgen , met helemaal onderaan ook in het Nederlands. Waar inderdaad niemand moeite deed zich in het Nederlands verstaanbaar te maken en er maar van uitging dat wij ons wel verstaanbaar konden maken in een heleboel talen.
  Uiteindelijk waren wij de mensen die ontheemd raakten , niet de vreemdelingen en inderdaad, dat was ons “eigen schuld” omdat wij niet genoeg moeite deden en voornamelijk volgens onze eigen cultuur wilde blijven leven qua eten en moraal. De overheid vónd het heel belangrijk dat mensen hun eigen cultuur konden beleven maar dát gold slechts voor mensen die uit een andere cultuur kwamen, voor ons was dat blijkbaar niet zo, wij moesten ons meer aanpassen om het de nieuwkomers makkelijker te maken.

  Like

  • Het zijn vooral de linkse stromingen die nog steeds de ‘verrijking’ van onze samenleving predikken, zelfs tegen beter weten in.Maar een ding is zeker, we zullen nu eisen moeten stellen aan kwaliteit van de binnenstromers, en iets meer moeten vragen dan geven. Niemand zit te wachten op een nieuwe islamitische dictatuur omdat we zelf te slap waren om daaraan grenzen te stellen.

   Like

 2. Europa is één groot vluchtelingenkamp geworden die de samenleving danig uit zijn of haar evenwicht haalt. Er is ook wrijving tussen verschillende groepen vluchtelingen van diverse afkomst. Het wordt er dus niet beter op. Hoe het verder gaat weet ik niet, maar een goed gevoel heb ik er niet bij.

  Like

  • Jezidi-vrouwen, verkracht door IS, slaap gemaakt door terreurvrouwen, gedwongen tot sekswerk en zo meer, gevlucht en uiteindelijk in Europa of NL terechtgekomen worden bedreigd door Islamitische aanhangers van IS die ook hierheen ‘vluchtten’. Met als resultaat dat die vrouwen worden uitgewezen en de IS-beulsvrouwen worden verwelkomd alsof het onze dochters betreft. Is mij niet uit te leggen…

   Geliked door 1 persoon

  • Als je bedenkt dat in de meeste steden het aantal immigranten (ik spreek specifiek niet over vluchtelingen, dat is een andere categorie m.i.) intussen zo groot is dat ze de helft van de bevolking uitmaken snap je dat het een zorgelijke ontwikkeling is. Vooral omdat de kanslozen voor asiel niet worden uitgezet en ook nog eens illegaal gaan leven hier en meestal met criminaliteit hun boterham verdienen. Het platteland blijft er niet van verstoken vrees ik…

   Like

 3. Gezien het feit dat er meer en meer discriminatie is, al jaren trouwens, heb ik altijd eerlijk tegen de asielzoekers waar ik mee werkte gezegd dat ze de optie terug te keren zodra het veilig was hè, niet per direct af te wijzen. Ik denk dat we qua ruimte het maximum bereikt hebben omdat er in de grote steden die jij noemde (pleurt op met je Amsterdam) geen betaalbaar huurhuis meer te vinden is.
  Persoonlijk vind ik dat we met respect met elkaar om moeten gaan en als je niks met ‘buitenlanders’ te maken wil hebben dan moet je hun voedsel niet eten (generaliserend blijft er niet heel vele over), vooral niet met ze praten en zeker niet over hen zeiken maar op de regering die zo gezellig bezig is.

  Like

  • Als grote-stad-bewoner ben ik wel iets gewend. Het gaat niet om het begrip buitenlander, maar om het gebrek aan de wil er hier iets van te maken soms. En uit mijn voorbeelden valt op te maken dat ik meen dat wie bewust de keuze maakt naar onze welvaartsstaat af te reizen en hier een nieuw bestaan op wil bouwen, ook de plichten moet accepteren die daarbij horen. Wie zijn eigen cultuur/taal/geloof boven alles blijft stellen zal nooit integreren. Daarbij is discriminatie helaas niet voorbehouden aan blanken of zo. Het zit in alle volkeren. Engelse tegen Ieren of Schotten, Nederlanders en Belgen, Amerikanen en Latino’s en natuurlijk de wonderlijke stedenstrijd tussen bewoners van grote steden. Discriminatie op ras is nooit goed, maar komt overal voor. Geldt ook voor de discriminatie van vrouwen door mannen. En daar raakt het dan toch weer mijn verhaal hier….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.