Leven met de vliegende pijl – 19 – Nieuwe neuzen!

Ergens in de jaren tachtig werd duidelijk dat de tot dan geleverde Skoda-modellen met worm en rol stuurinstallaties en de nog uit de jaren van de 1000MB stammende bumpers toe waren aan een facelift. Een stevige meteen die ergens in 1984 werd ingezet. De toenmalige Skoda’s kregen een totaal nieuwe neus, kunststoffen bumpers, andere binnenbekleding, en een veel beter aanvoelende tandheugelinstallatie voor de bestuurde wielen van de luxere modellen. Doordat die wielen ook wat verder uit elkaar werden gezet, verbeterde de wegligging opmerkelijk, al werden die wagens in die jaren nooit echte liefhebbersauto’s. Maar voor de gemiddelde Skodakoper, vaak afkomstig uit andere wat goedkopere merken, was dit een enorme stap vooruit. Daarbij kwam nog eens dat naast de serie 105/120 nu ook een 130 werd geleverd, die o.a. positief opviel door een zelfde achterasconstructie als de aloude Rapid Coupe.

En om het nog mooier te maken kwam er ook een S130G Coupe, die ook weer als Rapid in de prijslijst verscheen en geweldig reed. Door de 1300cc motor was het ook bepaald een vlotte wagen die flink wat nieuwe klanten wist te trekken voor het merk. De kritieken vanuit de autojournalistiek werden er, als verwacht, niet meteen veel beter door, maar men werd wel iets milder in het oordeel. De Skoda’s stuurden veel fijner, het geluidsniveau in het interieur was, mede door een voor sommige modellen beschikbare vijf-versnellingsbak, verlaagd, en die nieuwe neuzen zorgden voor een sterk gemoderniseerde blik. De verkopen bleven op niveau, ook bij ons in het dealerbedrijf, al zochten we wel als managementteam van het dealerbedrijf naar verbreding van het totale gamma. Juist voor klanten die ‘iets anders wilden dan een Skoda’. En dat waren er best veel…. Maar voorlopig had Skoda weer een paar jaar haar zaakjes voor elkaar en het moet gesteld, de kwaliteit was nu op behoorlijk peil voor een fabriek uit die streken. Wordt vervolgd! (Beelden: Yellowbird archief)

19 thoughts on “Leven met de vliegende pijl – 19 – Nieuwe neuzen!

 1. Maar dat gaat voorbij aan de insteek dat ik mijn verhaal wil vertellen. Hoe ik er bij kwam om te gaan voor een merk met een zekere lading in het verleden. (Al dan niet verdiend). Over die genoemde onderwerpen heb ik tien jaar geschreven op het autoblog dat vorig jaar de poorten sloot. Maar dat ooit 2,2 miljoen lezers trok. Ik schreef daar per week 26 verhalen, waarbij nieuwe ontwikkelingen niet werden gemeden. Ook al ben ik best kritisch op een aantal daarvan. Maar dat zal de kennis en ervaring zijn die maakt dat ik enige terughoudendheid ken. Overigens, in een van de toekomstige hoodstukken komt een Skoda voorbij die elektrisch reed. Die was 25 jaar geleden al leverbaar en stond toen met mij er naast op de AutoRAI.

  Like

  • Jouw verhalen lees ik met plezier.

   Maar juist daarom is het interessant om jouw mening te lezen gericht op de toekomst.
   Jouw enthousiasme over de in het verleden opgedane ervaringen ken ik.
   Maar over de huidige tijd en de toekomstige ontwikkelingen vind ik jou vooral zuur, behoudend conservatief en zelfs reactionair.
   Terwijl jij in jouw jonge jaren volgens mij alle nieuwe technische ontwikkelingen met veel plezier hebt begroet en hebt uitgedragen.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • En dan ook nog afsluiten met een vriendelijke groet. Voor de goede orde, wellicht ten overvloede, mijn commentaren zijn niet zuur maar realistisch. Dat mankeert nog wel eens in de linkse kerk. Waar men de piertjes belangrijker vindt dan de mens. Waar je met een afwijkende mening meteen in een hoek wordt gezet als zijnde conservatief etc. Vooor mij is 1 en 1 gewoon 2. Bij GroenLinks is dat 5! De partijleider kan niet rekenen zoals al meerdere malen bewezen. Maar wel van alles oreren wat het gewone volk (vroeger de basis van die stroming) geld moet kosten. Om de eigen belangen er door te drukken. Ik ben voor de goede orde als professional voor de mobiliteit van mensen. Voor de vrijheid die daarmee van doen heeft. Geen extra restricties, geen belastingen. Maart wel belonen voor mensen die het anders kunnen organiseren. Als je zoals jij in het onderwijs zit en nooit iets anders deed en daarbij nog om de hoek van je werk woont, is alles simpel. Maar er zijn mensen die door omstandigheden verder weg wonen, geen goed OV krijgen aangeboden en dus per auto of motor reizen. Niks mis mee. Elektrische auto’s zijn pas een alternatief als ze rijden op echt groene stroom. Wat nu niet zo is! Daarbij zijn de meeste van die wagens onbetaalbaar voor gewone mensen, en ook niet in staat om een beetje afstand af te leggen. Hoezo alternatief?? Het klimaat is aan het veranderen. Maar de conclusie dat dit door de mens komt en dat die daarvoor moet worden bestraft is niet mijn mening. Wel belonen voor goed gedrag! Maar helaas. GroenLinks bestuur in Amsterdam blijkt in de praktijk een ramp! Voor het toerisme, het economische belang, Schiphol etc. Ik zie daar dus niks in. En heb idd ook niks met een open-grenzen-beleid voor economische immigratie. Zoals de malloot Klaver voorstelt. Sorry, noem dat maar zuur, ik zie er niks in. Maar jij maakt zaken persoonlijk. Deed je al op Linkedin, maar nu ook hier. Dat gaat leiden tot een breuk. Fatsoen is een groot goed. En ik wil dat graag bewaren. Mocht je commentaren blijven geven met een persoonlijke inhoud ga je naar de spambox. Geen propaganda hier. En al helemaal niet op mijn vervolgverhaal wat een heel andere insteek kent. Past dat niet? Dan toedeledoki. Zo wel, ook mijn vriendelijke groeten…

    Like

   • Waarom op mijn reactie een hele tirade tegen Jesse Klaver en/of GroenLinks komt begrijp ik niet. Voor Amsterdam-ZuidOost, maar vooral voor haar bewoners maak ik graag en veel reclame.
    Jesse Klaver zegt mij niet zo veel. Daar schrijf ik niet over. Incidenteel geef ik aan dat ik een GroenLinks lid ben en dat ik een trouwe kiezer ben. Maar jij leest en volgt mijn blog al langer. Je weet dus dat mijn horizon veel verder gaat dan alleen maar politiek.

    Ja. ik ben persoonlijk in mijn blogposts en in mijn reacties. Maar persoonlijk zijn is toch de enige manier van leven? Meelopers en weglopers zijn er al veel te veel.

    Ik zou het jammer vinden als jij mij blokt!

    Vriendelijke groet,

    Like

  • Het merk was ooit, ik beschreef dat al, een voor hoge heren in de hele wereld. De communistische overheersing van het land Tsjecho-Slowakije was bepaald geen verbetering van de situatie. Integendeel. Pas na 1989 toen het land weer gewoon vrij en ‘kapitalistisch’ was kwam de kentering ten goede en kon men verder op de vooroorlogse weg. Intussen is het een top-10 merk waarmee echt rekening gehouden moet worden.

   Geliked door 1 persoon

 2. Rob Alberts – Tijdens een discussie over het milieu op jouw eigen blog werd ik zelfs door een van je volgers aangepakt. IK gaf namelijk geen inhoudelijke reacties of feiten. Het gaat dus wel degelijk om een verschil van inzicht op het gebied van milieu en andere zaken die GroenLinks op de agenda heeft gezet van haar groene politiek. Daarop heb ik mijn reacties alsnog gegeven. Met feiten, met namen van auteurs, data, beelden. En toch wordt mij van alles en nog wat verweten. Inhoudelijke discussies behoren tot de democratie. Zeker. Maar wel met respect voor die meningen. Ook als die anders zijn. Ik heb jou nog nooit persoonlijk aangepakt, dat is beneden mijn waardigheid. Waarom ook. Maar ik zal nooit buigen voor mensen die me een mening op gaan dringen omwille van het ‘zeker weten’ of ‘eeuwige gelijk’. Wat wit is blijft wit en dat geldt ook voor zwart. Zoals ene Piet….. Hoe dan ook, ik houd je hier graag als gast en je mag uiteraard een mening verkondigen. Maar graag zonder verwijten of LOI-analyses. Want die cursus heb ik zelf ook gedaan. En daarmee is heel wat te bereiken als het moet….Blocken doe ik pas als het niet op niveau blijft hier…

  Like

  • De discussie die jij aanhaalt heb ik gevolgd.
   Dat jullie hierin duidelijk van mening en inzichten verschillen heb ik ook gemerkt.

   Of de bedoelde persoon lid is of sympathisant van GroenLinks is weet ik niet.
   Het ging volgens mij vooral of er sprake is van een klimaatsverandering, of dit door menselijk ingrijpen komt en of het menselijk ingrijpen veranderd kan worden.
   GroenLinks en/of Jesse Klaver zijn volgens mij niet bij de argumentaties genoemd.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.