Eenzaam

DecemberdipJuist in deze periode van het jaar is het fenomeen eenzaamheid best een probleem. Veel mensen hebben daar mee te maken, lijden er onder of zijn domweg zo diep weg gezonken dat ze bijna geen uitweg meer zien. Gezelligheid overal, lichtjes, cadeautjes, maar voor sommigen geen automatisme. En dat is triest. Onlangs zag ik een reclamespotje van de Duitse supermarktketen Edeka die daarin wees op de positie van ouderen die het moeten stellen zonder aandacht van hun kinderen en daardoor bijna in afzondering door deze maand vol festiviteiten heen moeten. De betrokken hoofdpersoon bedacht een list. Hij stuurde een overlijdensbericht, waarop zijn kinderen en kleinkinderen ineens wel tijd hadden en allemaal tegelijk op zijn adres aankwamen. In het mooie pak of dito jurk. Tot grote verrassing van de gasten bleek pa springlevend, had de tafel gedekt en lekker eten gekookt. Hij stelde in zijn finale zin, dat hij niet meer wist hoe hij zijn familie bij elkaar moest krijgen. Het geeft te denken. Clock quarter to three

Wij mensen zijn altijd druk, we hebben geen tijd, we willen geen gedoe aan ons hoofd. Maar er zijn mensen die echt gillen om een beetje aandacht, die we niet zien in onze zucht naar comfort of luxe en carrière. Familie en sommige vrienden lijden hieronder, al melden ze zich vaak niet. Beter gesteld, juist de echt eenzamen melden zich niet. Die hebben het al opgegeven. Soms kom je ze wel eens tegen. In de supermarkt, in een winkelcentrum op een bankje of…al kan ik daar uit eigen ervaring niets zinnigs over zeggen, in de kroeg. Je moet ergens je verdriet(jes)kwijt. Is eenzaamheid hetzelfde als alleen zijn? Nee! Sommige mensen die alleen zijn voelen zich niet eenzaam, andere mensen zijn niet alleen en voelen zich toch eenzaam. Omdat ze niet gezien worden, niet gehoord, omdat hun mening er niet toe doet!

road closedHele tv-programma’s worden er aan besteed, zonderlinge mensen soms, maar in de meeste gevallen heel normale mannen en vrouwen die gillen om een beetje aandacht. Soms komt die eenzaamheid overigens niet door verdriet in een persoonlijk leven. Kan ook zijn dat ze als jonger mens anderen verdriet deden en daardoor door God en iedereen verlaten zijn geraakt. Robert Long zong er ooit eens een liedje over met een doeltreffende tekst. Naar ik meen over Juffrouw van Dam waar nooit eens iemand kwam. Maar die in haar jonge leven een etter van het zuiverste water was geweest. Dat kan ook, maar laat ik hopen dat die dames en heren de echte uitzondering vormen. Naar de rest mag best eens wat meer worden omgekeken. Want eenzaamheid lijkt mij vreselijk!

4 thoughts on “Eenzaam

 1. Het is een moeilijke situatie waar men alleen niet uit geraakt. We weten nooit precies hoe mensen eenzaam worden. Gelukkig wordt er steeds meer en meer aandacht aan geschonken.
  Kerst is het uitgelezen tijdstip om eenzaam te worden met al dat opgefokt geluk en glitter. Ik doe er niet aan mee en zal me die dagen ledig houden met de dingen die ik anders ook doe.

  Like

 2. Eenzaamheid is inderdaad iets vreemds omdat je juist heel eenzaam kunt zijn tussen veel mensen maar dus óók als je alleen bent. Het vervelende is dat sommige mensen de eenzaamheid des te meer voelen wanneer ze, na een paar uur warme aandacht, weer alleen zijn. Soms kiezen ze daarom voor liever géén aandacht.

  Like

 3. Het spotje heb ik gezien, ik weet niet wat ik er van denken moet. Goedbedoeld, denk ik.
  Eenzaamheid lijkt me iets heel ergs. Toch moet je voorzichtig zijn met een oordeel. Onze beider ouders waren liever alleen met de kerstdagen dan dat ze moesten opzitten bij een van ons. Ze vroegen of wij af en toe een uurtje kwamen buurten bij hèn. Dat brak hun dag en iedereen was opgelucht.

  Like

 4. Eenzaamheid is ook vrelijk. Zeker in deze tijd van het jaar. Ik denk dan ook dat de persoon die vanmiddag bij ons zich voor de sneltrein wierp ook geen andere uitweg zag. En dat is heel triest.
  (En traumatisch voor degene die het hebben zien gebeuren of moeten opruimen…..)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.