Dag van de Koning…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls u dit leest loop ik al in het oranje rond. Niet omdat ik zo koningshuisgezind ben hoor. Nee, dat zeker niet, als vind ik die Maxima wel de moeite van het aanbidden waard. Maar dit terzijde. Nee, Koningsdag, voorheen gewoon Koninginnedag, vier ik met groot enthousiasme. Immers, dan gaat een groot deel van Nederland los, komt uit haar schulp, laat zien dat het niet alleen maar moppert op alles wat niet deugt maar ook kan genieten van ons aller samenzijn. In kleur verbonden, al valt me vaak wel op dat het de oer-Nederlanders zijn die kiezen voor de kleur oranje waar veel van de relatieve nieuwkomers toch gereserveerder zijn in hun uitingen. Wat hen allen echter wel bindt is dat de vrijmarkten voor velen werken als een magneet. Al vroeg in de ochtend (in sommige steden ‘s-nachts..) lopen hele drommen mensen de koopjes langs en schaffen zich aan wat anderen nu net van zolder hebben gehaald. Aan beide kanten wordt vaak geglimlacht om die handel en soms zijn het kinderen die zo een centje bijverdienen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat vorig jaar nog hip en trendy was, ligt vandaag te koop op de vele matjes (al dan niet onder afdekzeiltjes) die zijn uitgestald op de straten in de grote steden. Mijn interesse in het fenomeen werd pas echt gewekt in de jaren tachtig. Toen ik op sommige van die markten dingen vond die ik nu nog koester, maar toen nog voor een relatief prikkie kon vinden. Onze polderstad was het toneel van veel ex-Amsterdammers die op een of andere wijze wel af wilden van hun oudere spullen. En de gedreven hobbyist en verzamelaar weet dan zijn slag wel te slaan. Later verbreedden wij ons blikveld en zagen dat als je in Amsterdam bepaalde wijken in trekt je ook heel aardig kunt slagen voor weinig. ‘s-Middags wordt het dan genieten van de sfeer in het centrum van onze hoofdstad. Met een hapje en een drankje.

Nee mevrouw...ik neem u niet mee naar huis!En tijdig weer terug thuis. Niet alleen voor het lossen van de spullen (doen we tussentijds ook vaak) maar ook om de voeten nog wat bij te laten komen van al dat geslenter. Dan bekijken we met een lekker glaasje in de hand de avonturen van onze vorst. Alleen snap ik nog steeds niet dat hij de datum voor deze leuke dag heeft verplaatst. Niks mis met de 30e april, gewoon duidelijk toch? Een gereserveerde dag in de agenda! Nu de 27e, gelukkig heb ik hem in de digitale herinneringslijsten staan. Om niet te vergeten. Mocht u me dus missen, ik ben op strooptocht. Elders doe ik morgen verslag van het succes van al dat gezoek en het onderhandelen over de prijs……Veel plezier allemaal!! En van harte met onze vorst natuurlijk!

8 thoughts on “Dag van de Koning…

 1. Nou wat mij betreft zie je dat toch verkeert. ik gruw van Koningsdag, en niet vanwege het koningspaar maar juist om ál die dingen die jij opsomt. Afschuwelijk dat ons héle dorp onbegaanbaar is door alle zooi die de mensen op straat uitstallen. In oranje zul je me niet aantreffen en ik heb de gelegenheid waargenomen eens rustig langs de bollenvelden te rijden….vér van alle “feest”gedruis!

  Like

  • IK ben niet alleen gek op al die leuke aanbiedingen voor weinig, je bent verzamelaar of niet, maar ook op de sfeer. Nu kom ik zelden in het centrum van Amsterdam, we bewegen meer aan de randen van dat drukke gebied, maar dan is het gezellig genoeg. Gelukkig val ik niet op, oranje speelt dan best een dominante rol bij de kleding. Maar die ene keer per jaar….het moet mogen!

   Like

 2. Ik ben heel benieuwd waar je allemaal mee thuis gekomen bent Leo. Kennelijk met heel veel spullen zodat je nog geen tijd hebt gehad er een logje over te maken. Jullie hebben vast een héél groot huis waar je al die verzamelingen een plek moet geven:-)

  Like

  • Ik beschrijf veel van wat ik vond op mijn Facebookpagina#de verzamelgroepen. Daar is men uiteraard zeer geinteresseerd in de schatten die door het hele land zijn gescoord. Mijn vondsten waren van recordomvang. Nog nooit zo goed geslaagd…

   Like

 3. By the way, wij gingen naar Ikea. Heerlijk rustig overal, ook op de snelweg. Verrukkelijk, heel Nederland was elders aan het koekhappen hahaha. Ja ik weet wel dat dat dan eindelijk is afgeschaft… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.