Bootjes

Vluchtelingen - 1Natuurlijk snap ik ook wel dat een land of continent waar kennelijk het geld aan de bomen groeit en je soms niets hoeft te doen om toch in leven te worden gehouden grote aantrekkingskracht heeft op lieden die normaal gesproken beter in eigen land of dorp kunnen blijven. Maar de wereld is veranderd. Ondanks alle ontwikkelingssteun die landen als Nederland door de jaren heen hebben  gestopt in de bodemloze put die Afrika heet, blijft de armoede daar schrijnend en zoeken mensen hun geluk alsnog in het rijke Europa. Wellicht zouden ze nog liever naar Amerika trekken, maar dat is slechts een reisje van een paar duizend kilometers te ver. Dus trekken ze naar de zwakke plekken in de vroeger zo goed bewaakte regio’s van Noord-Afrika. Lybie is sinds het vallen van de familie Khadaffi (met steun van Europa n.b.) een gatenkaas en de daar levende handelaren in geld, goed, en mensen verdienen goud aan de export van dit soort wanhopige lieden. Onder het mom van ‘vluchteling’ zijn komt men onze kant op en overspoelt men de stranden van Malta of Italie. Hoopt op een uitzonderingspositie en een persoonlijk beter leven. In de praktijk slaagt 99,5% daar niet of nooit in, het is al een wonder als ze binnen de grenzen van Europa geraken.

Vluchtelingen - 2Want met een paar honderd mannen op een wrak bootje over de Middellandse Zee heen varen richting het beoogde doel is levensgevaarlijk. Men weet dit, neemt het risico en betaalt er grof geld voor. Tot zover het verhaal van de lieden die het maar blijven proberen. Naar verluid wachten nog ruim een miljoen van deze ‘vluchtelingen’ op een kans over zee naar Europa te komen. Anderen, veelal Syriers, Eritreers of Irakezen, proberen het via land. In vrachtwagens, busjes of in de kofferbak van een luxe auto bestuurd door een principeloze scharrelaar. Voor hen die oorlog willen ontvluchten, verkrachting, of zelfs de dood door de barbaren heb ik wat meer begrip. Maar wat ik niet snap is dat de landen om die brandhaarden heen zo weinig doen voor deze mensen. Hoeveel vluchtelingen zijn welkom in Saudi-Arabie? In Iran? in Dubai? Veel dichterbij, maar geen favoriet reisdoel. Nee, Europa moet het worden en als het aan de hier actieve pressiegroepen ligt komt het overgrote deel ook nog naar het piepkleine Nederland. Dat snap ik dan helemaal niet. Immers, ons land neemt elk jaar officieel 28-30.000 mensen op met een status, maar de officieuze cijfers liggen op veel hoger niveau.

Vluchtelingen - 3Juist dezer dagen is de discussie gaande over wat je nu toch aan moet men mensen die onder valse voorwendselen hier zijn gekomen, geen toegang kregen, maar toch willen blijven. Als het aan de lobbyisten ligt blijven deze lieden ook allemaal hier. Daar kent men de voorkeur voor het generale pardon. Tienduizenden kregen zo toegang tot ons koninkrijk. Gezinshereniging zorgde voor een veelvoud van dit cijfer. En dat kost ons miljarden. Maar daarover babbelen de veelal zgn. progressieve voorstanders van open grenzen zelden of nooit. Geld is slijk der aarde en wat van anderen komt kan jij toch mooi uitgeven? Nogmaals, ik ben niet voor de verdrinkingsdood van mensen die er alles voor over hebben hierheen te komen voor een beter leven. Ik ben wel voor een strengere bewaking van onze grenzen en de normen en waarden die hier gelden. Lastig blijft wel hoe je die mensen in eigen omgeving datgene kunt bieden wat ze hier eigenlijk zoeken. Ontwikkelingshulp bleek het antwoord niet, massa-immigratie is dat ook niet. Wat dan wel? Laten we daarover nu eens van gedachten wisselen dan. Wie weet komt het gouden ei wel uit de kip voordat die geslacht wordt…

16 thoughts on “Bootjes

 1. Als al het geld van deze wereld eerlijk verdeeld werd over alle mensen, dan bestond er geen armoede en hoefde niemand door nood gedwongen te emigreren, maar ik weet ook wel dat dit een utopie is, want zo werkt het niet op deze hebzuchtige wereld. Maar het zou inderdaad Saoedi- Arabië goed staan als ze wat aan armoedebestrijding deden onder geloofsgenoten, want ze zouden het zelf niet eens merken als ze hier miljarden per jaar aan zouden besteden.

  Like

  • Het probleem is tweeledig. Aan de ene kant de corruptie en armoede in Afrika. Daar stortten wij tientallen miljarden aan ontwikkelingsgeld, en de andere westerse landen ook, maar dat bracht geen welvaart. Integendeel. Dat is ook niet het interessegebied voor de rijke oliestaten. Die kopen weliswaar hun bestaan af bij de extremisten, maar zien de vluchtelingen als een te grote last. En dat zijn echte vluchtelingen, mensen die met miljoenen in tentenkampen samen leven onder vreselijke omstandigheden. Bedreigd door IS en andere barbaren. Maar deels zijn die weer gefinancierd door staten als Qatar. Men schuift al die mensen liever op het bordje van Europa….om welke politieke of geloofsagenda ook…

   Like

 2. Heel deze kwestie draait rond de “islam”, Die mensen komen naar hier om een veilig en leuk leventje weg van het juk van de sharia. Wanneer ze via via dan toch hier geraken beginnen ze na enkele jaren de cultuur die ze ontvlucht zijn hier uit te dragen en als de kindjes groot geworden zijn gaan ze terug om de jihad uit te vechten . Met zo’n ingesteldheid zullen ze zeker en vast niet naar andere landen in het midden oosten vluchten want ook daar regeert Allah.
  Ik moet ook walgen van al die gammele boten vol vluchtelingen die hun laatste cent aan de maffia gegeven hebben om hopelijk in het westen te geraken, Dat zo’n boot dan zinkt met man en muis is pure winst voor die schurken.

  Like

  • De potentiele jihadisten zitten meestal niet in die bootjes. Die komen wel via andere wegen deze kant op. IN die bootjes zie je vooral Afrikaanse mannen, enkele Eritresche gezinnen, maar weinig islamieten. Maar feit is dat ze idd liever kiezen voor dat vrije denken in Europa dan verder leven onder het juk van de sjariah. Moet ons, als westerlingen, toch ook iets vertellen…

   Like

 3. Wat in iéder geval moet gebeuren is met srakke hand zorgen dat het “gemaksignaal” verdwijnt door de regels te handhaven en de steeds maar hernieuwde procedures af te schaffen.
  Dan flink de bezem door de “immigratieindustrie” die zich klem verdiend en natúúrlijk blijft zorgen dat ze “werk”houden. Véél zorgvuldiger bepalen wie écht vluchteling is.

  Like

  • Voor mij is een vluchteling iemand die bedreigd wordt om afkomst, sekse, geloof, of bijvoorbeeld seksuele voorkeur (homo/lesbo) dan wel door oorlogsgeweld geen kant meer op kan. Economische vluchtelingen behoren daar niet toe. En juist die groep verpest het inzicht voor de rest. Uitgeprocedeerde asielzoekers behoren tot de economische groepen, doen alsof ze behoren tot de echte vluchtelingen, en daardoor het overzicht voor de IND erg lastig maken. Als je dan idd nog wordt geholpen door de actieve vluchtelingenlobby in dit land die het liefst ziet dat wij ons land en de welvaart niet delen, maar gewoon overdragen aan al die lui, dan weet je waar het probleem zit…

   Geliked door 1 persoon

 4. De feitelijke aantallen van de mensen die ons land binnen komen liggen toch een stuk lager.

  De hulp die wij in de betrokken regio’s organiseren is nog kleiner.

  De hoeveelheid wapens die wij produceren en verkopen levert onze bedrijven nog steeds miljoenen op.

  Bezorgde groet,

  Like

  • Zij die ons land binnenkomen als in geaccepteerd en geintegreerd zullen ergens bij de 30.000 liggen qua aantal. Maar er zijn er heel wat meer die op voorhand de illegaliteit in duiken om hier hun ding te doen. Onoverzichtelijk. Economische vluchtelingen die de boel in de war gooien en ons afstandelijk laten zijn t.a.v. echte vluchtelingen die tijdelijk onderdak moeten krijgen om zo even in vrede en veiligheid te kunnen leven. Maar als het uitgangspunt is dat iedereen maar moet kunnen binnenkomen en ook blijven spreken we over een grote volksverhuizing en dat kan ons land echt niet aan. Zorgkosten zijn bijvoorbeeld niet voor niets enorm gestegen….

   Like

   • De Zorgkosten worden nauwelijks door onze buitenlandse gasten beinvloed.
    De medische mogelijkheden, bevolkingsopbouw, arbeidskosten en de organisatie bepalen de kostenoverschrijdingen.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • @Rob – Als je tienduizenden illegalen in huis hebt die ook zorg nodig hebben en dat geleverd krijgen omdat dit humaan is, moet dat ergens door betaald worden. Gaat via de algemene middelen van de verzekeraars die daarna de premies verhogen of de eigen risico’s voor hun polishouders. Zelfde geldt voor de druk op de huisvesting, mensen moeten ergens wonen. En krijgen voorrang. Onlangs nog aangehaald door gemeenten. En dat gaat ten laste van woningzoekenden uit eigen land die al jaren moesten wachten op toewijzing. Hoe je het ook wilt benaderen, massa-immigratie is een dure hobby en het is maar de vraag wat het uiteindelijk oplevert. Dit staat los van vluchtelingen, ik blijf die scheiding er even in houden voor de zuiverheid van discussie….

    Like

 5. Turkije herbergt 1.750.000 vluchtelingen, Iran 980.000, Jordanië 736.00. Het is dus bepaald niet zo dat het arme Nederland de zwaarste last van deze ellende te dragen krijgt.
  Saudi-Arabië, Kuweit en de Emiraten hebben maar heel weinig vluchtelingen opgenomen, maar sturen geld.

  Like

  • Qatar steunt IS, Saudi Arabie de regering van haar zuidelijke buurman Jemen mits die maar soenitisch blijft. Iran steunt de opstandelingen daar. Maar of ze echt veel geven om de vluchtelingen die daar in de knel zitten als ze niet behoren tot de geloofsrichting die past bij de heersers is maar de vraag. De rol van de Turken is buitengewoon twijfelachtig. Daar is men wel heel terughoudend t.a.v. de barbaren van IS. Zelfde geloof, en begrip voor hun strijd tegen het nog meer verfoeide regime van Assat. Politiek heeft nog nooit een menselijke kant gekend…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.