Parijs; schuld en boete!

HPIM4394De vreselijke gebeurtenissen in Parijs van afgelopen week kennen vooral verliezers. De democratische rechten van alle burgers zijn al snel aangetast, de daders hebben hun eigen achterban in een kwaad daglicht gesteld en onze privacy kon wel eens extra worden aangetast door alle tegenmaatregelen vanuit de diverse regeringen. Maar, nog veel opmerkelijker vind ik zelf de schuldvraag. Niet dat men bijvoorbeeld ook in ons land twijfelde aan wie er aan de trekkers van de AK-47’s trok bij de moord op 17 onschuldige mensen. Nee, het gaat meer om aanleiding en gevolg. Tot mijn stomme verbazing zag en las ik dat men in ons land vanuit de bekende elitaire kring wijst naar mensen als LePain of Wilders. Die zetten aan tot haat tegen moslims en daardoor raken jongeren gefrustreerd en gaan dan vechten tegen Assad in Syrië of de Sjiieten in Irak en komen daarna terug naar ons land. En dan worden ze daar afgewezen, willen alsnog erkenning, krijgen ze niet en worden dan ook nog bespottelijk gemaakt ook. Kijk, en dan pak je een machinegeweer en schiet burgers dood. Zo ongeveer was die redenatie.

Wraak 3Daar snap ik dus maar weinig van. Zeker als je kijkt naar de aanleiding. Als er al problemen zijn met en voor die potentiele daders dan toch vooral door hun eigen inzet of gebrek daaraan. Niemand neemt in de leiding van een bank of verzekeraar lieden op die de MBO nog niet eens hebben afgemaakt. Dus, als je iets wilt bereiken, moet je leren, leren en nog eens leren. Tot je er bij neervalt. Doe je dat niet, blijf je altijd aan de onderkant van de maatschappij bengelen. En kom je in aanmerking voor baantjes die duizenden andere jongelui ook ambiëren. Wil je dat niet kom je al snel in de criminaliteit terecht. Zeker de jongelui over wie we het hier hebben neigen iets te vaak tot die onderkant van de samenleving. Dan is er de rol van het aangehangen geloof. Men voelt zich vaak boven alles moslim. En geen Nederlander, Fransman of Duitser. Dat is toch ook een vreemd verschijnsel. Want wil je er echt iets van maken in onze streken is het handig om Nederlandser, Franser of Duitser te zijn dan de van oorsprong autochtone bevolking. Dan integreer je, dan hoor je er bij. Doe je dat niet, omdat jouw geloof dat verbiedt, of omdat je vindt dat jij respect verdient in plaats van het anderen te geven blijf je altijd opgesloten in de krochten waarin je normaal al verkeert.

???????De wil om er uit te treden moet van binnenuit komen en daarbij kan een archaïsch geloof vaak remmend werken. Niet voor niets zijn de kerken in ons land de afgelopen vijftig jaar hun rol kwijt geraakt. Die functie moeten ze ook niet meer krijgen. Remt ontwikkeling en individuele verrijking met kennis. Kortom, het is een veel complexer verhaal dan slechts het wijzen naar anderen. Wie iets flikt moet niet wijzen, maar erkennen. En dat lijkt buitengewoon moeilijk te zijn. Immers, men heeft te weinig geleerd van wat er in het verleden eerder fout ging door toedoen van lieden die onze samenleving niet willen koesteren maar afbreken. Of je het nu (on)eens bent met mensen als Wilders of Pechtold, ze hebben het recht te oreren wat ze doen. Ze mogen dat, ze moeten dat wellicht. Net zoals een kritisch krantje in Parijs. Of de Volkskrant of Gazet van Antwerpen. Wie daar niet tegen kan moet vooral bedenken dat als je wijst met een vinger, je er altijd vier naar je zelf toe houdt. Goed idee voor hen die maar blijven wijzen. Hij (of zij) die de kogels afschiet is altijd de hoofdschuldige en zal zelf het snelst door geweld zijn definitieve einde vinden. Omdat het vrije woord een verworven recht is…..en anderen vermoorden niet!

9 thoughts on “Parijs; schuld en boete!

 1. Welke betekenis van archaisch bedoel je?
  Democratie komt uit een zeer oud Grieks tijdperk.
  De Islam is veel jonger en stamt uit een peride dat de Arabieren in Kunst en Wetenschap en Cultuur veel hebben ontdekt, ontwikkelt en hebben bij gedragen waar wij nu nog de vruchten van dragen.

  Vragende groet,

  Like

  • De islam die wij nu kennen is niet de islam van rond de 11de eeuw na christus toen ze inderdaad grote resultaten boekten op gebied van kennis. Nu zijn ze terug in de prehistorie en proberen ons mee te trekken in hun val in de diepte.

   Like

   • De islam die we nu kennen is vooral over komen waaien vanuit Noord-Afrika of de woestijnen van conflictgebieden. Ik zit er niet op te wachten. Maar er zullen vast liefhebbers voor bestaan…..

    Geliked door 1 persoon

   • De extreme daden van een kleine groep mensen hebben weinig te maken met 1,3 miljard mensen.
    Wanneer de nuance ontbreekt verdwijnt het verstand.

    Bezorgde groet,

    Like

  • Of die Islam nu wel of niet jonger is maakt mij weinig uit. Ik constateer slechts een voorkeur voor een terugkeer naar een Middeleeuws leven waarbij vrouwen worden achtergesteld en elke vrijheid met voeten getreden of met wapens beslecht. Dat er ooit aardige dingen uit het Arabische kwamen zal best, maar de slavenhandel, staatsbordelen, en onderdrukking kwamen daar ook vandaan. Dat lijkt me niet handig in 2015. En dus gaat de vrijheid van meningsuiting voor mij ver uit boven het recht op een eigen godsdienstbeleving. Althans in het openbaar…

   Like

 2. @Rob – Niet alle moslims zijn terroristen, zeker niet, maar alle terroristen zijn vrijwel altijd moslim. Dat maakt dat je niet meer met neutrale ogen naar het fenomeen dient te kijken maar meer moet zoeken naar de onderliggende aanleidingen. Waarom haat je en samenleving waar je in bent gaan wonen of werken? Waarom heb je zo’n afkeer van onze wijze van leven? En als dat zo is, waarom niet gezellig een remigratie overwegen naar het thuisland of de geweldige staten Turkije, Iran of soortgelijke? Wuie uit Syrie komt blijft niet hangen in Turkije, toch een verwant volk, maar betaalt duizenden dollars om naar Europa te worden vervoerd. Het vrije Europa, het vrijzinnige Europa en vooral ook het vooral Christelijk/humanistische Europa. Bewuste keuzes, en men is van harte welkom, mits aan de normen en waarden van ons werelddeel geen extremisme, criminaliteit en haar worden toegevoegd.

  Like

  • In toekomstige geschiedenisboeken zullen de gruwelijke daden en de vele slachtoffers van Westerse troepen in de naam van de Democratie over de hele wereld verklaart worden vanuit een misplaatste arrogantie.

   Bezorgde groet,

   Like

   • Zo lang ik leef en me kan herinneren is er al gelazer in het Midden-Oosten. Oorlogen in 1956, in de jaren zestig. Arabieren die al dan niet met steun van de Sovjet-Unie aanvallen uitvoerden op Israel. De Palestijnse terreur, de kapingen. Altijd moest het westen zien de boel op te lossen. Daarbij vallen zeker slachtoffers. Maar zwart/wit denken heeft zelden bijgedragen tot welke oplossing ook. Nu is men weer om de haverklap boos omdat de profeet wordt beledigd. Welke profeet is dat dan? Als je niet gelovig bent stelt dat weinig voor allemaal en wil je niet onder het juk van een illusie komen te leven. Vrijheid van discussie en meningsuiting gaat boven alles. En geloof is, ik herhaal mijzelf, niet meer dan iets voor jezelf, in de huiskamer of het gebedshuis wat je mag benutten. De enige doctrine die het westen (whatever that may be) heeft uitgedragen is die van de democratie. Is dat ook een illusie?

    Geliked door 1 persoon

 3. Het is een feit dat de problemen ontkennen alleen maar méér ellende brengt, Eén van de problemen is dat moslims zichzelf maar al te vaak als slachtoffer zien waar ze zélf door nauwelijks te integreren problemen máken. Onze regeringen van de laatste 30 jaar hebben daar ook geen noodzaak voor gemaakt door geen taalvaardigheid te éisen en overal alles in de “eigen”taal aan te reiken en voor veel zaken geen papieren te eisen die iedere Nederlander wél moest hebben.
  Ik heb genoeg vreemde zaken gezien die van geen kant klopten in de jaren 80. en ben niet voor niets uit “m’n eigen buurt”weggegaan, Er heerste toen al geen Nederlandse cultuur meer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.