Action, zegen of virus?

Lidl winkels kom je door heel Europe tegenZoals er pakweg tien jaar geleden nog mensen waren die stellig waren in hun afwijzing van de Lidl of Aldi, velen doen van alles om hun zelf bedachte imago hoog te houden, zo zijn er ook mensen die niet bij de Actionketen willen kopen. Nu moet iedereen dat zelf weten hoor, niemand is iets verplicht in dit land. Voor wie het niet weet, Action is een supermarktketen die van alles en nog wat verkoopt waar je vaak helemaal niet op zit te wachten, maar wat wel heel nuttig is als je het eenmaal hebt en waarvan de prijzen ongeveer 30-50% lager zijn dan bij de concurrentie. Niet voor niets heeft de keten intussen 1000 filialen of zo en zitten ze nu ook al in de landen om ons heen. Het is een bedrijf met een grote expansiedrift en een magneetwerking op koopjesjagers of mensen die slimmer zijn dan hun buren, vrienden of familieleden. Niet alleen is de prijs laag, veel van wat men biedt kan de toets der kritiek goed doorstaan. Kijk maar eens naar het aanbod aan verf, de auto-accessoires en onderhoudsartikelen of zoiets simpels als knoflookbrood voor bij de soep. Dat laatst spul kost je per zak E. 0,89. Bij de Sligro, toch een groothandel voor de horeca, kost een zak E. 1,00, maar dan wel exclusief BTW.

Action ZuidKortom, Action gaat voor de prijs en dan moet je bepaalde aspecten op de koop toe nemen. Is het een foute keten? Wat mij betreft zeker niet. Ik beleef er vaak erg aardige momenten, zoals onlangs toen ze een serie Russische automodellen verkochten van het bekende uitgeversmerk d’Agostini. Voor nog geen Euro per stuk, waar die modellen ooit 15 euro kostten in combinatie met een of ander magazine. Het zal duidelijk zijn dat de verzamelaars zich verenigden en de boel leeg kochten. Voor sommigen was dat de eerste keer dat ze er kwamen, maar zeker niet de laatste. Maar die Action kent ook wel wat nadelen. Zoals ik onlangs las in een artikel van een econoom die ons Nederlanders waarschuwde voor de verloedering die op de loer ligt als wij maar door blijven gaan met onze budgetaankopen. (Hij noemde in dit verband ook Primark). Want veel van dat verkochte spul komt uit China en trekt alleen daardoor al werkgelegenheid weg uit Europa en ons land. Daarnaast zorgen dit soort ketens er volgens de auteur voor dat andere winkeliers er onder door gaan en moeten stoppen met ondernemen.

Action AlmereZe kunnen domweg niet tegen de prijzen op die door ketens als de Action worden geboden. Het ultieme gevolg, onze samenleving valt uit elkaar omdat we niet meer op kwaliteit maar vooral op bezit zouden winkelen. Ik heb er over nagedacht en kan me er wel iets bij voorstellen. Maar ja, dat geldt dan ook voor aankopen bij andere goedkope ketens en moeten we die vanuit die economische theorie ook maar gaan mijden dan? Net zoals goedkopere kleine auto’s, zelftankstations en telefoonaanbieders met abonnementen van een tientje per maand of zo? Ik denk dat het wel meevalt. Zoals het ook deed in de jaren zestig van de vorige eeuw toen we massaal overstapten op aankopen bij De Gruyter, Simon de Wit en Albert Heyn. En de aloude ambachtelijke kruideniers en melkhandelaren lieten zitten met hun waren. Ben benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken en wie er principieel niet naar een keten als de Action gaat voor wat aankopen. Is dat dan omdat je geen filiaal in de buurt kent, teveel geld bezit of omdat je je schaamt slim te zijn en niet te veel geld uit te willen geven? Ben benieuwd! (Action foto’s komen van het www.) 

3 thoughts on “Action, zegen of virus?

 1. Ik kom soms bij de action, niets mis mee. Fietslampjes, kleine hebbedingetjes. Dingen waar ik idd niet teveel geld voor uit wil geven. Fietslampjes omdat ze binnen een week toch weer stuk gaan of van fietsen zijn geplukt en daar niet teveel kosten. Ik snap dat concurenten in woon deco ervan balen maar aan de andere kant is het wel zo dat het bij Action in de schappen ligt al vele mensen het al hebben. En ik vind het zeker geen winkelketen van het jaar….
  Primark ken ik niet als winkel alleen uit de verhalen. Trekt me niet dus daar ga ik mn geld niet brengen. Schijnt het winkelwalhalla van tieners ( meisjes) te zijn. Die doelgroep ben ik niet hahaha.
  Maar ben het wel met de wetenschapper eens dat als er alleen maar budgetstores zijn dat de werkgelegenheid dan wegtrekt uit Europa. Maar het is is ook een beetje dubbel want ik ga ervan uit dat als er geen economische crisis zou zijn geweest mensen deze winkels misschien meer zouden mijden…

  Like

 2. Ik kom wel eens bij de Action ja, meestal om “te snuffelen” maar in Sinterklaastijd , áls we tenminsten het dobbelspel doen, om een klink aantal “frutsels”te kopen. Een échte klant ben ik er niet, ik ben nogal vasthoudend in een product dat me bevalt, en dán moet je niet bij de Action zijn want die koopt meestal grote restpartijen in zodat je vaak van product wisselt.
  Ik winkel toch wel veel in “het dorp”, de warme bakker, de ambachtelijke slager en de groentenboer of de markt. Een ander deel van de boodschappen komen dan weer wél van Aldi en Hoogvliet .
  Maar het is natuurlijk waar dat al die prijzenslagen niet goed zijn voor onze economie, de supermarktketen bezuinigen op de salarissen en proberen onder vaste contracten uit te komen want hun kosten gaan gewoon door ook al verlagen zij de prijzen.
  Uiteindelijk zullen de prijsverlagingen dus een sigaar uit eigen doos zijn en méér werklooshied opleveren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.