Overloon

WP_20141003_016Het was al weer vele jaren geleden dat wij hier een bezoek brachten en sinds het geheel kort geleden is heringericht en opnieuw geopend stond het op mijn verlanglijstje van dingen die ik nog wilde zien. Het Oorlogs- en verzet museum in Overloon. Gelegen in de bossen rond dit plaatsje dat tijdens de slag om de Peel in 1944 zo enorm heeft geleden. Geen steen stond meer op de andere toen geallieerden en Duitsers elkaar hier troffen. En in die atmosfeer is ooit het vroegere Oorlogsmuseum opgezet. Vergeet elke vergelijking daarmee direct als je naar het nieuwe museum afreist. Dit is heel iets anders. Zeer professioneel opgezet en van onschatbare waarde voor hen die op school nauwelijks meekrijgen hoe die Tweede Wereldoorlog begon, welke effecten het had op de bevolking van ons land en hoe er is geleden. In feite bestaat het museum uit twee gedeelten. Een meer dan indrukwekkend documentatiecentrum met prachtige foto’s, films, posters en inrichtingen van huizen uit die tijd. Men kent een werkelijk ontroerend fraai aangelegde herdenkingsruimte. Moet je even gaan zitten.

WP_20141003_051De sfeer van de omgeving daalt direct op je neer. Als je daarna de andere hallen in gaat benemen deze je direct de adem. Een collectie die zijn weerga niet kent. Diorama’s, tanks, kanonnen, trucks, vliegtuigen, bedenk het en men heeft het hier staan en vaak in tip-top-staat. Overal zijn geluiden te horen, de sfeer van oorlog komt over je heen, maar dat past bij de omgeving. Rij na rij zie je hier van alles en nog wat staan, en men beperkte zich niet tot de tijden van de Tweede W.O. Ook latere perioden zijn qua voertuigen hier neergezet. Ik was zeer verrast en besloot dat ik hier nog eens naar terug moet om het allemaal nog eens goed in me op te nemen. De tijd ontbrak ons gewoon omdat we toch iets anders hadden verwacht. Het museum zelf is veel te bescheiden. Haar folder vermeldt niet eens een adres, men vertrouwt er op dat als je eenmaal in Overloon bent aangekomen, de bordjes ‘Liberty Park’ genoeg zeggen.

WP_20141003_078Nou ja, als je het weet is dat zo. Maar TomTom vond het best lastig. In de nabije omgeving van de ingang van het museum vindt je nog wat leuke model- en souvenirshops, terwijl er ook wat horecazaken zijn gevestigd zodat je nog even kunt uitblazen of je eigen souvenir met dat bijzondere gevoel aan wat je zag in het museum, mee naar huis kunt nemen. Ook het museum zelf heeft een shopje, maar daar vindt je vooral boeken, dvd’s en CD’s over de diverse onderwerpen die men laat zien. Hoe dan ook, een aanrader van jewelste en zeker voor kinderen een must!

8 thoughts on “Overloon

 1. Toen ik nog op de lagere school zat hebben wij met het hele gezin al een bezoek gebracht aan het oorlogsmuseum in Overloon en later toen ik in dienst was zijn we er nog eens met het legeronderdeel waar ik bij zat geweest. Ook in de uitvoering van destijds vond ik het al indrukwekkend en na de renovatie zal het er zeker niet slechter op zijn geworden.

  Like

 2. Ben er een jaar of 6 geleden geweest met het gezin en mn ouders. Toen kwam het al bij me binnen. Mijn ouders waren er stil van. En na het lezen van jouw blog begrijp ik dat t nog veel indrukwekkender is nu.
  Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt. Waren 12 en vader 15 toen de oorlog was afgelopen. Toevallig zei mn vader gisteren. Als ik een dakota hoor overvliegen kijken jullie omhoog en roepen mooi! Ik denk aan de oorlog als ik dat geluid hoor. Ze zaten vol met bommen.
  Dat is waarom we nooit mogen vergeten. Waarom herdenken belangrijk is. Zodat wij, onze kinderen en evt kleinkinderen in vrede en zonder angst mogen opgroeien.
  Zo’n museum als dit helpt daarbij.

  Groet Inge

  Like

  • Als luchtvaartgek weet ik dat Dakota”s nooit vol zaten met bommen, maar meestal met vracht of mensen…:) Maar ik snap de associatie wel, de motoren maakte een soortgelijk gelijk en dan is dat wellicht bedreigend…

   Like

 3. Het is indrukwekkend, da’s waar. Maar het is zovéél, eigenlijk niet te doen met jonge kinderen, zoals wij ooit deden. En ook: eenmaal gezien is genoeg wat mij betreft. We fietsten ook al naar de oorlogsgraven in Groesbeek, naar die van de Amerikanen in Kleve, reden naar de Grebbeberg, en nog meer..
  Liever zou ik nog eens naar het Zoo-parc gaan, eveneens in Overloon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.