Rammelgevoelig

1044759_403165286467631_2147198073_nZet mij in een of ander vervoermiddel en ik hoor altijd wel ergens een rammeltje, piepje of kraakje. Beroepsdeformatie, zeker,  al had ik dat vroeger ook al. Ik kan er niet tegen dat een met zorg in elkaar gestoken vervoermiddel ineens aan doet als een door een stel malloten afgebouwde wasmachine te keer gaat. Wellicht iets wat ik van thuis mee kreeg. Mijn stiefvader was een techneut van de bovenste plank en die hoorde als het er op aan kwam elke rammel in de carrosserie of motor snel en wist meteen waar het zat. Die gave nam ik over. Ik hoorde dingen die hij niet hoorde. Zoals versleten spoorstangen of knikjes in schokdemperbenen. Rammels in het dashboard zijn mij geen gruwel. Maar vooral die in het rijdende huis van een auto, daar waar de inzittenden verblijven, storen me mateloos. Ik had dan ook, toen ik nog beroepsmatig in het ‘vak’ zat, veel begrip voor klanten die ‘gek werden van een rammel’. Waarbij het me opviel dat juist monteurs die rammels niet hoorden. Ook een vorm van deformatie, selectieve doofheid. En men vond mij een zeurpiet. Immers, een auto die rammelt ‘leeft’. Jaja, mar als je daar al je spaargeld aan hebt besteed wil je echt een rammelvrije auto. Nu waren de toleranties van toenmalige auto’s bepaald minder streng bepaald. Dus er rammelden heel wat auto’s. De een wat meer dan de ander maar toch. Soms kostte het tien proefritten over klinkerwegen om de klacht weg te werken. Kostte veel tijd, maar de klant was koning. Waarbij die techneuten mij, als commercieel ingesteld type, maar weinig vertrouwden op mijn woord of waarneming.

Model Renault 4 Fourgonette altAkASJFAzzNvVQTUMv9j9HnsDPzzV_0hsSYPiwv5jvS94Nee, men ging vaak zelfstandig aan de slag om het euvel te verklaren en evt. op te lossen. Soms lukte dat, vaak niet. Luisteren naar een klant is vaak een weinig voorkomend talent van graag met hun handen werkende ambachtslieden. En dus kreeg je een bepaalde auto soms drie, vier keer terug in de werkplaats en werd er veel geklaagd. Is dat veranderd? Nee! Ook nu nog blijkt het lastig te zijn om een rammelklacht te duiden. Terwijl de moderne auto geen rammelbak meer is. Veel van die carrosserieen worden gemaakt met behulp van robots, die kennen geen ‘maandagochtenden’ of afleiding door het kijken naar leuke vrouwelijke collega’s. Nee, een auto hoeft niet meer te rammelen en als je naar de aanschafprijzen kijkt zou het zelfs gewoon ‘verboden moeten worden’. Toch is er af en toe een moment van twijfel. Zoals ik onlangs had. Een resonantie ergens vanonder de auto vandaan die zich alleen voordoet op extreem ongelijke wegen. Op elke andere straat of weg hoor je niks. Maar toch….. Al een keer na laten kijken, men ‘had het gevonden’. Maar op de terugweg naar huis bleek die rammel er nog steeds te zijn. Vervelend, maar vooral omdat je dan niet helemaal serieus wordt genomen. Dus we gaan nog een keer langs bij de dealer die verder zijn werk naadloos doet waar het vraag en aanbod betreft. Hoor ik een paar dagen later van een goede vriend in een soortgelijk model een bijna gelijk verhaal. Rammeltje, vooral op hobbels, onderkant auto, terug geweest en zonder resultaat. Is dat niet toevallig? Zit 200 kilometer tussen die dealerbedrijven en de merken (sub van een groter Duits)verschillen ook. Toch familie?  Rammels, het kan vervelend zijn.. Vooral als ze niet worden gevonden…..Ik ga even fietsen…..zit trouwens een tik in….ook zoiets…..

9 thoughts on “Rammelgevoelig

 1. Goede morgen Leo, ik kom hier even kijken, ik zag je naam/blog bij Gerda en dacht even bloghoppen.
  Wat rammeltjes betreft, mijn vader had daar ook altijd last van, zolang hij iets hoorde rammelen ging hij terug naar de garage. Nu had mijn vader helemaal geen verstand van auto’s dus zelf prutsen was er niet bij. Ooit was hij tig keer voor een rammeltje terug gegaan, toen uiteindelijk bleek, dat er een knikker van één van ons ergens tussen was gevallen en dat bleef maar rammelen natuurlijk. Ze hebben geloof ik de halve auto uit elkaar gehad, voor ze de oorzaak van die rammel ontdekten 🙂
  Wel werd ons gelijk verboden om ons ooit met een zak knikkers in de auto te bevinden.
  Ik wens je een fijn weekend toe.

  Like

 2. Nou Leo, vertel mij wat.
  Wat dit betreft lijken we op elkaar, daarom ben ik zo blij met mijn Honda die ik ondertussen alweer drie jaar heb. Het enige dat me hieraan stoort is dat het ‘start-stop’ systeem niet werkt bij een koude motor en daarom de motor dan bij stilstand, al is het weliswaar zacht, blijft draaien. Het schijnt dat dan de accu’s dan nog moeten opladen.
  Ik wil maar zeggen dat we met de moderne auto’s ook wel enorm verwent worden nietwaar?

  Like

  • Ja, die START/STOP situatie herken ik wel….ook bij mijn kleine Tsjechische flitser is dat het geval. Overigens zijn die rammels waar ik het over heb niet al te nadrukkelijk aanwezig hoor. Maar ze behoren ook een beetje tot de familie begreep ik. Bij de VW UP!, het zusje en de Spaanse zus Seat Mii komt het voor. En het is te verhelpen naar ik begreep….

   Like

 3. Ik vind JUIST rammelende dingen in het dashboard heel vervelend, want die hoor je heel prominent. ik heb een gevoelig gehoor. Ik zit dan ook regelmatig op het dashboard van mijn alweer 16 jaar oude Peugeootje te meppen, want heel erg degelijk zat als dat plastic om te beginnen al niet in elkaar. Fijn autootje verder hoor.

  Like

 4. Als niet autorijder hoor ik alleen maar verhalen als het rijdt als een zonnetje.
  Achter mijn tuin loopt de toegangsweg voor mijn wijkje.
  De 24-uurs economie maakt dat ik altijd auto’s hoor.
  ’s Nachts hoor ik dan aan de voorkant mijn buren thuiskomen of naar hun werk gaan.
  Elke auto heeft een eigen geluid.

  Maar aan het ongeduldig afremmen voor de verkeersdrempels en het geïrriteerde optrekken na de verkeersdrempels herken ik elke chauffeur.

  Een rammeltje meer of minder maakt mij dan niet meer uit.

  Zonnige zomergroet,

  Like

 5. Tegenwoordig horen we eigenlijk nooit meer rammeltjes in de auto.Maar ik zelf blijkbaar ook wel een beetje “oor”voor dingen die niet lopen zoals ze horen te lopen. Huishoudapparatuur die “anders dan anders loopt” en meestal ontdek ik wel wat er mis is!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.