Risico van het hebben van een mening

road closedAl eerder maakte ik in mijn meningblogs melding van kritiek die via dees of gene mijn oren of ogen bereikte omtrent wat ik er af en toe zoal uit gooi. Nu waren er onlangs weer mensen (ik kreeg het via via binnen) die het niet verstandig vonden dat ik o.a. via mijn link naar Linkedin mijn meningblogs publiceer en daarmee mijzelf dan neerzet als iemand met een stevige en van de gemiddeld in dit land afwijkende mening. Opvallend genoeg bedenk ik me dan dat ik met een andere, wellicht minder tegen de haren instrijkende,  mening vermoedelijk veel minder tegenwind zou ondervinden. Of dat ik soms misschien de nuancekwast wat vaker moet hanteren om het iedereen naar de zin te maken. Maar lieve mensen en lezers van dit blog, jullie kennen me intussen na al die jaren. Niet elke tekstuele soep hoeft meteen zo heet gegeten als hij hier soms wordt opgediend. Ik wil de boel voor het verhaal ook nog wel eens wat inkleuren, overdrijven, scherper stellen, om zo op de verschillende platforms waar de teksten verschijnen discussies los te maken over denkwijzen of politieke stromingen die de mijne niet zijn. Ik ben niet zo’n meeloper en vind dus dat we niet allemaal als goed willende slaven achter de muziek aan moeten lopen die ons soms door politici of anders denkende of zelfs haat zaaiende voorgangers wordt gemaakt. Principes zijn principes, gevaar is gevaar en terreur niet veel meer dan terreur. Juist onlangs moesten we dat laatste weer met de meest vreselijke gevolgen ervaren. Het land treurde, duizenden nabestaanden bleven zitten met vragen.

computer-frustrationZijn er zalvende woorden nodig om de daad die deze terreur vertegenwoordigde te rechtvaardigen? Nee toch?! Nou, zo gaat het voor mij ook met mensen die haat zaaien, afkeer kweken, hun hoofd omdraaien van de realiteit of er telkenmale met de poet vandoor gaan. Het blijft me storen, ik zal er als ik kan naar blijven wijzen. Scherp. Ben je het er niet mee eens? Sla over of kieper me van je Facebook, Linkedin of Twitter. Net als ik zelf doe bij lieden die van alles en nog wat beweren waarvan ik denk dat het onwaar is, propaganda of a-principeel. Uit een bepaalde hoek kwam en kom ik dat nog wel eens tegen en daarvan heb ik een aantal vertegenwoordigers zonder enig respect voor mijn van hun normen afwijkende mening, uit mijn kringetje verwijderd. Niks mis mee, en als het iets persoonlijks krijgt moet je gewoon afscheid nemen. Bloggen en Facebooken of Twitteren is iets om de wereld te laten weten dat je bestaat, iets te melden hebt en nog niet bent ingeslapen. En dan kom je wel eens figuren tegen zoals ik. Pas als ik helemaal stil val weten jullie dat er iets mis is. Ben je alvast gewaarschuwd. En mogelijk zal er dan in bepaalde kringen wel gejuich op gaan. Is hen gegund!  Vrijheid van meningsuiting boven alles. Zelfs als die mening afwijkt van de mijne. Maar met respect. Hetzelfde wat altijd weer wordt gevraagd van mij als meninggever. Graag wederzijds dan maar??

7 thoughts on “Risico van het hebben van een mening

 1. Precies, zolang het fatsoenlijk onder woorden gebracht wordt is er niets mis met kritiek. Zelfs op mijn site komt wel eens wat kritiek en dat terwijl ik toch zelden maatschappijkritisch te werk ga (al is er voor de goede lezer soms wel een mening uit te distilleren) Met jouw mening heb ik nooit problemen , heel vaak ben ik het gewoon met je eens en door dat beetje “overkill” kijk ik wel heen. Natuurlijk is het wél zo dat een discussie niet in welles/nietes moet verzanden, ik beantwoord óók kritische reacties maar ga er van uit dat de mening van de ander net zo goed of slecht dan die van mij kan zijn en heb meestal niet de behoefte m’n gelijk te halen.
  Niet al te druk om maken Leo, er zullen ook altijd mensen zijn die het krijgen van veel inhoudelijke reactie benijden en ook wat van de druiven willen mee eten ,zelfs al zijn die zuur;-)!

  Like

 2. Maar je kent het gezegde Leo: “Wie wind zaait zal storm oogsten” en nou heb ik vaak de indruk bij het lezen van je blogs, dat het je daar juist ook om te doen is. Dat is toch ook leuk? 😉

  Like

 3. Beter een eigenwijze dan een meeloper!
  Juist voor je zakelijke contacten zal de helderheid van jouw mening een voordeel geven in de manier van zakendoen.

  Ja, op veel onderwerpen verschillen wij van mening. Maar dat is voor mij juist het leuke in het volgen van jouw blog.

  Zonnige zomergroet,

  Like

 4. Lieve Leo, blijf AUB zoals je bent, want jouw altijd-een-mening is een verademing op het internet waar al meer dan genoeg nonsens staan.Meestal ben ik met jou akkoord, dat weet je, soms eventjes niet, maar jouw teksten zetten steeds aan tot nadenken… En dat beste jongen, is een must in deze tijd van meelopers en ja-knikkers!

  Like

 5. Nee Leo van zulke kritiek en die je dan ook nog via via ter ore komt zou ik me niets aantrekken. Je hebt het zelf zo vaak verkondigd: iedereen mag zijn mening geven mits fatsoenlijk verwoord. Overigens vind ik helemaal niet dat je zoals je schrijft “iemand met een stevige en van de gemiddeld in dit land afwijkende mening” bent. Ik ben het bijna altijd met je eens namelijk. Of ik zou dan ook een ‘buitenbeentje moeten zijn. Zou ik overigens ook helemaal niet erg vinden:-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.