Vlucht KE-007

KE-007 800px-Boeing_747-2B5B,_Korean_Air_Lines_AN0600191Het gaat wellicht nu nog te ver om met zekerheid de Russische separatisten aan te wijzen als daders van het tragische neerschieten van een verkeersvliegtuig vol onschuldige passagiers. Maar men heeft in Rusland wel de schijn tegen. Immers, al eerder schoten die Russen een passagiersvliegtuig uit de lucht. Ook toen was dat een vliegtuig vol onschuldige burgers. Ik neem u mee naar het jaar 1983. Op 1 september van dat jaar knalden Suchoi Su-21 onderscheppingsjagers een Koreaanse verkeersmachine met maar liefst 269 passagiers aan boord, uit de lucht. In opdracht van de toenmalige Sovjet-luchtverdediging die meende dat de Koreanen een spionagevlucht uitvoerden in opdracht van de Amerikanen. Op de grond had men  trouwens het idee dat het zou gaan om een Amerikaans spionagevliegtuig van het type RC-135, dat bijna dagelijks de grenzen van het Sovjetrijk opzocht om zo informatie te verzamelen rond de op het schiereiland Sachalin gestationeerde raketten en duikboten.

KE-007 300px-Su-15_FlagonDe Sovjets lieten de enorme Boeing, een keer of drie zo groot als de Amerikaanse spionagekist, onderscheppen, bekijken, visueel controleren en toen alsnog afschieten. Men dacht met een gecamoufleerd militair toestel van doen te hebben. In de koude oorlog was alles mogelijk. Jammer genoeg bleek later ook dat die Koreaan in een compleet verkeerde route vloog, afweek van zijn normale vliegrichting, maar dat deze afwijking vermoedelijk technische oorzaken had gehad. Daarbij kende de Sovjets geen genade voor vliegtuigen die ongeoorloofd hun luchtruim schonden. Er bestond een officieel protocol voor, waarbij men elke indringer van hun territoriale grenzen waarschuwde dat dit zou leiden tot neerschieten. Maar kennelijk had men nooit met de optie rekening gehouden van een (vlieg)technisch falen. Zonder geweten knalde men de ‘jumbo’ af en vermoordde zo 269 onschuldige mensen. Pas na heel lang werden de brokstukken geborgen en kon men op basis van technische informatie en latere getuigenverhoren het complete plaatje in elkaar steken.  KE-007 220px-Sukhoi_SU-15TM_2008_G1De Koreaan vervoerde net als dat toestel uit Maleisië waarover we nu rouwen, mensen uit vele landen. O.a. een 60-tal Amerikanen. De reacties waren niet mals, de Sovjets hadden iets uit te leggen. Maar als we kijken naar hoe dat indertijd is afgewikkeld voorspelt dat niet veel goeds voor het onderzoek naar de daders van de raketbeschieting vanuit Oost-Oekraïne. Russen denken anders, een ander land is al snel vijandig gestemd en de dood iets waarmee men al decennia lang heeft leren leven. Toch is het wel iets om over na te denken. Twee ‘airliners’ die bruut zijn afgeschoten door dezelfde landslieden. Zit ruim dertig jaar tussen. Maar toch…..

15 thoughts on “Vlucht KE-007

 1. De tijd heelt bij de direct betrokkenen meestal niet alle wonden.
  Voor mij was dit incident al in de geschiedenis verdwenen, maar goed dat jij het nog even terughaalt.

  Geen oorlogshandelen zal nog veel ronde tafelgesprekken nodig hebben.

  Bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een kwestie van mentaliteit. Dat je een militair vliegtuig afschiet is nog tot daar aan toe. Maar twee keer een enorme airliner vol onschuldige burgers is net even te veel toeval….dan is het een heel nare gewoonte geworden. Een gewoonte die wij Nederlanders niet moeten overnemen als het even kan…

  Like

 3. Dat vorige ‘incident’ staat me nog vers in het geheugen en ook ik moest er meteen aan denken bij deze misdaad. Die sovjet-mentaliteit zit er volgens mij nog helemaal in bij die Poetin.

  Like

  • Het is een kwestie van het bezit van de technologie maakt dat je al snel de trekker over haalt. Net als in de VS waar het onbeperkte wapenbezit leidt tot meer incidenten. Alleen zijn in dit geval de gevolgen verschrikkelijk…

   Like

 4. Over het hoe en waarom kan ik geen zinnig woord zeggen, ik weet er domweg véél te weinig vanaf en zie slechts het effect dat het heeft wanneer ik ,zoals vandaag, 2x langs Schiphol reed en de toestelllen groot zag worden voor de landing, verwachtend dat er zómaar eentje uit elkaar zou kunnen klappen !

  Like

  • Dat bekruipt mij, toch een kenner zou ik denken, ook als ik een Boeing 767 zie en me dan voorstel dat zo’n kist in een torenflat binnen vliegt zoals op 9/11 in New York. Onvoorstelbaar….Vliegtuigen zien als wapens, inzittenden als bijvangst, omdat je meent dat je ergens recht op hebt….het zal niet de laatste keer blijken dat we hiermee geconfronteerd worden…

   Like

  • Nationalisme, terrorisme, extremisme, fanatisme, noem maar op, allemaal goed voor een hoop ellende. En nu maar hopen dat de democrate waarin wij leven sterk genoeg is om al die extremen op te vangen en uit te bannen. Zonder dat we worden meegezogen in de eindeloze diepe put van de hopeloosheid of de eenzijdige kijk op zaken die voor ons onbegrijpelijk zijn….

   Like

 5. Gerda heeft het hierboven prima verwoord. In geen enkele oorlog zijn winnaars. Niet alleen de Russen schieten op burgervliegtuigen. Amerika heeft ook weleens een burgervliegtuig uit de lucht gehaald.
  Iran 1988.
  Het Amerikaanse marineschip USS Vincennes schiet met een raket een Iraans vliegtuig uit de lucht dat onderweg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Alle 290 inzittenden komen om het leven. De Amerikanen gaven later toe dat ze het passagiersvliegtuig voor een aanvalsvliegtuig aanzagen.
  En nu zijn we ruim 25 jaar verder. Nothing’s changed…..
  We leren niet van onze fouten….

  Like

  • We kennen in de luchtvaartgeschiedenis nog een ouder voorbeeld. De Italianen schoten ooit met een luchtdoelraket een DC-9 van Itavia uit de lucht, boven hun eigen grondgebied, 84 doden waren het gevolg. Men gaf in eerste instantie Lybie de schuld, maar later bleek (De DC-9 werd uit de zee opgehaald voor onderzoek) dat de Italianen zelf die vreselijke fout maakten……ging wel de doofpot in…

   Like

 6. Tot dus ver is er nog geen bewijs van wie of wat en tot nu toe zijn het vooral de Oekraïense autoriteiten die een stokje tussen het onderzoek hebben gestoken (wat wel verdacht is).
  Opvallend zijn ook de door Duitse experts geconstateerde 30mm kogelgaten in het toestel (een 30 mm kanon haalt geen 10KM)
  En wat deed een passagierstoestel boven een oorlogszone? De kist hoefde maar 20KM uit te wijken voor een 100% veilige koers.

  Like

  • Het officiele onderzoek moet zeker nog plaatsvinden. En hoe het toestel is neergehaald of door wie moet officieel nog worden bevestigd. De Russen hebben echter de schijn wel tegen. Ze deden het al eerder, en als je eenmaal over zo’n streep heen bent gegaan is een tweede stap niet onlogisch te verklaren…

   Like

  • Klopt, die schoten ooit een Airbus A300 van Iran Air neer omdat ze dachten met een gevechtsvliegtuig van doen te hebben. Maar die verkeerskist maakte ook wonderlijke zwabberbewegingen die men niet kon verbinden met een verkeersvliegtuig. MH17 en KE-007 bleven gewoon op koers en hoogte…maakt wel enig verschil al is dat voor de nabestaanden nauwelijks uit te leggen natuurlijk….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.