Grote Jongen; Toyota!

Hoewel het tegenwoordig een van de grootste autoconcern ter wereld betreft, is de geschiedenis van het merk in onze omgeving maar relatief jong. Immers pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kregen we er mee van doen toen ook Toyota met relatief complete, eenvoudige en best goede auto’s voor een attractieve prijs onze markten bevolkte. Wil niet zeggen dat de historie van het trotse Japanse merk niet verder terug ging dan die genoemde periode. Immers, ooit startte men met fietsen en naaimachines voor W.O.2 en pas in 1935 kwam de eerste vierwieler op de markt.

Alles wat daarna ook nog kwam is geschiedenis. En is in het kader van mijn blogverhalen nauwelijks beknopt weer te geven. Klassiekers in het gamma waren o.a. de Land Cruiser (nog steeds gebouwd en mateloos populair in het Midden-Oosten en Afrika), Corolla (een van de meest gebouwde auto’s ter wereld), maar zeker ook de grote Crown, die liet zien dat Toyota op het gebied van wagens in de bovenste middenklasse al aardig meekon in 1965. Sindsdien een vaste waarde in het gamma.

We kenden de Celica sportwagen, de 1000, en uiteraard auto’s als de Corona, Carina, Hilux, en in onze huidige tijden de kleine Aygo, Yaris, Prius, Auris en zo meer. Ze delen allemaal die spreekwoordelijke kwaliteit. Betrouwbaarheid in plaats van wellicht een breed aansprekend ontwerp, maar zo doordacht dat klanten soms nooit meer naar iets andere kijken als ze eenmaal in een Toyota reden of rijden. Slim als de Japanse strategen waren bouwde men in Europa en de VS fabrieken voor de lokale markt.

Dus komen er Toyota’s uit Engeland, Spanje, Frankrijk of Tsjechie. Maar ook in de enorme markt China worden wagens lokaal gebouwd. Daarnaast kent men submerken als Lexus en Daihatsu, werkt men intensief samen met Mazda en Alfa Romeo, maar ook met andere merken. En wat toch van belang is, qua omzet komt Toyota altijd voor in de top 3 van grootste automerken ter wereld. In Nederland is de import al vrijwel vanaf het begin in handen van de firma Louwman uit Raamsdonkveer.

Een prachtige firma met een goede service en dito naam. En dat hielp veel bij de uitbouw van het merk in onze streken. Een breed en stevig dealernetwerk maakte vanaf het prille begin zeker dat Toyota overal in het land te koop was en service nergens een probleem werd. En echt, je kunt geen land bedenken waar het merk niet te vinden is. Overal paste men dezelfde strategie toe. Kortom, dit is een merk om rekening mee te houden. Zeker als je nu ziet dat men naast de nodige hybrides ook elektrische voertuigen in het aanbod heeft, plus auto’s die op waterstof kunnen rijden. …. (Beelden: archief)

14 thoughts on “Grote Jongen; Toyota!

 1. Wat kwam je die veel tegen, nog steeds dacht ik.
  Wij hadden een poosje een Corolla (?). Ik weet niet meer waarom hij weg moest, mogelijk zag mijn man ergens een Opel staan waar hij zijn zinnen op had gezet. In dat geval hield niets hem tegen.

  Like

 2. Voor zover ik me herinner is Toyota hier bekend geworden ergens midden jaren ’70. De meeste mensen waren argwanend, maar stilletjesaan kwamen er meer en meer van dat merk op de baan. Nu is het niet meer weg te denken.

  Like

 3. Het zijn al heel lang zeer goede auto’s, maar in de zeventiger heb ik een Corolla en een Carina twee goed rijdende wagens gehad. (beiden nieuw gekocht) (Alleen de eerste bleef drie jaar zonder roestvorming en de Carina moest al binnen twee jaar duidelijk na roestproblemen plaat maken voor een Duitse concurrent.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoewel de merknaam me méér dan bekend is heeft het merk nooit onze wegen gekruist in de zin dat wij, of iemand uit de bekenden kring ooit Toyota reed. Het meest moet ik nog denken aan een oud mopje waarin iemand buiten westen geslagen wordt nadat hij iemand heeft trachten te imponeren met grepen uit Japanse vechtsporten en als hij bij komt hoort” dat was een Toyota krik, ook uit Japan. “

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.