
Voor de echte kenner of liefhebber heeft de naam Talbot nog wel wat al dan niet goede herinneringen in zich. Aan de tijd dat aan de toenmalige Simca’s ineens de naam Talbot hing waardoor het aloude volksmerk met haar kleine en goedkope auto’s plots extra status moest verkrijgen. Op zich niet zo’n gekke gedachte want Talbot was ooit een chique Frans merk waarvan de eerste modellen al in 1896 op de wielen werden gezet. Later kwam het in handen van een groep waartoe ook het Britse Sunbeam en het volkomen verdwenen merk Darracq onderdeel van waren. Later kocht de heer Lago het merk en kwamen er wagens op de markt die met name na de oorlog naam en faam maakten als Talbot-Lago. Wagens met een fikse zescilinder-motor onder de fraaie geboetseerde kap waarvan de aantallen relatief bescheiden bleven. Record, Le Mans, Grand Sport de namen en voor dit soort sportieve wagens moest de beurs stevig worden getrokken.

Talbot-Lago leverde ook auto’s zonder carrosserie, kon je als koper bij een speciaal bedrijf je eigen koets laten bouwen. Kostte wat, maar dan kreeg je ook iets. Het merk daarmee behorende tot de wat exclusieve klasse. Maar volhouden deed men het niet. Ergens in de jaren vijftig was het over en uit met Talbot. Maar het merk werd door Chrysler weer nieuw leven ingeblazen aan het einde van de jaren zeventig. En geplakt op de boedel van het ook failliet gegane Simca dat daarmee een nieuw leven kreeg. Later zelfs onder de leiding van Peugeot/Citroen.

Met de wagens uit de boedel van Simca kwamen er de nodige Talbots uit de fabrieken van dat oude merk die we al kenden als Horizon (een Frans alternatief voor de VW Golf) 1308 (een antwoord op de VW Passat) of de Rancho (een semi-terreinwagen gebouwd door Matra zonder die specifieke modderploegcapaciteiten). Omdat men behalve de naam en wat optische aanpassingen weinig deed aan verbetering van de uitmonstering van de Talbot’s uit die periode zagen klanten al snel dat met name roest weinig ontzag had voor alles wat ook Talbot leverde. Leuk was overigens ook de Samba Cabriolet, een klein wagentje met open kap, en afgeleid van de driedeurs-versie met dezelfde naam. Bij de cabrio was het vermogen wat groter, maar qua roest was het allemaal niet veel beter geregeld. Na een paar jaar was het over en uit. Peugeot liet het merk langzaam uitdoven en zo verdween het van de markt. De borden met het merklogo bleven vaak nog lang bij toenmalige dealers aan de wand hangen. Maar auto’s werden er niet meer geleverd. Er zijn vast nog wat rijdende exemplaren overgebleven van dit bijzonder merk. Daarvan zijn die Talbot-Lago’s uit de jaren vijftig nu peperdure klassiekers geworden. Dat geldt niet voor de merkgenoten uit de jaren tachtig. Waarvan er maar weinig zullen rondrijden die ongerestaureerd in topstaat bleven. Maar wellicht staan er nog wel ergens in oude schuren wagens met het merk te wachten op herontdekking….(Beelden: Archief)
Mooi stukje geschiedenis. De naam “Talbot” was ik eerlijk gezegd vergeten. Ik heb er ook niets mee te maken gehad.
LikeLike
Het was de voortzetting van het aloude Simca….
LikeLike
Alweer een merk dat ik alleen van naam ken, ik weet niets eens waarvan, vermoedelijk was het de grap die rondging over de uitspraak.
LikeLike
In feite was het merk maar een paar jaar actief in de na-Simca en pre-Peugeot/Citroen jaren…
LikeLike
Ik moest aan tarbot denken, maar dat is een vis. Wel een dure als j’em wilt eten.
LikeLike
Ja, die eten normale mensen niet zo snel…:)
LikeLike
Ik ook niet🤣
LikeLike
Franse auto’s reden lekker maar roestten snel, Duitse auto’s waren harder geveerd maar betrouwbaarder.
LikeLike
Zo bevonden wij ons eens bij een dealer in uitsluitend Franse auto’s die erover zei: kannie roesten, kannie stuk. Wij snel weg.
LikeLike
Nou…aan die Franse wagens kon veel stuk en alles kon roesten, die vlucht was dus verstandig…
LikeGeliked door 1 persoon
😂😂 Dat wisten we, en dan toch…
LikeLike
De roest was altijd een dingetje bij dat Franse spul…. Styling klopte vaak een stuk beter…
LikeLike
De naam Talbot doet nog wel een belletje rinkelen en een Simca hebben we zelfs nog korte tijd gehad. Natuurlijk nog in de tijd dat we het van minimaal 2de hands, (maar meestal meer) moesten hebben.
LikeLike
Met name Simca’s waren tweedehands nogal populair indertijd. Nieuw niet te duur, dus tweedehands helemaal niet en de 1000, 1100 of 1300/1500 waren best leuke wagens voor je centen.
LikeLike