Steken en schieten…

Je hoeft er alleen maar je Twitteraccount voor op te starten ‘s-morgens vroeg, of de bekende online media te volgen en je leest weer over een steek- of schietpartij waarbij meestal gewonden zelfs doden vallen. Waarbij opvalt dat dit zich door het hele land afspeelt en de daders of slachtoffers vaak niet ouder zijn dan 15/16 jaar. Tel daarbij op dat in politie-opsporingsprogramma’s de getoonde of beschreven overvallers van winkels of huizen veelal bewapend zijn met messen en soms pistolen en niet schromen daar gebruik van te maken en de uitkomst is dat onze samenleving niet ten goede verandert. Normen en waarden zijn kennelijk secundair, het jonge individu meent dat de wereld slechts om hem draait (en een enkele keer haar), opvoeders hebben hun kinderen wellicht nooit iets goeds bijgebracht. Het is mij niet uit te leggen dat jonge kinderen met messen rondlopen die groter zijn dan meesterkoks gebruiken in hun keukens of schiettuig bezitten dat zelfs politieagenten doet huiveren.

De constatering dat in sommige groepen jongeren, ik zal trachten me niet in te laten met wijzen naar bepaalde lieden uit bekende kringen, een mes groot moet zijn om indruk te maken op je leeftijdsgenoten en dat je met een pistool op zak toch fijner uit kunt gaan dan zonder, is een trieste. Je hoeft nog maar een paar jaren terug te gaan in de tijd en je wist dat wapens als deze slechts waren voorbehouden aan geharde criminelen. Nu lijkt het wel of de straatcriminaliteit beschikt over een groter wapentuig dan het gemiddelde politiekorps. De gedachte dat je de straat kon veilig houden met een gummiknuppel of desnoods lange lat is bij de mensen van Hermandad allang in het eigen museum opgeborgen.

Want het spul dat met die wapens de straten afschuimt op zoek naar weer een nieuw (onschuldig) slachtoffer heeft ook volkomen maling aan de Nederlandse politie en justitie. Met name door het zgn Jeugdrecht is de kans op een stevige straf klein. Taakstrafjes voor daders blijken meestal al een hele stevige uitspraak van wellicht nooit op straat komende e n uit de hoek van D66 of PvdA afkomstige rechters. Men heeft altijd maar begrip voor daders, weinig voor slachtoffers of nabestaanden. Wie in een bepaalde wijk moet zien te overleven omdat men door de sociale afkomst of omstandigheden in het leven die zorgden dat je in een zekere omgeving een woning krijgt toegewezen niet anders kan, zit er maar mooi mee. Ik ben blij dat ik mijn jeugd eigenlijk best onschuldig ben doorgekomen. Als wij mot hadden met anderen waren er de twee vuisten. Daarmee regelde je onderlinge conflicten en de uit onze stad bekende straatoorlogen om oude kerstbomen tegen het oud/nieuw vieren na de Kerst was een reeks nostalgisch aandoende en sprookjesachtige acties waarop sommigen nu nog teren. Nee, van messen en pistolen was geen sprake. Nozems werden nog van de Dam geveegd door Mariniers. Als je nu maar wijst naar zo’n dadergroep heb je meteen de linkse kerk op je nek die je veroordelen om racisme of erger. Terwijl juist tucht en stevig straffen voor afschrikking of correctie kunnen doen leiden. Zachte heelmeesters en zo…. Maar ja, we leven in een tijdperk waarin we kennelijk alles ‘normaal’ gaan vinden. De bananenrepubliek Nederland. Omdat wij als volk zwijgen. Onder druk van de minderheden die menen dat de straat van hen is. En dat is echt een verkeerde ontwikkeling. Al was het maar voor de vaak jonge slachtoffers wiens toekomst door dat gedrag wordt ontnomen. Ik heb daarom alleen al medelijden met de nabestaanden……(Beelden: archief)

19 thoughts on “Steken en schieten…

 1. Het is een feit dat de politiediensten op dit gebied de feiten achterna hollen. Ze zijn onderbemand en onderbewapend. Houdt dat krapuul dan maar onder controle. Komt daarbij nog dat indien een agent geweld moet gebruiken hij zich achteraf moet verantwoorden tegenover zijn meerderen en soms zelfs de minister.

  Geliked door 2 people

 2. Alles heeft te maken met respect voor de medemens. De media hebben een dusdanig grote invloed op ons en vooral jongeren dat een vertekend beeld ontstaat hoe alles in elkaar zit. Men zit vaak onbewust van alles uit deze media te consumeren waardoor het zelfbesef op de achtergrond raakt, en dan is het hek van de dam. Eigen meegekregen waarden en normen komen in de verdrukking……en men raakt stuurloos en verdwaald, met alle gevolgen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vrees dat het echt schort aan fatsoen, normen, waarden, controle en zo meer. Dan krijg je een zelfbeeld dat slechts kan worden opgekrikt als je met een mes of pistool respect moet afdwingen. Daders toch vooral slachtoffer van matige opvoeding denk ik…

   Like

 3. Politie e.d. moet zich aan regels houden. Criminelen niet… Dat speelt ook nog mee. Van mij mogen de straffen zwaarder en de aanpak harder, maar ja. Wie ben ik. Iemand die een MEGA koksmes kreeg toen ze lid werd van de Sligro en grapte dat ze daarmee best de Makro kon overvallen – maar dat nooit zou doen. Maar je zult toch maar zo iemand tegenkomen die het wél doet…

  Geliked door 1 persoon

 4. Die ‘linkse kerk’ is wel een stokpaardje van je he? Dit land is volgens mij in de Rutte-jaren van het afgelopen decennia behoorlijk verrechtst.
  Dit soort dingen laat zich moeilijk controleren. Je kan dit soort wapentuig vermoedelijk relatief makkelijk op internet kopen, net als illegaal vuurwerk. Krijg daar maar eens een vinger achter.

  Like

  • Ik heb niks meer met links sinds de moord op Pim Fortuyn door een ultralinkse extremist, niks met de islam sinds de diverse aanslagen uit naam van dat geloof en de drammerigheid waarmee men onze democratie wenst aan te passen bij de cultuur die de mijne niet is. Erg genoeg ondersteunt juist links dat verschrikkelijke geloof in alles waarover men mekkert. Dat steekt me net zoals de constante verdraaide cijfers over milieu en klimaat, maar meteen ook het afstoten van de eigen achterban ten gunste van een linkse elite die alles door de vingers ziet wat niet past in een normale samenleving zodra het zou kunnen leiden tot stigmatisering (..) van bepaalde bevolkingsgroepen. De huidige regering is verre van rechts, maar overtuigd links. Het klimaatbeleid, de nationalisering van de boerenstand, het kapot maken van de luchtvaartsector, het toestaan van criminalisering van de samenleving, het opheffen van burgerrechten, het inperken van de Vrijheid van meningsuiting, dat is niet des VVD’s maar meer een linkse doctrine die mij niet past. Te veel ellende gezien in het vroegere Oostblok. Niks voor mij. Net zo min als wapens. Al zullen we ons wellicht ook moeten gaan voorzien van dat wapentuig om mensen met slechte bedoelingen van ons af te houden…

   Like

 5. Veel gehoord ; “ze hebben niets dus is het te verdedigen dat ze ontsporen”. In mijn jeugd hadden we écht niks, zelfs maar amper te eten maar mijn broers werden niet crimineel.
  Er was vroeger natuurlijk ook wel jeugd die dreigde te ontsporen maar die werd tijden de dienstplicht wel discipline bijgebracht. Veelal leerde ze er meten een vak en kwamen als kerels uit hun diensttijd, de meeste dan toch. Discipline is tegenwoordig een vies woord , zowel thuis als in de maatschappij moet alles met zachte heelmeesters, de stinkende wonden zien we dagelijks om ons heen. De goede niet te na gesproken want die zijn er gelukkig óók hoor, dat moeten we vooral niét vergeten.

  Like

  • Vinger op de juiste plek. Wij werden nog opgevoed met strenge normen en waarden. Was dat niet thuis dan kreeg je er op school wel van langs. Leerkrachten hadden maling aan egootjes of weerstand. En voor hen die dan nog dwars lagen was er de militaire dienst die in 6 weken van hele mannetjes echte mannen maakte. Tegenwoordig is veel van dat grut prinsjes in een eigen paleis en knippen met de vingertjes om alles te verkrijgen wat ze willen hebben. En zo niet dan wordt het ergens weggehaald. Goedschiks of kwaadschiks. Daarbij zijn messen en pistolen kennelijk handig. Maar er komt van die jongelui niks terecht…

   Like

   • En zo was het…alleen op de lagere school kwam het bijna tot een handgemeen tussen leasepa en een van de katholieke broeders die mij bij ongewenst gedrag (praten in de klas) zo hard op de wangen had geslagen dat die dik waren en zijn vingers te zien waren op mijn bolle toet. De dreiging die uitging van mijn leasepa was zodanig dat men mij daarna nooit meer met een vinger heeft aangeraakt….:)

    Like

   • Bij ons werd nog net niet geslagen, maar soms werden jongens wel aan de oren uit de bank gehaald en bij een enkeling was een tik met liniaal op de handen ook mogelijk.

    Like

   • De katholieke broeders en meer normale leerkrachten schroomden niet om geweld te gebruiken om het leerlingenvolk er onder te houden. Als ik het met de blik van nu bekijk is het toch een wonder dat we dat toen normaal vonden en je er nu voor bij een rechter eindigt…

    Like

   • Eens, maar het was in mijn jeugd toch ook heel normaal. Ook ouders wilden de kinderen nog wel eens zeer corrigerend te lijf gaan. Dan wist je wel waar de grenzen lagen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.