Kamfer

Niets menselijke is ons vreemd als individu, dus als we ons zelf een juk omhangen met zware geestelijke stenen en menen dat we in ons leven zonder van buiten komende aantrekkelijkheden of vleselijke lusten kunnen omdat het geloof of de daar op ingestelde sekten ons hiertoe aanzetten, valt of viel dat in de praktijk altijd erg zwaar. Een middel om die lichamelijke lusten te onderdrukken was een lichte toevoeging van kamfer aan het eten of drinken. Bij zowel mannen als vrouwen onderdrukte het een wellicht wat te sterk libido en zo kon je dan jarenlang in een klooster verblijven zonder dat je de Opperheer ontrouw werd en al dan niet de hand aan je zelf of de medebroeders of zusters sloeg. Kamfer is een wonderlijk goedje.

Het zit verwerkt in mottenballen, wordt gebruikt als desinfectiemiddel, men benut het bij het balsemen, zit in vuurwerk, het beschermt je tegen insecten, men verwerkt het in anti-jeukmiddelen en zo meer. Ook tegenwoordig is de stof in pillen, poeders en drankjes gewoon verkrijgbaar al zal dit vooral in de alternatieve winkels zijn. Het op zich best giftige spul kan bij teveel gebruik ook zorgen voor epilepsie-aanvallen, verwarring, irritaties, spierkrampen en zo meer. Tel dit nu eens op bij wat je vaak vanuit die oude geloofsverhalen naar buiten ziet komen en trek je eigen conclusies.

Veel zieners en profeten zaten wellicht aan dit spul?? Geen idee natuurlijk, maar ware het goedje ook aan pastoors, kapelaans, dominees en andere kerklieden gegeven zaten we nu wellicht niet met al die Metoo en kerkschandalen. Waarbij ik direct aanteken dat ik denk dat als je de katten niet op het spek bindt en gewoon goed te eten geeft dat hele kamferspul niet nodig zou zijn. Laat die zo gelovige lieden gewoon trouwen of tenminste van de vleselijke lust gebruik maken. Als er al een oppergod bestaat zal hij of zij zeker snappen dat wat je zelf in de schepping hebt ingebakken zeker ook bedoeld is geweest om te gebruiken. Zoals we (ook in kloosters) ook doen met andere zintuigen en kennelijke onderdelen van het menselijke lichaam. En de erfzonde van de christenen zat niet in het seksuele maar in het verbod van God om van een boom te eten. Adam en Eva, naakt op aarde gezet om van elkaar te genieten, maar die boom…daar moesten ze niet van eten. Hoe lastig kan het zijn zou je denken. Daarbij, vanuit mijn huidige blik op de wereld, een naakte Eva voor mijn stoel, bank of bed zou me niet eens aan fruit doen denken. Nee hoor, dan heb ik te druk met andere dingen. Maar ja, dat mag natuurlijk niet. Dus maar een kamferpilletje nemen dan? Of toegeven aan?? U mag het zeggen…. (beelden: internet)

26 thoughts on “Kamfer

 1. Een bekend spulletje, op veteranendagen was altijd wel iemand die het aanstipte.
  Je zou denken dat het verplichte medicatie was voor pedofielen en vergelijkbaren.
  Overigens had het plukverbod in het paradijs wel een diepere betekenis maar dat is een andere kwestie.

  Like

 2. Steeds meer ontdekken we dat wondermiddelen slecht, ongezond en soms zelfs dodelijk zijn.

  Vreemd genoeg kijken we soms schamper terug op oudere vergissingen maar sluiten we de ogen voor hedendaagse vergiften.

  Veel natuur land- en tuinbouw maakt nog steeds gebruik van bijvoorbeeld zwavel. Al weten de beroemde duurste wijnboeren er ook gebruik van te maken.

  Kamferballen of pillen? Nee, laat maar.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Dat er gif zit in producten die we tegenwoordig benutten zal duidelijk zijn. Maar dat was niet de kern van mijn verhaal. Dat ging meer over de onderdrukking van lustgevoelens in gemeenschappen waar die gevoelens niet gewenst waren. Ook over gevangenissen zijn die verhalen bekend. Overigens zijn er ook giftige verhalen bekend, pennen gedoopt in vitriool om anderen in een kwaad daglicht te zetten. Dat hoeft voor mij ook niet zo…

   Like

   • Lusten zijn soms lasten.

    Wat een ander aan sexuele belevenissen of ervaringen heeft vind ik niet zo interessant.
    Van mij zelf ben ik vooral preuts.

    Vitriool: ik lees dat het ook iets met zwavel is?

    Giftige verhalen schrijven heeft niet mijn interesse. Al krijg ik soms te horen dat ik scherp ben met mijn opmerkingen…

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Het ging meer op de toenmalige rem op eventuele lusten die konden leven onder kloosterlingen die te lang bij elkaar zaten in een ruimte. Of gevangenen. Seksuele belevenissen heb ik nog niet beschreven naar mijn idee. Het dopen van de pen in vitriool is iets dat ik net even te vaak tegenkom in bepaalde kring. Om de tegenstander binnen een discussie maar zo snel mogelijk in een bepaalde hoek te kunnen zetten. Vaak bij gebrek aan inhoudelijke argumenten. Vandaar dat ik het even benoemde.

    Like

 3. Veel drankjes uit het buitenland zijn slaapverwekkend op termijn. Het Tsjechische bier was heerlijk als je het dronk, maar ook een soort kopstoot. De Tsjechische likeurtjes nog een slag erger. Je dronk er goed van, maar een glaasje teveel kon halve bewusteloosheid veroorzaken. Neemt niet weg dat de kern van mijn verhaal was dat men kloosterlingen weg hield van het zondige door ze kamfer door het eten te geven….

  Like

 4. Kamfer ken ik inderdaad alleen van de “mottenballen uit de jaren 40/50 toen veel kleding nog van wol gemaakt werd. Kon je bij de drogist per stuk kopen en kreeg je dan in een puntzakje mee waardoor ze alleen door de stank van pepermuntballen te onder scheiden waren.
  Waarom bij sommige geloven hoog ingezet werd op een celibatair leven heb ik nooit begrepen, dat was ( en is) vragen om ellende. En tja, die naakte Eva voor je bed zal ook wel wennen denk ik, wanneer ze altijd beschikbaar is kan zo’n appeltje toch wel verfrissend zijn en misschien wel noodzakelijk om op krachten te blijven. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Nou…wennen….als ze de ideale vrouw was (scheppingsverhaal) kon dat wennen nog wel even duren…. Dat celibaat snap ik ook niet. In andere geloven (protestant, Anglicaans, moslim) was dat het eerste wat overboord ging. Je kunt ook samen met een vrouw aardig genieten van het geloof denk ik dan. Maar je krijgt ook wat toegevoegde waarde. Maar ja, het in een klooster gaan en getrouwd zijn met Jezus of zo was indertijd ook een stukje veiligheid…..

   Like

   • Dat heb ik zelf ook nooit begrepen, de ongetrouwde pastoor die mijn moeder (gescheiden dus op voorhand al levend in zonde..) even kwam vertellen dat kinderen van God welkom zouden worden geheten…. Wat een instituut toen….

    Like

 5. Protestantse dominees hadden geen kamfer nodig, want die mochten gewoon trouwen. Het probleem speelde alleen in de R.K. kerk met zijn celibaat.
  Seksualiteit is een gave van God die je niet hoeft te onderdrukken, al kan een (te) hoog libido een man wel in de weg zitten…

  Like

  • Ik beschreef de diverse geloven in mijn verhaal een commentaren. Ook hoe die katholieke doctrine zorgde voor veel menselijke ellende. Of gelovige voorlieden bij die andere godsdiensten wel zo gelukkig waren is maar de vraag. Het krijgen van 8-10 kinderen was in sommige kringen normaal. Dan geef je een man wellicht ook een overdosis kamfer….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.