Te vroeg geboren…

Voordat de gemiddelde lezer(es) nu denkt dat dit mij letterlijk is overkomen….neuh. Het is meer een constatering rond wat ik had kunnen doen met de huidige foto-apparatuur toen de wereld er nog uit zag zoals ik hem indertijd om me heen spotte. En dan letterlijk. Dat spotten dan. Want ik zat als kind veel op Schiphol. Keek naar de toenmalige vliegtuigen, schreef alles op wat relevant was en genoot van de geluiden, de geur en dynamiek van de luchtvaart. Maar op de foto zetten was er nog niet bij.

De eerste consumentencamera’s van toen nog aardig aan de prijs, dus onbereikbaar voor een jong mens als ik, je had er rolletjes in zitten voor 12 hele foto’s en die dingen waren veelal ook zwartwit. Pas toen ik een meer volwassen status bereikte kwamen er handige pocketcamera’s die je mee kon nemen naar waarheen je wilde. 12-16 foto’s of dia’s en nu in kleur kwamen beschikbaar, maar wie details wilde vastleggen moest domweg dichtbij het onderwerp gaan staan.

Kon niet op de meeste luchthavens in ons land, dus de kwaliteit van die eerste beelden was niet best. Pas toen ik mij waagde aan mijn eerste Spiegelreflex-camera, een stoere en zware van het merk Practica uit de DDR, waarop je wat telelenzen kon schroeven voegden de beelden wat toe aan wat ik zag. Gelukkig waren die vliegtuigen nog steeds interessant genoeg om ze vast te leggen wat ik ook heel regelmatig deed. Het spotten en ‘platen’ een geweldige afleiding voor de drukke banen die ik indertijd vervulde.

Ik kijk nu soms met verbazing naar al die foto’s en dia’s die ik toen schoot. Maar meteen ook in de constatering dat alles wat daarvoor op Schiphol te zien was niet op de plaat gezet was. En juist die machines waren interessant. Omdat ze veelal werden aangedreven door motoren waarop men toen nog propellers monteerde die elke machine extra interessant maakte en ook vaak zeer onderscheidend. Die oude kisten die vaak nog stamden uit de Tweede Wereldoorlog en daarna een succesvol lange carriere invulden.

Maar die machines weer afgewisseld met splinternieuw materieel uit die periode als de Britse Trident, de Franse Caravelle of de eerste DC-8 van KLM of Boeing 707 van Pan American. Ik kon soms wekelijks uren langs het platform zitten, bij weer en wind, zomer of winter. Maakte niet uit. Later, ik werkte zelf al op de luchthaven, waren de sessies vaak verplaatst naar de start/landingsbanen waar ik dan bij de ‘heg’ staand de dynamiek van die vluchtfase vastlegde. Tegenwoordig doe ik dit nog sporadisch. Wel digitaal, goede camera er bij, Flightradar-app aan zodat ik zie wat wanneer komt en of ik er al dan niet een foto van wil maken, de auto achter me, net als de broodjes en het drinken. Gewoon ouderwets genieten. En mijmeren over die kisten die ik wel zag, noteerde maar nooit fotografeerde. En dan constateer je dat je toch te vroeg geboren bent. Maar ja, aan de andere kant, ik geniet er nu dubbel van…ook iets waard…. (Foto’s archief)

10 thoughts on “Te vroeg geboren…

 1. Er is de laatste jaren een enorme evolutie geweest op gebied van fotografie. Toch hebben die oude foto’s een zekere charme.
  Een fototoestel hebben de meeste mensen niet meer. Foto’s neem je aan de lopende band met je smartphone om die dan vlug op FB te plaatsen.

  Like

  • Precies dat! Mijn compacte digitale camera heb ik alleen nog als reserve. Mijn SLR benut ik (vanwege de telelenzen en snelheid) op vliegvelden, maar verder schiet ik duizenden foto’s per jaar met de smartphone. Ook al omdat je dan direct je eigen S.M. groepen kunt vullen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het omgekeerde is bij mij het geval, denk vaak dat ik te laat geboren ben, bijvoorbeeld wat kleding betreft. maar dan natuurlijk wél in de beter kringen vanwege de armoede in die tijd. Maar inderdaad , fotograferen had vóór het digitale tijdperk behoorlijk wat beperkingen en was een dure grap terwijl je nóóit wist of het de moeite waard was het rolletje te laten ontwikkelen.

  Like

 3. Foto’s uit de oude doos, m.n. deze welke relateren aan het herkenbare verleden, roepen veel op bij ‘ons’ ouderen. Heb dan ook de nodige negatieven en dia’s gedigitaliseerd welke door o.a. mijn vader zijn gemaakt. Verrassend! 🙂
  Met correctiemogelijkheden tegen blauwzweem (dia’s) en de wetenschap dat het oude celluloid beter bestand is tegen de tand des tijds dan kleurenfoto’s zelf, zijn bijzondere resultaten te behalen!

  Like

  • Met dat scannen van met name dia’s ben ik al een tijdje bezig. Op 15 februari besteedde ik daar al aandacht aan. Bij sommige oude dia’s is correctie nog best een klus, want die zijn na 50 jaar soms best verkleurd…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.