Hond of kat??

En nu ik het in een vorig blog toch al over dieren had, dan maar even doorvragen. Ben je van huis uit een honden- of kattenmens?

Het schijnt veel over je karakter te zeggen als je kiest voor het een of het ander. Mensen die vallen op een hond hebben iets dominants in zich, willen de baas spelen en een dier zoals een hond is blijkt dan een gewillig slachtoffer. De meeste honden zijn onderdanig (ja, er zijn altijd uitzonderingen), houden van de roedelvorming in huis, zien jou als de baas van die roedel en volgen je op de voet. Een beetje hond kan je ook beschermen en er zijn heel wat hulphonden in dienst die allerlei trucjes kregen aangeleerd die niet meteen behoren tot hun natuurlijke gedrag. Een hond is er in diverse soorten en maten, net als katten, En om het daar eens over te hebben, katten is weinig aan te leren. Zij leren ons juist bepaald gedrag aan. Personeel als we zijn dienen mensen op bepaalde tijden eten of drinken te verstrekken, moeten we deuren en ramen voor ze openen opdat zij zich daar doorheen kunnen verplaatsen.

Er dienen ook lekkere plekjes in huis te worden opgeofferd als slaapplek en krabpalen zijn niet interessant genoeg als er ook banken, stoelen en andere krabbare meubels te vinden zijn. Een kat (poes) is de baas, jij mag bedienen. Grote verschillen dus. Ik zelf kom uit een gezin waarin we vroeger vrijwel altijd beide dieren in huis hadden. Honden en katten, die laatsten werden door de huissituatie aan het begin van ons huwelijk vanzelf ook ons gezelschap. Een hond had toen helemaal niet gepast. Daarbij, als je geen huis met tuin of een groene omgeving bezit mag je het een hond niet aandoen te moeten wonen in een huis zonder buitenlucht of een straat die alleen bestaat uit stenen. Katten zijn prima binnen te houden, en eenmaal gewend is de kattenbak voor hen voldoende, mits je maar wel regelmatig met ze speelt. Het raseigen gedrag moeten wel worden gestimuleerd natuurlijk. Sinds de jeugd dus altijd katten om me heen gehad.

Alle soorten, maten, formaten en kleuren. Nu nog steeds en we genieten van het gezelschap. Deden we ook toen we in een opwelling anno 1993 onze boerenfox Purdy ophaalden uit Limburg en daar 16,5 jaar van mochten genieten. Wat een schat van een hond was dat en sterk als een beer. Lief en aanhankelijk, maar een ellende om in de auto mee te nemen. Was niks voor hem (was eigenlijke een ‘haar’ maar we noemden hem zo omdat het gedrag zo anders was..). Toen Purdy er niet meer was bleven de katten. En die losten elkaar om wat voor reden ook af. Ouderdom, ziekte, wie aan een huisdier begint moet naast de voordelen ook de nadelen willen zien. En daartoe behoort ook het verdriet van afscheid. En dat is niet fijn. Zeker niet als je die beesten niet ziet als decor in huis maar als een soort ‘kinderen’. Zij die honden kiezen hebben veelal minder met katten en omgekeerd. Twee werelden. Maar er zijn er ook die beiden in huis halen en die samenleving zien als het meest prettig. Tot welke soort behoor jij??? Laat eens weten als je zin hebt……En mocht je een voorkeur hebben voor totaal andere huisdieren, paarden, ezels, vogels, vissen, olifanten of wat ook, gewoon benoemen hoor! (Beelden: Archief)

20 thoughts on “Hond of kat??

 1. We hadden beide soorten maar de voorkeur ging uit naar katten. Een fox hebben we ook gehad. En weggeven, hij kefte te vaak en als ik íets niet kan verdragen..
  Ik moet zeggen dat de cavia’s ook leuke beestjes waren, ze herkenden hun eigen baasje al zodra ze de poort hoorden en floten dan als een gek, niet te geloven van die kleine oortjes.

  Like

 2. Bij mijn ouders hadden we een straathond. Katten al dan niet van ons liepen los in de tuin.
  Nu hebben we in ons gezin katten. Beesten die aardig doen wat zij willen. Dat vind ik leuker dan baas spelen over een hond. Er zijn er die beweren dat katten niet lief kunnen zijn, maar da’s hoe je het bekijkt. Liever een rugje of kopje van een kat dan dat vies gelik aan mijn gezicht door een hond die net zijn onderkant proper gelikt heeft.

  Like

 3. Wij hebben vroeger altijd beide gehad, mijn bomma en bompa hebben altijd honden gehad, tot mijn bomma alleen kwam en toen nam ze een kat.
  Ik heb echt een kattenmens, net zoals ik een people pleaser ben, ben ik ook een cat pleaser! Er is hier maar 1 baas in huis en dat is Nima <3.
  Als ik ooit op pensioen geraak, dan zou ik wel graag een hondje nemen, maar dat is nog veraf …

  Like

 4. Ze zijn me allebei even lief , heel vroeger wel met een hondje opgegroeid maar zelf nooit een hond gehad omdat ik van honden houd. Precies, ik wil mezelf niet het leven opleggen dat goed voor een hond is, altijd wél genoten van “oppasteefje” te zijn voor de Cairn terriër van m’n dochter. In bijna 60 jaar huwelijk 2 x een “probleempoes” in het gezin opgenomen. Niet héél erg knuffelbaar maar veel minder je dag bepalend dan een hond. “Vrijwillig ” zou ik geen huisdieren nemen, maar als logeer/parkeeradres komt er dus wel eens iets mijn kant op en dan is het goed.

  Like

 5. Wij wonen “buiten” met zeer ruime tuin dus heb je dieren zoals kippen,schapen,geiten,een pony en katten en honden. Van het vee hebben we afscheid genomen alleen de pony blijft,dat scheelt grasmaaien.We hadden 20 jaar een Dobermann,Drentse patrijshond en de kat Beitze,een onafscheidelijk 3 tal die ongeveer gelijktijdig het leven lieten. Nu maar geen huisdieren meer ??????? en terwijl wij in die overpeinzing zaten overleed er een oom die ons 2 jachthonden naliet. Dus wandelen we nu minimaal 5 km per dag want alleen loslaten in de tuin is te weinig beweging. Alle oproepen aan de oudjes om meer te bewegen laten wij vrolijk aan ons voorbijgaan en oppas is geen probleem ,liefhebbers genoeg.

  Like

  • Ja, als je dieren krijgt aangeboden die anders in een asiel zouden verdwijnen of erger, is nee zeggen wel heel erg lastig. Zou ik ook niet doen. Dat wandelen met de hond staat me nog goed bij. Onze boerenfox was een echte wandelaar. Soms liepen we achter mekaar 14-16 kilometer met haar en was zij thuis nog steeds dartel en wilde spelen…wij alleen maar even zitten…:)

   Like

 6. Ik vind honden geweldig maar heb altijd te klein gewoond voor een hond. Ik ben dus zeker niet of maar katten vind ik makkelijker en leuker. De belasting die over een hond betaald moet worden, het opruimen terwijl er nergens vuilnisbakken staan en aantal keer uitlaten vind ik ook genoeg reden om er niet aan te beginnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.