Koreaanse gigant; Hyundai!

In mijn eerder vervolgverhaal over werken met dat merk waar de Vliegende Pijl een hoofdrol speelt, maakte ik ook gewag van mijn dealerperiode en dat Koreaanse merk dat nog van deur tot deur garages af ging om nieuwe vertegenwoordigers te vinden.

Ik heb het dan over 1978. Hyundai, Koreaans, onderdeel van de gelijknamige industriele groep waar we hier in dit periode nooit van hadden gehoord. Maar gigantisch groot in eigen land, bouwden schepen aan de lopende band, treinen, trams, bussen, trucks en een paar jaar relatief compacte personenwagens. Die laatste tak van sport aangestuurd door Britse ingenieurs die samen met het Italiaanse ontwerphuis Ital Design van meneer Giugiaro een aardig autootje hadden ontwikkeld die de Koreanen als Hyundai Pony in de markt zetten.

Nederland proeftuin voor die nieuwe auto’s. Technisch baserend op Mitsubishi-motoren en bepaalde onderdelen herkenbaar afkomstig uit de Britse auto’s van toen. Simpel, niet meteen geschikt voor grote Nederlanders maar wel loei-betrouwbaar. Hyundai zette voet op Europese grond en expandeerde binnen een paar jaar tijd tot een grote. Na de Pony volgden meerdere modellen die met soms groot, in andere gevallen minder succes werden verkocht. Al snel een budgetmerk, maar daar wilde men qua imago graag snel vanaf. De organisatie steeds strakker geleid, het gamma auto’s steeds breder. Al vlot was Hyundai een gevestigde naam in heel de wereld. Je moet je best doen een land te vinden waar deze wagens niet rondrijden.

Konden wij indertijd als dealer slechts van dromen…. Hyundai heeft ook overal fabrieken staan die lokale of regionale automarkten bedienen. Zo heeft men een fabriek in Tsjechie waar de compacte modellen voor Europa worden gemaakt. Maar ook in Rusland, de VS, China, India, Turkije en Indonesie fabriceert men auto’s van het merk met de schuin geplaatste H in het logo. In totaal nu bijna 10 miljoen auto’s per jaar. En dat is nog niet alles. Toen het concurrent KIA een aantal jaren geleden niet goed ging nam Hyundai het bedrijf voor een deel over. Sindsdien werkt men veelal met gedeelde techniek. Moet je goed kijken om het verschil te zien tussen de ene Koreaan of de andere. Daarnaast zijn er ook markten waar men het minder goed aanpakte. Zoals Japan.

Men maakte daar de nodige marketingblunders en dat leidde er toe dat Hyundai in die lastige markt met haar personenwagens niet meer wordt vertegenwoordigd. Opvallend was ook de breuk van de Hyundai Motor Company met de rest van het concern. Hyundai ging samenwerken met Daimler uit Duitsland, wat er toe leidde dat een eigen ontwikkelingsafdeling in Duitsland werd gevestigd, maar die samenwerking is nu weer verbroken.

Hyundai is intussen allang niet meer dat budgetmerk uit het begin van haar bestaan. De Koreaanse auto’s zijn nu meer normaal van prijs, technisch op behoorlijk niveau en men schuwt bijzondere technieken niet. Elektrische modellen en soortgelijken in de planning en de strenge botsproeven onder controle. In ons land een merk in de top 20, al scoort ‘dochter’ KIA door haar lagere prijsstelling net even beter. Maar dat Hyundai een vast waarde is, zal niemand meer verbazen. Momenteel is de autobouwer uit Seoul de vierde autofabrikant ter wereld. En dat is conform de wensen en dromen van de toenmalige managers die met hun Pony leurden langs Nederlandse garagebedrijven. En waar ik zelf zulke ambivalente gevoelens bij heb. Maar ambitie kon en kan je die Koreanen niet ontzeggen. Integendeel! (Beelden: Yellowbird archief)

10 thoughts on “Koreaanse gigant; Hyundai!

 1. Een verschrikking die Hyundai Pony….ik was voor eeuwig allergisch voor dat merk dacht ik en ik heb het lang vol gehouden.
  Voor een (los vaste ) baas reed ik in een Mercedes tot Mercedesfanaatbaas het op zijn heupen of de kolder kreeg of beide aandoeningen en overstapte op de Skoda Superb . s Morgens was een ieder vroeg op de zaak om de laatste Mercedes te pakken totdat ook die vervangen was door Skoda. Baas was van de uitspraak, niet van de inspraak en na 3 jaar vroegen we ons af wat er nu weer zou komen en tot ieders verbijstering verscheen er een Hyundai i20 dus dat werd knokken om de Skoda,s totdat er geen keus meer was en ieder ( geheel tevreden ) in Hyundai toerde maar wederom, recent, na 3 jaar hetzelfde spelletje . En ja hoor baasje kreeg het weer voor elkaar, de tent stond nu op de kop vanwege de komst van de Opel Astra station dus nu zorg ik dat ik als eerste op de zaak ben om de laatst overgebleven Hyundai te confisceren, Soms , als ik ver moet op maandag, haal ik hem zondagsavond al op en dan loop ik die 5 km met plezier voor een ……Hyundai.

  Like

  • IK beschreef die Pony’s uit die eerste jaren al in mijn verhaal over mijn dealerjaren. Kleine wagens, lawaaiige motoren, zeer matige roestwering, maar wel compleet en redelijk betrouwbaar. En lage prijzen. Nederland vond dat interessant. Als ik de keuze had tussen een Skoda of een Hyundai wist ik het wel uiteraard. De jaren met dat Tsjechische merk hebben me meer dan overtuigd van de kwaliteit van het gebodene. Vandaar dat ik er ook na mijn professionele jaren nog steeds vol overtuiging in rijd. Opel heeft me nooit kunnen bekoren. Zeker nu ze ook nog Franse technieken gaan benutten wordt dat gevoel niet versterkt…

   Like

  • Opvallend is wel dat met name de Japanners sinds hun arriveren op de West-Europese markten steevast bovenaan staan waar het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid, de Koreanen deze posities ook willen bereiken en men niet zal rusten voor het zover is. Ambitie is ze niet te ontzeggen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.