Europese auto-economie…

Voor hen die denken dat we het best wel zonder auto-industrie zouden kunnen stellen is het wellicht goed te weten dat volgens Europese cijfers op dit gebied bijna 3 miljoen mensen hun brood verdienen aan deze tak van sport. 3 miljoen!

Ga je dan de aanpalende leveranciers daarbij optellen zijn die cijfers nog opzienbarender. De auto-industrie is gewoon heel belangrijk voor de werkgelegenheid. Kom daar maar eens om als je denkt met zeilboten, trekschuiten of paardentrams de toekomstige bevolkingsgroei en vervoersbehoeften te bevredigen. Wel is het zo dat er een groot onderscheid is waar je woont of werkt. Kijken we naar de aantallen geproduceerde voertuigen ligt Duitsland nog steeds veruit op kop.

De Duitsers bouwden alles opgeteld in 2019 (laatst bekende cijfers) bijna vijf miljoen stuks, gevolgd door Spanje dat ongeveer de helft minder bouwt op jaarbasis maar de Fransen op flinke afstand achter zich weet te laten. Deels komt dit door de vestigingen van merken uit Japan, Duitsland of Frankrijk die daar auto’s laten fabriceren. Op de vierde plek staat Tjsechie, waar men naast Skoda en Tatra ook nog de nodige fabriekslijnen kent voor merken als Hyundai of Kia. Engeland, toch altijd een top-natie op dit gebied geweest bouwt minder dan de Tsjechen en dan ook nog met dank aan Japanse autobouwers als Honda, Toyota en Nissan, terwijl men zelf nog wat Ford’s en Vauxhall’s in elkaar schroeft.

Een groeinatie is Slowakije, het oude zusterland van de Tsjechen, waar men toch vooral auto’s voor derden bouwt. Heel wat auto’s uit andere landen worden hier in mekaar gezet. Als je die twee oude fusielanden bij elkaar optelt zijn Tsjechie en Slowakije goed voor een meer dan sterke tweede positie na Duitsland en ver voor Spanje. Als je kijkt naar de productie van de Italiaanse merken zie je direct dat die in het totaal niets meer voorstellen. Nog geen 50% van wat de Slowaken bouwen komt uit dat Zuid-Europese land. De eerlijkheid gebiedt wel dat met name Fiat nog wel wat modellen laat fabriceren door de Polen die dan ook als auto-industriele natie worden gezien, net als de Roemenen die naast hun eigen Dacia’s ook voor anderen mogen bouwen.

Al was dat maar op de prijs. Zweden, ooit een grootmacht op dit punt, bengelt nu op een 11e plek toch wat onderaan. Maar nog altijd boven Nederland. Opvallend dat wij ook nog steeds op die lijst staan, Met dank aan DAF en VDL. Maar in aantallen stelt het niet zoveel voor. Het land waar de minste auto’s worden gebouwd is Finland. Valmet de grootste fabriek daar en die bouwen vooral ook voor derden. Kortom, een interessant landschap waarin je de grote landen ziet en de kleintjes. De uitwisseling daartussen maakt dat groei en krimp elkaar afwisselen. Na 2020 kon het wel eens anders worden allemaal. Maar dat is iets wat later nog eens aan de orde kan komen. (Beelden: Yellowbird archief)

8 thoughts on “Europese auto-economie…

  • Het is niet voor niets dat je daarom ziet dat veel bedrijven elders hun auto’s laten bouwen. Bijvoorbeeld de Duitse arbeiders in deze tak van dienst verdienen zoveel dat het handiger is om Tsjechie of Slowakije op te zoeken en daar auto’s te laten bouwen. De Japanners doen veel met Europese assemblage-fabrieken om zo de enorme invoerheffingen te omzeilen die de handel tussen Japan en Europa kenmerken. Dat geldt ook voor de Koreanen. Veel oude Europese fabriekslijnen voor auto’s bestaan nu nog omdat ze voor derden bouwen. Scheelt geld. Maar er is ook een trend dat auto’s voor de massa steeds duurder worden en schier onbetaalbaar. Domweg omdat ook een kleine A-klasser (marktsegment) aan zoveel eisen moet voldoen dat het niet meer loont voor lage prijzen te blijven werken. Dat merken alle merken. En zeker in een door heffingen en belastingen geterroriseerde markt als de onze speelt dit een grote rol bij het verdwijnen van compacte, zuinige en betaalbare auto’s….

   Like

  • De moderne economie vraagt om meer dan alleen dienstverlening of advjesbureau’s. Industrie en handel zijn hoekstenen! En dus ook auto’s plus alles wat daarmee van doen heeft. Omdatr het wagenpark in NL nu al bijna 10 miljoen voertuigen telt is het een belangrijke tak van dienst binnen onze economie. Afremmen daarvan is niet verstandig om het netjes uit te drukken….

   Like

  • Een auto is vrijheid. De vroeger zo geknechte arbeider keek op naar notabelen die eerst per koets, later in een voiture of automobiel voorbij het laagste kader heen reed. In de jaren zestig van de vorig eeuw kreeg ook de gewone huisvader toegang tot de vrijheid van verplaatsen. Vakantie, later woon/werk-verkeer. Forenzen. Flexibiliteit. Dat het druk werd heeft ook van doen met achterblijvende infrastructuur. Met name linkse regeringen bakten niks van dat opbouwen van het wegennet. Ondanks dat zij de arbeiders in de achterban auto’s gunden, bouwden ze geen wegen. De mens moest geknecht. En juist de traditionele partijen voor de midden/hogere klassen zochten naar oplossingen voor het stagnerende verkeer via grootschaliger wegenbouwprogramma’s. Linkse stromingen staken alle heffingen aan de automobilist opgelegd gewoon in eigen zak en deden er hun voordeel mee…Nog steeds!

   Geliked door 1 persoon

 1. Eigenlijk bestaat de “Europese” autofabriek al een poosje niet meer. het hoofdkantoor is gedegradeerd tot een brievenbus op de zuidas en de productie locaties staan ergens in oost Europa waar de loon slaven het goedkoopst zijn. Onderdelen, design en de benodigde software wordt gewoon wereldwijd zo goedkoop mogelijk ingekocht. Je krijgt maximaal 3- 5 jaar garantie op het plaatwerk en daarna is het gewoon een wegwerp artikel geworden. Vroeger reed je een merk, vaak je ouders en of je kennissen ook en dat bleef je vaak rijden. Nu rij je vandaag in een merk A en volgende maand in een merk B. Vroeger kocht je zelf een model dat je mooi / handig vond, nu bepaalt de baas en de belastingdienst welk model je mag rijden. De kleur staat al vast : begrafenis zwart, saai grijs of zakelijk donker blauw. Natuurlijk een station want dat is goed voor de inruilwaarde en ligt er een zware dieselmotor voorin want die is zuinig of een grote zware stofzuigermotor want dat is goed voor de bijtelling…

  Like

  • Iets bezijden de feitelijke waarheid. Veel productie-faciliteiten staan nog gewoon in England, Frankrijk of Spanje. Europese spreiding geen gekke gedacht. In Tsjechie en Slowakije vindt je een rijke technische traditie en wat daar vandaan komt is veelal hoogstaand. Goedkoopte een illusie intussen. Wellicht nog wat in Roemenie waar Renault budget-modellen in elkaar laat schroeven. In Hongarije bouwt men Suzuki’s en Audi’s of Porsche’s, maar ook omdat die lui goed werk leveren. De gemiddelde auto kent een tegen-roest garantie van tien jaar. Niet zo gek, want met name de VAG-groep levert vrijwel alle modellen Vollverzinkt af. En qua modellen zijn de meeste auto’s tegenwoordig SUV al dan niet met elektrische aandrijving. De baas betaalt in veel gevallen en die profiteert van subsidies, de berijder van het belastingvoordeel. De de diesel met dank aan Klavertje en zijn linkse vrienden, eigenlijk in de ban gedaan. Onterecht, maar toch…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.