Humor!

Nou beste mensen, deze oudere jongere kan nog steeds keihard lachen om humor die hem raakt.

Opgevoed met films van Laurel & Hardy (toen al klassiekers) ontdekte ik al snel dat subtiel en over-the-top me veelal over de drempel van de gulle lach heen trekken. Gekkigheid in woord en beeld. Sommigen hebben dit aan de kont hangen. Nu is niet alle Britse humor is per definitie leuk. Juist waar de teksten scherp zijn en de mimiek van topniveau komt het beter over dan als men leuk doet om de lach. De Schutters een voorbeeld, ik lachte me daar gek om, vooral omdat Britten soms zichzelf compleet bespottelijk kunnen maken met behoud van hun traditionele gevoel de wereld te beheersen. Fawly Towers, de eerste reeksen Are You Being Served, Tommy Cooper. Maar die reeks van ‘On the buses’ al snel vervelend, net als Benny Hill.

Het pakte me dan niet. In Nederland zie ik Andre van Duyn als een echte komiek, zoals dat ook gold voor Johnny Kraaikamp Sr. Cabaretiers alleen als ze ook echt leuk zijn en niet als ze anderen fel bespottelijk maken. Ik ben dus niet zo van Youp van ’t Hek, meer van Hans Teeuwen of Guido Wyers. Omdat ik geen onderscheid wil zien in het bashen van sommige lieden. Polcor-humor is geen humor. En wij Nederlanders zijn slecht in het spiegelen van wat fout zit bij ons zelf. Wie dat wel doet kan rekenen op groot publiek.

Maar wie doet dat nog?? Bang voor van alles en nog wat en vooral van kritiek uit (on)verwachte hoek. Humor is soms tijdloos, maar er waren ook vroeger al humoristen die ik niet kon waarderen. Chaplin was er zo een. Ik zag er niks in. Veel te serieus en te overtuigd van zijn eigen leukigheid. Dat was nu net de kracht van Laurel & Hardy. Altijd zelf uiteindelijk het slachtoffer. Sloebers soms en niet bang voor een emmer water of een zaag op de bol. Ook geweldig vond ik ‘Keeping up Appearances’ met die geweldige actrice die Mrs.Bucket speelde (Mrs Bouquet….in haar jargon) waar de stijl van de middenklasse t.o.v. de onderklasse zo goed werd weergegeven.

Humor is dus ook persoonlijk, laat ik daar duidelijk over zijn. Wat ik leuk vind zal voor een ander niets betekenen. Mensen kopen massaal kaartjes voor Freek de Jonge of Claudia de Breij of soortgelijke lieden. Moet toch wel iets zeggen. Wellicht over mij?? Kan zo maar. Want ik kan mijzelf nog in de spiegel aankijken en om dat koppie lachen dan. Wie kan dit ook. Schroom niet hoor…..ik lach je niet uit… (Beelden: Internet/archief)

11 thoughts on “Humor!

 1. Een onderwerp waarover je van alles kan zeggen maar dat ook persoonlijk is.
  Ik ben juist wel een Youp-liefhebber al slaat hij de plank wel eens mis.
  De beste was voor mij Toon Hermans. Iemand die van niets iets wist te maken, buitengewoon knap!

  Like

 2. Ik ga ook grotendeels voor jouw lijstje , zij het dan ik van Duyn zeker niet in alles kan waarderen net als Kraaykamp die ik eigenlijk het leukst vond in “het zonnetje in huis” maar ze liepen toch best wel vaak te schmieren. Inderdaad zijn de Britten meestal fantastisch…. Oh moeder wat is het heet… ken je vast ook nog wel, gewéldig! En als we het dan niét over artiesten en series hebben ben ik gek om mensen die af en toe om zichzelf kunnen lachen!

  Like

  • Kraay had de lach aan zijn kont hangen zoals men dat toen zei. Hij was een echte Amsterdammer vol humor en was verbaal ook zeer sterk. In ‘Het zonnetje’ heb ik veel om hem gelachen. Maar ook die vriendengroep in de kroeg met mannen als Lutz en zo meer, hadden veel humor in hun rollen zitten. O moeder wat is het heet vond ik ook altijd grappig. Met name die Sergeant-Majoor die altijd liep te drillen, Britser kon niet. Helaas zie je in ons land maar weinig lieden die zichzelf in de slachtofferrol voor hun eigen humor durven zeggen, Gek genoeg vaak vrouwen. Lenette van Dongen kan dat en nog een paar.

   Like

 3. Ik ga ook grotendeels voor jouw lijstje , zij het dan ik van Duyn zeker niet in alles kan waarderen net als Kraaykamp die ik eigenlijk het leukst vond in “het zonnetje in huis” maar ze liepen toch best wel vaak te schmieren. Inderdaad zijn de Britten meestal fantastisch…. Oh moeder wat is het heet… ken je vast ook
  nog wel, gewéldig! En als we het dan niét over artiesten en series hebben ben ik gek om mensen die af en toe om zichzelf kunnen lachen!

  Like

 4. Ik ben echt van de Britse humor maar Bucket ben ik heel snel beu. Allo Allo vind ik nog steeds heerlijk Bean ook. Youp is gewoon top in zijn laatste show zat hij ondanks dat het een proefshow was, helemaal goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.