Voor velen is dit een soort verzamelnaam van merken, voor mij zeker ook, maar het Amerikaanse GMC (de afkorting) had ook zo haar eigen modellen in de aanbieding.

Het concern was tot pakweg de jaren rond de recente financiele crisis, het grootste autoconcern ter wereld. Opel behoorde er toe, Vauxhall, Saab, Holden, Chevrolet, Buick, Pontiac, Oldsmobile, Cadillac, Hummer, Daewoo om er maar een paar te noemen. En men paste graag batch-engineering toe waardoor sommige modellen van het concern wereldwijd werden verkocht onder een andere merknaam. Soms was dit handig, in andere gevallen minder. Men had overal wel vingers in de pap.

Ook in de Amerikaanse regering. Obama redde het concern van omvallen toen hij net was aangetreden midden in die crisis. En dat redde GMC ook al moest men intussen dan wel de nodige submerken verkopen. Bedenk je maar dat GMC nog steeds groot is, maar niet meer de grootste. Toyota en Volkswagen passeerden het merk, en de Franse PSA-groep komt er aan nu het bezig is met de overname van Fiat/Chrysler. Daarmee is GMC nog steeds geen kleintje hoor. Zeker niet. Grote belangen in groeimarkten als Rusland maken het concern niet uit te vlakken als belangrijke speler.

Men verzet alleen de bakens. En daarmee verdween het ook vrijwel uit Europa. Verkocht een paar jaar terug Opel en Vauxhall aan de Fransen, Saab aan Spyker, nam Hummer van de markt en kromp haar eigen gamma aan merken aardig in. Chevrolet werd teruggehaald naar de markten waar het wel kon scoren. Beter korte pijn dan lange, al kost het sommige groepen klanten die zo’n submerk altijd trouw zijn geweest. Het eigen logo vindt je nog steeds op sommige grote en van oudsher onder eigen naam gebouwde Pickup-trucks of zware vrachtwagens en ander bedrijfsvervoer. Was GMC altijd sterk, dus nu nog steeds. En wellicht komen de oude tijden nog eens terug. General Motors, Detroit allang verlaten, zoekend naar een nieuwe toekomst. Maar nog lang niet uitgeteld. (Beelden: Yellowbird archief)
Wie er achter welke merken schuil gaat zal de gemiddelde autobezitter weinig boeien maar dat er achter de schermen gtrote belangen tellen is wel duidelijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedenk maar eens dat het met name GMC trucks waren die na de oorlog hier achter bleven en hielpen om de economie weer op te bouwen. Zo waren het GMC’s die als kiepwagens de dijken hielpen dichten na de watersnoodramp in 1953. Je zag ze tot in de jaren zestig nog actief in de bouwwereld. Nu vooral toch bestelwagens en pickup’s die in trek zijn bij aannemers. Maar achter de schermen van ook jouw automerk Suzuki speelt GM een rol. Men gaat in de toekomst samen werken aan een nieuwe betaalbare elektrische auto. Kortom, zo’n merk zit dichter op je huid dan je wellicht denkt…..:)
LikeLike
Die naam is zo beroemd dat ik hem ook ken. Als ik me goed herinner stond het ook voor krachtige en grote bedrijfswagens en trucks Ik kende er geen gezinsauto’s van maar dat zegt natuurlijk niks, ik wist toen al niets van auto’s.
LikeLike
Zeker! Groot en sterk, dat is het beeld van de door GMC onder eigen naam (submerk) uitgebrachte trucks en pickups…Bepaald geen gezinsauto’s….:)
LikeLike