Leeshonger…

Tuurlijk, ik kan als ik me nooit meer druk zou maken over de zaken die ik hier nog wel eens te berde breng, tot het einde der dagen met mijn in de eigen bieb verkerende boekwerken lezend de tijd doorbrengen. Geen behoefte meer aan een nieuwe uitgave. Gewoon de voorraad eens benutten waartoe hij is bestemd. Naslagwerken komen me overigens dagelijks vaak van pas. Je wilt soms wel even een paar feiten op hun waarheidsgehalte toetsen. Ik doe op dat punt meestal veel uit de bol, maar soms…. Kortom, boeken te over in ons huis dat toch veel weg heeft van een bibliotheekfiliaal. Wij zijn nog echte lezers van papieren gedrukte boeken. En sommige daarvan ruiken ook heel specifiek. Heerlijk. Soms even drie boeken door mekaar heen. Stripboek er tussendoor voor de smaak, maar ook wat zwaarder werk. Vrouwlief meer in de fictie, ik vooral in de non-fictie geïnteresseerd. Maar dat voldoende hebben staan is nooit reden om waar mogelijk niet even te neuzen naar iets wat ik nog niet in huis heb.

En vrouwlief doet dat op haar manier net zo. Het was en is dan ook bijna frustrerend dat we niet zonder ‘gedoe’ even kunnen binnenstappen bij een boekhandel of een goed gesorteerde kringloopwinkel. Al zijn die laatsten tegenwoordig niet meteen goedkoop, toch vind je er wel eens zaken die best bijzonder zijn. Maar al dat gedoe bij de ingang, je bent als je een beetje gaat winkelen bijna schoonmaker van mandjes en handjes met diploma. Jeminee, het ongedwongen kijken is bijna niet te doen. Toch weet ik dat ergens weer nieuwe dingen te vinden zijn die mijn leeshonger zouden kunnen stillen. Maar dat geldt voor meer dingen die me interesseren of aan de smaak appelleren. Net als de zgn. ‘huidhonger’ is ook de leeshonger stevig gegroeid in de afgelopen maanden. Is dat een goed of slecht teken? Heb ik dan nooit genoeg van het een of het ander? Kennelijk is dat leesvoer in de jeugd zo aantrekkelijk gemaakt dat ik vanaf boek 1 dat ik in mijn eigen kamer had staan ben uitgegroeid tot beheerder van een aardig archief.

Ook weer uitgelezen…..

Zal veel mensen van mijn generatie niet verrassen, want ik hoor/lees veel van hen die hetzelfde meemaken. Leeshonger, en niks fijner dan met een boek op de bank of in bed. Op het moment dat ik dit schrijf lees ik ondertussen een boek over alle zaken die met Amsterdam van doen hebben, daarnaast een boek over de luchtoorlog in Europa tussen 1914-45, een boek van Geert Mak over de politiek en samenleving vanuit zijn standpunt en een van mijn maandelijkse uitgaven (in miniboekvorm) over de actuele situatie in de luchtvaart. Daarnaast nog bladen, om het over de sociale media met al hun leeswerk maar niet eens te hebben…….. Ben jij ook zo’n lezer? Ik lees er graag over….(Beelden: Eigen bieb)

 

13 thoughts on “Leeshonger…

 1. De leeshonger en de daarvoor benodigde rust is mij ontschoten.
  Papier komt er bijna niet meer binnen in mijn huis.
  Digitaal lees ik weer wel alles dat vrij en gratis beschikbaar is op het internet.
  Toch koester ik mijn papieren en boekenverzameling.

  Om mijzelf een rem op nieuwe aankopen te geven kom ik nog maar zelden in (antiquarische) boekhandels.

  Stille groet,

  Like

 2. God ja enorm. Ik word kriegel als ik geen stapel (bieb)boeken in huis heb. Was daar zeer blij mee die ene zaterdag begin corona tijd. Er was nog 1 bieb in de omgeving open eenmaal binnen stapelde ik met een rotgang de boeken op. Een vrouw op veilige afstand zag me het doen. Zonder woorden draaide ze zich om pakte nog een stapel kinderboeken. Doe wat je wil zei ik, als je ze maar weer terugbrengt. De zondag erna werd duidelijk dat alle bibliotheken (en nog meer) dichtgingen. Toch ben ik boeken tekort gekomen en ook ik ben nu een flinke voorraad niet biblitoheekboeken te creëren. Ik kreeg eindelijk ‘mijn naam is Selma’ te pakken, bijna uit. Ik lees het liefste non-fictie oftewel waargebeurde verhalen het allerliefste over de Tweede Wereldoorlog (verbaasd?;)) ik wissel het af hoor maar niet met fictie. Leeshonger, mijn Billy boekenkast zucht eronder.

  Like

 3. Ik lees enorm veel, heb een flinke boekenkast en ben iedere week minstens 1 keer in de bieb te vinden om nieuw leesvoer te halen. Ik lees heel breed (thrillers, chicklits, YA, jeugdboeken/jeugdliteratuur, fantasy, dystopische boeken, non-fictie…).

  Like

 4. Herken het nog wel van vroeger maar geleidelijk aan verving het bloggen toch deels het lezen en dat verdween helemaal tijdens mijn zorgtaak. Hoewel ik het wel weer deels op wil pikken lukt dat nog niet zo goed, heb er de rust en concentratie nog niet voor.

  Like

 5. Nog steeds een hobby en dat zal het wel blijven. Voornamelijk via de bibliotheek, ik mis de vele openingsdagen enorm maar behelp m met de enkele uren per week. Dat vul ik op door zoveel mogelijk te reserveren en de thuis staande boeken te herlezen. Sommige werken zijn het waard, meerdere keren zelfs.
  Kopen doe ik niet veel meer, ik zou niet weten waar ik ze laten moest.

  Like

 6. ik heb nog enkele boeken liggen waar ik nog aan moet beginnen. Of het deze zomer nog zal lukken is de vraag. Mijn vrouw heeft een echte verzameling strips en boeken. Misschien daar eens de kuis inhouden maar haar kennende zal dat ook niet voor morgen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.