Grote Klasse(n)!

Natuurlijk blijf ik wat ambivalent aankijken tegen het strenge katholieke onderwijs van vroeger. Maar een ding is zeker, grote klassen of niet, het onderwijs dat werd gegeven stond als een huis. Niet alleen wisten we hoe de Nederlandse taal in elkaar stak, we leerden goed rekenen, kregen inzicht in de geschiedenis van ons land, leerden cultuur (h)erkennen, er werd gedaan aan gymnastiek en zwemmen en men wist je ook nog bij te brengen dat de tien geboden er niet waren voor de lol van de kerk maar vooral om je als beter medemens de maatschappij ingestuurd te krijgen. En voor de goede orde, de klassen en scholen puilden ook toen uit. Niet in de laatste plaats omdat de geboortegolf van na de oorlog heel wat (katholieke) gezinnen flink wat nageslacht bezorgde. Maar de inzet van al die leerkrachten van toen, veelal van de degelijke soort met harde handen en een gevoel voor discipline dat er niet om loog. Wie niet wilde horen moest maar voelen. Ik heb er na een incident in de eerste klas waarna mijn stevig gebouwde stiefvader even verhaal ging halen toen ik door zo’n katholieke broeder en paar stevige rode wangen was bezorgd nooit meer last van gehad.

Wel een nadeel van dat onderwijs. Maar toch! Ook de inzet op zelfontplooiing die je werd bijgebracht. Wie verder wilde komen moest vooral hard werken (in het aanschijns des…) en flink leren. Ik kon er zelf goed mee omgaan. Nu kijk ik weleens mee naar al die discussies en protesten van de moderne leerkrachten die meer, meer, meer willen voor minder, minder, minder. Tuurlijk, de problemen zijn vast groot. Bureaucratie, regels, maar zeker ook een vrij pluriform aanbod van leerlingen, waarvan een deel de Nederlandse taal niet machtig is. Dus stress. Maar zou die stress vroeger ook niet hebben gegolden? Wij moesten ook op zaterdagochtend nog gewoon naar school. En je moest elke woensdag (en zondag) vroeg naar de kerk. Altijd waren er leerkrachten bij. En die hielden bij of je er was en hoe jij je gedroeg. Kerkbezoek als rapportcijfer. Maar voor die aanbieders toch ook extra werkuren. En ik denk niet dat ze er dik voor betaald werden. Immers, roeping en zo meer.

Navraag bij vrouwlief die hetzelfde meemaakte bij een nonnenschool deed me constateren dat die lui in die jaren toch heel bevlogen moeten zijn geweest. Een paar jaar na mijn stopzetten van de katholieke opleiding was het eigenlijk ook wat afgelopen in onze streken. Het moest anders volgens de Mammoetwet van de scholing en daarmee daalde het kwaliteitsniveau bij het onderwijs om zo de nivellering mogelijk te maken. De sterken moesten minder presteren om zo de zwakkeren mee te kunnen trekken. En tucht of orde ging in de ban. Jan en Piet of Klaartje kwamen voor de klas, U werd vervangen door Jij. Het lijkt ouderwets van me, maar dat is het zeker niet. Eerder realistisch. Onderwijs moet jonge mensen klaar zien te stomen voor een maatschappij die steeds meer van ze vraagt. Weet hoe de taal werkt, dat 1 en 1 gewoon 2 is, en dat Groningen niet naast Maastricht ligt. En dat de Nederlandse geschiedenis niet werd bepaald door slavendrijvers maar door mensen die geloofden in ondernemerschap en ontdekkingsreizen. Handel en wandel en niet zo geindoctrineerd bezig zijn met het milieu. Leer in plaats daarvan nu eens dat wat van een ander is niet mag worden afgenomen als dat jou zo maar bevalt. Opdat we geen stroom links-radicale of allen maar respectvragende rakkers  een plek bezorgen in een proletariaat van de groene gemeente. Pluriforme samenleving? Dan ook een tegengeluid verzorgen. Eenzijdigheid leidt maar tot revolutie. De kerken kunnen je daar alles over vertellen. Maar die hebben de kennis dan ook nog in huis en leerden daarvan. En intussen doen we ons best om het onderwijssysteem anno 2020 overeind te houden in de Corona-ellende. Wat op zich weer bijzondere zaken zal opleveren. Ook betere scholing? Ik betwijfel het! Maar wie het beter denkt te weten mag zich melden.  (Beelden: Yellowbird archief)

4 thoughts on “Grote Klasse(n)!

 1. Beter weten doe ik het niet, niemand kan voorspellen waar dit naar toe gaat.
  Wel weet ik dat we op de katholieke school uitstekend onderwijs kregen, ook op de middelbare en de MULO. Wat er omheen hing was een andere zaak.
  Over de eisen van nu kan ik niet oordelen, er zijn geen kinderen in mijn omgeving die ik van nabij ken, ook niet hun scholen. .

  Like

 2. Het waren zeker niet alleen de katholieke scholen die goed en veelzijdig onderwijs gaven, ook over het openbaar onderwijs kun je toch grotendeels wel hetzelfde zeggen. Ondanks de grote klassen , 35 leerlingen was echt geen uitzondering, kwam alleen het godsdienstonderwijs er met een uur in de week wat gekaaid vanaf. Naar mijn idee ook helemaal terecht dat uurtje. Je leerde iets over álle godsdiensten en verder was je geloofsovertuiging uitsluitend een zaak voor het gezin.
  Ook daar geen fluwelen handschoentje bij de leerkrachten die door de ouders (grotendeels ) gesteund werden. Als je straf kreeg zou je het wel verdiend hebben was de overtuiging van menig ouder en dus ook de mijne.

  Like

 3. In deze tijden zou ik absoluut geen leerkracht willen zijn. De kinderen worden net als hun ouders mondigere en da’s niet bepaald een goede evolutie. Iedere leerkracht krijgt vroeg of laat een ouder op zijn dak die vindt dat zijn kind niet goed behandeld is.
  Onderscheid tussen katholiek en staatsonderwijs zoals dat hier heet was er ook altijd. De staatscholen waren bronnen van ontucht en andere minder leuke dingen aldus de katholieke zuil. Ik heb in alle twee les gehad en ben er niet bepaald slechter uit gekomen.

  Like

 4. Ben nog steeds blij dat ik naar ene openbare school ging, ik vind geloof namelijk niets met onderwijs te maken hebben. Uiteraard is kennis over wel belangrijk maar als ik hoor dat er weer problemen zijn dat kinderen niet kunnen rekenen of lezen da vraag ik me af wat ze dan al die jaren op school doen. Ze zouden ze op de middelbare al moeten leren met geld om te gaan, uitleggen hoe de belastingen werkt dat soort dingen. Ik zit nog steeds te wachten tot ik wiskunde nodig heb in mijn leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.