Fietstocht morgen!

Morgen zou het weer de jaarlijkse optocht van naakte fietsers door het centrum van Amsterdam geven. Altijd een leuk evenement, al moet je het weer wel een beetje mee hebben natuurlijk. Zeker in een stad als de onze waar men elke regel aan de laars lapt weet men deze optocht wel te waarderen. Meestal komen er minstens 200 deelnemers bijeen (worden er nu heel wat minder i.v.m. het Corona-gedoe) om zich al dan niet kleumend te laten aanschouwen op hun tocht van Nieuwmarkt naar Vondelpark. Waarom men dit doet ligt vooral in de geschiedenis. Ooit liepen hier in de stad Wederdopers door de straten die vonden dat naakt zijn de ware mens als gelovige liet zien aan de boven ons gestelde goden. Het liep slecht met hen af. En door de jaren heen werd deze groep herdacht door hen die er al snel een ander stukje invulling bij zochten.

In de jaren zestig deden er soms wel 1000 mensen aan mee, maar toen was men ook nog op weg naar de beha-verbranding en bevrijding van het vrouwelijk lijf. Later herdacht men er mensen mee die aan vreselijke ziekten als Aids waren verdwenen van de aardkloot. Ook toen kwamen vele honderden voorbij om zich de naakte huid toe te vertrouwen aan het weer en de fiets. Tegenwoordig is het vooral een ludieke tocht die aandacht vraagt voor de toenemende vertrutting en ontkenning van het bloot zijn door gefrustreerden of mensen met teveel taboes. Sommige deelnemers zijn al vele jaren aanwezig en dat is aan hun blote lijven te zien. Bij anderen kwam het gevoel van naakt protesteren juist kort geleden en zo is er een prachtig vermenging van oud en jong, man en vrouw, homo of hetero. Er is maar een restrictie van toepassing, geen elektrische fietsen!

Dat zou de stoet ook te veel uit elkaar trekken. Men wil toch juist als groep een statement maken. Kortom, wie ook mee wil doen, van harte welkom. Namens de organisatie geef ik als meninggever even aan dat de tocht morgen om 11 uur vertrekt van de Nieuwmarkt en dan door de Damstraat, Dam, Rozengracht en Mauritskade naar het Vondelpark rijdt. Geklede mensen zijn niet welkom, al zijn mondkapjes wel toegestaan en dat men minstens 1,5 meter uit elkaar rijdt en staat. Ik neem aan dat zij die niet meedoen maar deze groep wel een warm hart toedragen langs de kant staan met warme thee en wat lekkers? Met een beetje goede wil komt men na de finish samen in het Vondeltheater om nog wat leuke dingen door te praten. Veel succes! (Om op tijd te kunnen vertrekken vraagt de organisatie om het liefst een half uur voor vertrek aanwezig te zijn voor Cafe ‘De Wilde Markt’, waar een mobiel toilet beschikbaar is en ook een verkleedplek Uiteraard in deze tijden met veel reingingingsmiddelen en stapels toiletrollen .)    

13 thoughts on “Fietstocht morgen!

 1. Bloot blijkt niet meer van deze tijd te zijn. Het is één groot taboe geworden. Wie weet komt er ooit weer een kentering maar dat zal niet in de eerstvolgende jaren zijn. De invloed van de preutse USA en de kans om bloot op sociale media bekeken te worden zijn daar schuld aan. Ook de invloed van migranten uit de middengolf zijn niet te onderschatten.

  Like

  • De ellende begint en eindigt telkens weer bij geloven die menen dat het kostuum van Adam en Eva des duivels is. De VS maar zeker ook de invloed van de islam in onze streken maken dat we ons schamen voor ons eigen lijf. Onzinnig natuurlijk. Daar tegen moeten we altijd verweer bieden. Overigens verwijs ik nog even naar de datum….1 april! 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • De door mij opgehemelde naaktheid is een metafoor voor de toenemende vertrutting in dit land. Zelf loop ik bloot in de sauna en ooit op een heel warm strand waar het meer normaal was. Maar ik wil wel graag iets kunnen stellen tegenover het steeds meer bedekken van vrouwenlijven omdat dit door een of andere cultuur wordt bepaald of omdat er mensen zijn die namens die cultuur schande spreken over ons natuurlijke lijf of het tonen daarvan. Lees mijn blog nog eens opnieuw, kijk naar de datum en je snapt me…:)

   Like

 2. Ik wist niet dat het nog gedaan werd.
  Dat zou ik nooit durven, ook niet toen ik jong was. Ook de smoesjesachtige doelstellingen spreken me niet aan.
  Ik vind het meer lollige grap, woonde ik daar in de buurt, zou ik zeker naar de finish kijken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.